Доступність посилання

ТОП новини

Чим живуть донецькі ветерани Другої світової?


Донецький вокзал «повернувся» у часи Другої світової війни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Донецький вокзал «повернувся» у часи Другої світової війни

Шахтарська столиця відсвяткувала 70 років визволення Донбасу від нацистських загарбників. Цього разу до святкування долучилися не лише ветерани, чиновники та школярі, а й актори, які відтворювали атмосферу військового часу. Як живеться небагатьом донецьким ветеранам та чи сподобалося їм це театралізоване донецьке свято?

Святкування тривали із самої п’ятниці, хоча офіційною датою визволення Донбасу вважається 8 вересня. Чиновники їздили на меморіал Савур-Могилу та дивилися денний феєрверк із кольорового диму, який в Донецьку влаштували вперше. Але цього року родзинкою святкування стало відтворення подій 70-річної давнини.

На донецькому залізничному вокзалі зібралися сотні людей, багато хто з чоловіків був у військовій формі того часу. Жінки ж одягли білі шкарпетки та пишні сукні за модою 40-х років, із хустками. Діти пов’язали червоні краватки.

Донецькому ветеранові Андрію Гуцолу понад 90 років, він брав участь у визволенні Донбасу. Святкове дійство на вокзалі йому сподобалося, однак він каже, що в повсякденному житті ветеранів не все так просто.

«Проблеми завжди є. Проблеми треба вирішувати. Зі складнощами треба аналізувати, від чого вони виникли, і як їх вирішити. Пенсія у мене зараз нормальна – 4800. Звісно, допомагають. У місті є три реабілітаційні центри. І інваліди, і учасники бойових дій, і ветерани війни мають можливість із направленням від лікарів 24 дні пролікуватися в цих центрах. Я лікувався в цьому році. Є такий санаторій у Слов’янську, там я був», – розповів він Радіо Свобода.

Однак ветеран зізнався, що цього року він не отримав безкоштовну путівку в санаторій, натомість йому її купив народний депутат із Донецька.

У місті ветеранів тієї війни залишилося небагато, а на свята здебільшого запрошують «дітей війни».

Донецький міський голова Олександр Лук’янченко пояснив у цьому зв’язку: «У нас – 79 визволителів Донбасу та Донецька від німецько-фашистських загарбників. Всім їм було виплачено по тисячі гривень, ми вручили подарунки кожному».

На перон донецького вокзалу, де зібрався перевдягнений натовп, врешті-решт прибув «Потяг Перемоги» військових часів, і на сцені, яку зробили прямо на потязі, заспівали військових пісень для ветеранів.

Дівчина на ім’я Настя також була в акторському вбранні у групі подруг. Вона зізналася Радіо Свобода, що зазвичай вдома не святкує цей день.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG