Доступність посилання

ТОП новини

Відносини України і Грузії залежать не від виборів, а від Вільнюського саміту – експерт


Новообраний президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі (праворуч) і чинний прем'єр країни Бідзіна Іванішвілі, Тбілісі, 28 жовтня 2013 року
Новообраний президент Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі (праворуч) і чинний прем'єр країни Бідзіна Іванішвілі, Тбілісі, 28 жовтня 2013 року
Київ – ЦВК Грузії наближається до завершення підрахунку голосів. Доступні наразі дані свідчать про переконливу перемогу кандидата від влади Ґіорґі Марґвелашвілі з результатом понад 62 %. Другим фінішував кандидат від опозиції Давіт Бакрадзе, який виборов близько 21 % голосів. Місія спостерігачів ОБСЄ вже визнала ці вибори прозорими й такими, що відбулися у позитивній атмосфері. Тим часом експерти запевняють, що на відносини України та Грузії ці результати виборів суттєво не вплинуть. Ці відносини й далі матимуть стратегічне значення, особливо якщо обидві країни рухатимуться шляхом євроінтеграції.

Так, лідер президентських перегонів у Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі вітав своїх прибічників із перемогою, стоячи на сцені поруч із чинним прем’єром, мільярдером Бідзіною Іванішвілі.

Станом на вечір понеділка ЦВК Грузії обробила 99,7% бюлетенів. За результатами її підрахунків, кандидат від правлячої коаліції «Грузинська мрія», перший віце-прем’єр-міністр чинного уряду й філософ за освітою Ґіорґі Марґвелашвілі набирає понад 62% голосів.

Соратник Міхеїла Саакашвілі, екс-спікер грузинського парламенту Давіт Бакрадзе опинився на другому місці з проміжним результатом 21%. Лідер партії «Демократичний рух – єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе посідає третє місце з результатом близько 10%.

Вибори були прозорими – місія ОБСЄ

Голова спостережної місії ОБСЄ на цих виборах Жоау Соаріш дав загалом схвальну оцінку їхньому перебігу.

Ці чисті вибори, яким передувало політичне співіснування у владі різних сил, свідчать, що грузинська демократія дорослішає
Жоау Соаріш
«На прозорих виборах, що відбулися в позитивній атмосфері, грузинський народ підтримав торішню мирну передачу влади, що було історичним та унікальним випадком для пострадянської республіки. Ці чисті вибори, яким передувало політичне співіснування у владі різних сил, свідчать про те, що грузинська демократія дорослішає», – заявив голова місії ОБСЄ.

Далеко не всі вибори на пострадянському просторі отримують такі позитивні оцінки ОБСЄ. Приміром, президентські вибори в Азербайджані 9 жовтня цього року місія цієї організації визнала «такими, що мали серйозні вади».

Марґвелашвілі не змінюватиме пріоритетів зовнішньої політики – експерт

Регіональний представник Нідерландського інституту багатопартійної демократії на Південному Кавказі Леван Цуцкірідзе вважає, що багато що у відносинах України та Грузії залежатиме від результатів Вільнюського саміту. Саме там може вирішитися, чи рухатимуться країни тим самим шляхом євроінтеграції. У Вільнюсі Грузія сподівається парафувати угоду про асоціацію з ЄС.

«Багато буде залежати від того, в якому зовнішньополітичному напрямку буде рухатися Україна. Але якщо ми подивимося на президентські програми, які озвучували Бакрадзе та Марґвелашвілі, то для них головною стратегічною метою є інтеграція Грузії з Європою і подальша інтеграція до НАТО. Я думаю, що це не змінюватиметься», – переконаний експерт.

Експерт: у Грузії та України спільна проблема – вибіркове правосуддя

Заступник директора Інституту світової політики у Києві Сергій Солодкий переконаний, що відносини Грузії та України вийшли на такий рівень, що їхні пріоритети не залежать уже від зміни при владі тих чи інших політиків.

Динаміка відносин уповільнилася, але це відбулося не через обрання Іванішвілі, а через прихід до влади Януковича
Сергій Солодкий
«Із приходом Іванішвілі говорили про ледве чи не крах грузинсько-українського союзництва. Але цього не відбулося. Можливо, динаміка відносин уповільнилася, але це відбулося, я б сказав, радше, не через обрання Іванішвілі, а через прихід до влади Януковича», – пояснює експерт.

Сергій Солодкий також зауважує, що сьогодні перед обома країнами стоять схожі виклики, як-от проблема вибіркового правосуддя. Від їхнього вирішення залежить, чи здобудуть вони довіру Євросоюзу, свого спільного стратегічного партнера.

Нас, на жаль, поєднують деякі відступи. Грузію часом порівнюють з Україною у питаннях застосування вибіркового правосуддя
Сергій Солодкий
«Нас навіть, на жаль, поєднують деякі відступи, відходи. Грузію часом порівнюють з Україною, приміром, у питаннях застосування вибіркового правосуддя. Це те, у чому українці звинуватили президента Януковича, і це те, у чому звинуватили також і прем’єра Іванішвілі. Тобто, навіть у внутрішній політиці в України та Грузії спільні виклики», – запевняє експерт.

Остаточні результати виборів мають оголосити впродовж 20 днів після голосування. Як повідомив юридичний комітет парламенту Грузії, інавгурація нового президента відбудеться 17 листопада.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG