Доступність посилання

ТОП новини

У Ялті розповідатимуть, що Крим привабливий для інвесторів


Сімферополь – У четвер у Ялті розпочинає свою роботу четвертий Чорноморський економічний форум. В історичному Лівадійському палаці зберуться чиновники, промисловці, банкіри та експерти з різних, переважно причорноморських, країн. Гостей буде менше, ніж торік, але кримські урядовці кажуть, що нинішній Форум буде найуспішнішим за всі роки його проведення.

Цього року в рамках Форуму заплановано обговорення макроекономічних перспектив і точок економічного зростання, ефективних моделей залучення інвестицій, розвитку агропромислового комплексу, інфраструктури, індустрії туризму. Також уперше планується провести ток-шоу «Блакитні океани в Чорному морі», йдеться у повідомленні прес-служби кримського уряду.

До участі у Форумі запрошені представники влади України, урядів інших країн та керівники міжнародних організацій, учасники Трейд-клубу, керівники делегацій Парламентської асамблеї Організації чорноморської економічної співпраці, зарубіжні банкіри і бізнесмени.

За словами прем’єр-міністра Криму Анатолія Могильова, організатори нинішнього Форуму змушені обмежити кількість учасників, оскільки вона перевищує можливості організаторів через те, що популярність заходу зросла. Загалом у Ялті очікують понад півтори сотні гостей з 12 країн світу. Торік учасники Форуму представляли 21 країну і їх було майже 250 осіб.

Попри менші масштаби четвертого Міжнародного Чорноморського економічного форуму, його учасник, голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський називає цей захід особливим і таким, що вирізняється на тлі інших регіональних форумів, які в останні роки проходять у містах України, зацікавленням до нього закордонних учасників, насамперед із сусідніх причорноморських держав. За словами економіста, Крим посідає особливе місце в українській економіці і виділяється своєю інвестиційною привабливістю.

Ми повинні зрозуміти важливість конкретних пропозицій і важливість того, щоб усі питання, які порушуються на форумі, отримували продовження
Ігор Бураковський
«Форум, з одного боку, набирає обертів, а з іншого – ми повинні зрозуміти важливість конкретних пропозицій і важливість того, щоб усі питання, які порушуються на форумі, отримували продовження або у формі економічних контрактів, або у формі розвитку якихось інших зв’язків. І також у формі відповідних змін в економічній політиці, як на рівні Криму, так і, звичайно, в Україні», – вважає Ігор Бураківський.

Крим очікує прориву в іноземних інвестиціях – кримський урядовець

На четвертому Чорноморському форумі пройде презентація кількох великих інвестиційних проектів, які щойно запрацювали в Криму, а за його результатами можливе підписання ще цілої низки інвестиційних угод, вважає віце-прем’єр кримського уряду Рустам Теміргалієв. Він розповів Радіо Свобода, що мова насамперед іде про проекти в енергетиці. Зокрема, про наміри однієї з бельгійських компанії інвестувати у створення найбільшої в Східній Європі вітроелектростанції за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. Проект на 275 мільйонів євро передбачає створення більше сотні робочих місць, з яких не менше половини буде запропоновано кримчанам. Крім того, інвестор візьме на себе зобов’язання з розвитку місцевої інфраструктури у двох селах Чорноморського району.

У нас непоганий портфель інвестиційних проектів. Ми дуже сподіваємося на те, що 2014 рік стане роком помітного зрушення у залучення інвестицій до автономії
Рустам Теміргалієв
«Ми очікуємо підписання цілої низки меморандумів і проведення низки презентацій в агропромисловому комплексі автономії. Зокрема, про будівництво азербайджанською компанією великого тепличного комплексу, а також проект швейцарської фірми про переробку винограду. У нас непоганий портфель інвестиційних проектів. Ми дуже сподіваємося на те, що 2014 рік стане роком помітного зрушення у залучення інвестицій до автономії», – зазначив Рустам Теміргалієв.

За словами віце-прем’єра кримського уряду, цьому сприятиме те, що український парламент нещодавно ухвалив закон про основи розвитку Криму та інвестиційну діяльність на його території, що розширює економічні повноваження автономії. Ще одна важлива, на думку Рустама Теміргалієва, обставина: наступного року Крим вперше може стати енергетично самодостатнім регіоном. Сприятиме цьому розширення газо- і нафто-видобутку на морському шельфі та різке розширення використання альтернативних джерел енергії – вітру і сонця.

Четвертий Чорноморський економічний форум триватиме два дні і відкриє його прем’єр-міністр України Микола Азаров. Вже стало відомо, що найбільшою буде делегація турецьких бізнесменів та урядовців.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG