Доступність посилання

ТОП новини

70 років форсуванню Дніпра: який привід для святкування?


Дніпропетровськ – У вівторок у Дніпропетровську за участі президента України Віктора Януковича проведуть масштабні святкування 70-річчя визволення міста від німецької окупації. За повідомленням облдержадміністрації, відбудеться грандіозна реконструкція тодішніх подій – форсування річки Дніпро. Але місцеві історики нагадують: битва за Дніпро – не тільки героїчна, а й трагічна сторінка історії. А громадськість Дніпропетровська обурена тим, що на підготовку до дати й візиту столичних ВІП-персон витратили чималі кошти міського бюджету.

Це буде одна з наймасштабніших реконструкцій бойових дій за всю історію України, повідомляють організатори дійства. Аби показати, як відбувалось форсування Дніпра радянськими військами у жовтні 1943-го, задіють близько 2 тисяч людей і десятки одиниць військової техніки. 200 вибухів будуть імітувати вогонь артилерії й удари авіації.

Цю виставу просто неба готували майже два місяці. Задіяли 26 клубів історичної реконструкції із України, Росії та Білорусі. Заради шоу, яке мають споглядати ВІП-персони, у Дніпропетровську не пошкодували нічого, навіть нового асфальту: вулицею Набережною Заводською, за задумом організаторів, пройде важка техніка часів 2-ої світової війни.

Один із літаків впаде прямо в річку Дніпро, фашистський літак. Вода буде вся кипіти від вибухів, пострілів
Іван Градецький
«Танк Т-34-85. Німецький танк «Пантера». Авіація, артилерія. Один із літаків впаде прямо в річку Дніпро, фашистський літак. Вода буде вся кипіти від вибухів, пострілів», – розповідає один із учасників історичної реконструкції Іван Градецький.

Понад 130 тисяч гривень на біл-борди Януковичу

В яку суму обійдеться бюджету все це театралізоване дійство, на яке має дивитись, зокрема, й президент, ініціатори проекту не уточнюють. Але напередодні візиту столичного гостя місцеві виданням повідомили: на вітальні біл-борди Вікторові Януковичу, присвячені 70-річчю звільнення міста, витратили понад 130 тисяч гривень.

«Думали про перемогу будь-якою ціною. Не думали про рядового, про людину…»

Між тим дніпропетровські історики нагадують: форсування Дніпра – це і трагічна сторінка історії українського народу з огляду на сотні тисяч загиблих. Історик Дніпропетровського національного університету Ігор Шахрайчук зазначає: у ході операції загинуло не менше 250 тисяч людей, серед них – солдати-новобранці з окупованих територій, ненавчені й погано озброєні, а також солдати штрафбатів. За радянських часів про це воліли не згадувати.

На кінець війни лишилось живими тільки 3% чоловіків 1923 року народження. Всі інші прийняли на себе удар і втратили своє життя
Ігор Шахрайчук
«З тих людей, які опинились під час сталінських репресій у таборах, з тих, хто мав незначне покарання, були сформовані штрафбати. Вони несли на собі перші удари, як тоді казали, «кров’ю спокутували свою провину перед батьківщиною». Вони понесли великі втрати. Також великі втрати були серед тих, хто був народжений 1923 року, серед тих молодих хлопців, які щойно закінчили школу й були мобілізовані. За статистикою, на кінець війни лишилось живими тільки 3% чоловіків 1923 року народження. Всі інші прийняли на себе удар і втратили своє життя. Безумовно, на мою думку, думали про перемогу будь-якою ціною. Не думали про рядового, про людину – чийогось сина, чийогось чоловіка. Все це можна списати на війну, мовляв війна потребує жертв, однак не потрібно було досягати перемог такою ціною», – сказав у коментарі Радіо Свобода дніпропетровський історик.

Його колега, кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту Микола Слободянюк зазначає: битва за Дніпро була масштабною операцією, однак її річниця – привід серйозно замислитись.

Перемога була здобута загибеллю сотень тисяч простих солдатів, які часто гинули не внаслідок воєнної необхідності, а через некомпетентність командування, з політичних та пропагандистських міркувань
Микола Слободянюк
«В атаку люди йшли, маючи на трьох одну гвинтівку. Люди кидались як «гарматне м'ясо» на штурм німецьких позицій. Все це було, і вже не є секретом. Святкуючи цю подію, нам не слід забувати, що перемога була здобута загибеллю сотень тисяч простих солдатів, які часто гинули не внаслідок воєнної необхідності, а через некомпетентність командування, з політичних та пропагандистських міркувань. Для мене особисто ця подія – це зайвий раз згадати й наголосити на цінності людського життя», – зазначив фахівець.

Нині на Дніпропетровщині проживає 191 учасник форсування Дніпра.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG