Доступність посилання

ТОП новини

Урядовець із Ірану високо оцінив переговори з МАГАТЕ


Аббас Арагчі, архівне фото
Аббас Арагчі, архівне фото
Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі назвав дуже корисними дискусії, які провели сьогодні він і генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано.

Як сказав він після зустрічі у штаб-квартирі МАГАТЕ у Відні, далі працівники нижчого рівня візьмуться за переговори з приводу нових пропозицій, які висловлював Іран щодо своєї ядерної програми, і нових підходів Тегерана.

При цьому Арагчі, який є нині фактичним керівником делегації Ірану на переговорах із ядерних питань, знову наголосив, що ядерна програма країни мирна і «завжди залишатиметься мирною».

Перед цим, на початку зустрічі, Амано теж говорив про добру і конструктивну атмосферу, яка панувала на останніх попередніх зустрічах представників МАГАТЕ й Ірану.

Нинішня зустріч на високому рівні стала першою від часу обрання в серпні нового президента Ірану Хасана Роугані, який, хоч і не визначає ядерну політику країни, пообіцяв співпрацювати в цьому зі світовою спільнотою в обмін на полегшення санкцій проти Тегерана.

МАГАТЕ вже майже два роки прагне домогтися від Ірану домовленості про так званий «структурований підхід» до іранської ядерної програми, за яким Тегеран мав би дати відповіді на запитання щодо її можливого військового виміру, а також дозволу його інспекторам відвідати деякі об’єкти, в першу чергу військовий комплекс Парчин неподалік Тегерана, де, як підозрюють, раніше вели розробку іранської ядерної зброї.

Іншу серію переговорів, так само наразі без великого успіху, про ядерну програму Ірану веде з ним група шести провідних країн світу, координатором якої виступає верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон. Цю групу, що об’єднує США, Китай, Росію, Велику Британію, Францію і Німеччину, називають іноді P5+1 (перші п’ять країн є постійними членами Ради безпеки ООН), а іноді E3+3 (останні три країни є членами Євросоюзу). Останні такі переговори в середині місяця, на яких Іран висловив нові пропозиції, теж не дали значного результату, але були схвально оцінені світовою спільнотою.

Головна мета – домогтися від Ірану припинити самостійне збагачення урану до нинішнього рівня у 20 відсотків, що вважають технологічною межею отримання здатності далі збагачувати уран до зброєвих рівнів. Іран заявляє, що потребує збагаченого урану для свого дослідницького реактора, що має медичне призначення. Тегеран наполягає на своєму праві мати власну ядерну програму, яку він називає суто мирною, але доказів цього, яких вимагає світова спільнота, все не надає.
XS
SM
MD
LG