Доступність посилання

ТОП новини

До Олімпіади в Сочі залишилося 100 днів


Москва – Сто днів залишилося до відкриття Зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі. Цю дату у вівторок 29 жовтня широко відзначили в Росії.

Як зазначив глава Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков, дні, що залишилися до церемонії відкриття, стануть найважливішими і найбільш відповідальними для організаторів Олімпіади.

У понеділок Володимир Путін пообіцяв новому президенту Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томасу Баху, що Росія зробить все можливе, «щоб і учасники, і гості почувалися на Олімпіаді в Сочі комфортно незалежно від національної або расової приналежності чи сексуальної орієнтації», передає Інтерфакс.

Путін поспілкувався з главою МОК напередодні спільної зустрічі з керівниками федерацій зимових видів спорту.

Питання про безпеку та відсутності дискримінації геїв в Сочі обговорювалися на заході і в Росії з моменту підписання Путіним влітку нинішнього року закону, що забороняє пропаганду гомосексуалізму серед неповнолітніх.

У своїй промові Томас Бах висловив упевненість в успіху майбутньої «білої» Олімпіади.

Підготовка до Олімпійських ігор проходить на тлі безпрецедентних заходів безпеки, вжитих організаторами. На період змагань в регіоні будуть заборонені будь-які демонстрації, в'їзд транспорту в Сочі обмежать, всі відвідувачі змагань пройдуть перевірку у ФСБ. Крім того, на території Сочі влада використовує самі високі технології в сфері перехоплення інформації і зовнішнього спостереження.

За даними, на безпеку Олімпійських ігор у Сочі витратять у цілому 57 800 000 000 рублів.

Але чи можна за допомогою будь-яких заходів «забезпечитися» від вибухів і актів насильства під час Олімпіади? На думку головного редактора сайту Agentura.ru Андрія Солдатова, ніхто не в змозі дати 100-відсоткової гарантії, що в Сочі нічого поганого не трапиться.

«Протягом останнього часу дуже складно було судити про можливості бойовиків в силу того, що вони утримувалися від проведення атак в центральній частині Росії, - зазначає він в інтерв'ю «Голосу Америки». – При цьому не зрозуміло, чим можна було пояснити відсутність цих атак. Чи то тим, що так добре навчилися працювати спецслужби, чи то тим, що бойовики виконували наказ Умарова, який наклав вето на «війну з мирним населенням»».

Головний редактор Agentura.ru нагадав, що зовсім недавно в країні відбулися три поспіль теракти у виконанні шахідів - у Волгограді, Чечні та Інгушетії.

«Це говорить про те, що у бойовиків таки існують люди, які можуть піти на самопідриви, і є можливості доставки смертників за межі північнокавказьких республік», – зауважив Солдатов.

У свою чергу, президент Конгресу національних об'єднань Росії Володимир Хомерікі вважає, що не варто надмірно порушувати питання безпеки Олімпійських ігор напередодні їх проведення.

«…Росія сьогодні дійсно вживає всіх необхідних заходів, щоб Ігри стали безпечними, – додав він у розмові з кореспондентом Російської служби «Голосу Америки». – Гадаю, такими вони й будуть».

На його думку, Росія має всі можливості, щоб в Сочі не пролетіла жодна «заразна муха».

«Коли проводяться спеціальні заходи на кшталт Олімпійських ігор, йдеться про весь комплекс заходів. Думаю, це забезпечує усіх від неприємних несподіванок», – зазначив він.

Погляди експертів з приводу адекватності вжитих заходів також розходяться.

«Судити про це досить важко, – зауважив Андрій Солдатов. – Очевидно тільки одне: безпека в Сочі сприймається російськими силовиками через призму, як їм здається, неймовірного успіху Олімпіади-80 у Москві. Відповідно, поставлено завдання не тільки не допустити терактів, але й тримати під невсипущим контролем абсолютно всіх, хто перебуватиме в регіоні, а також припинити прояв будь-якої несанкціонованої діяльності».

Згідно з указом, підписаним Путіним, на час підготовки до Олімпійських ігор і безпосередньо в ході змагань заборонено проведення на території та в акваторії, де вводяться посилені заходи безпеки, зборів, мітингів, демонстрацій, походів і пікетування, не пов'язаних з проведенням Олімпійських та Паралімпійських ігор. Заборона діятиме з 7 січня по 21 березня 2014 року. Намічені на цей час мітинги запропоновано провести «в інший період часу».

Володимир Хомерікі вважає, що місцеве населення з розумінням ставиться до ситуації.

«Голови у народів нашого Північного Кавказу тверезі. Всі чудово розуміють, що таке Олімпійські ігри. Це спорт. Спорт завжди поза політикою, і тим цікавий практично всім», – заявив він.

Завідувач сектором Кавказу Центру цивілізаційних і регіональних досліджень РАН Енвер Кісріев, навпаки, думає, що вжиті заходи безпеки «провокують і посилюють» загальний стан речей на Північному Кавказі.

«Якщо вони (силовики) будуть і далі так само завзято боротися за стабільність, це дійсно може вилитися в якісь серйозні справжні ексцеси», – зазначив він.

За його словами, останнім часом на Північному Кавказі та прилеглих до нього регіонах постійно зупиняють автобуси, заарештовують людей і кажуть про вибухи і бандитів.

«Мені незрозуміла така лихоманка. По-моєму, вона скоріше має відношення до політичних проблем в Москві, ніж реально до Північного Кавказу», – підсумував Кісріев.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG