Доступність посилання

ТОП новини

Сікорський: угоду з Україною можуть перенести на наступний рік (європейська преса)


Газети у світі продовжують обговорювати тему можливої угоди про асоціацію між Україною і ЄС та намагання Росії зашкодити цьому всілякими способами, включно з найбільш дієвим – газовим питанням. У той час коли в Європі обговорюють можливість нової газової війни між Росією та Україною, з Києва сигналять, що оплатять газовий борг «Газпрому» у майже мільярд доларів до середини цього тижня. Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський заявив у середу варшавським ЗМІ, що ситуація з готовністю України до саміту у Вільнюсі «критична» і він не виключає запасного варіанту – перенесення підписання угоди ЄС із Києвом на майбутнє. А деякі соціологи кажуть у ЗМІ, що кількість супротивників підписання угоди з ЄС серед українців останнім часом зросла.

Впливова Financial Times інформує, що Росія попередила Україну про можливість переходу на передоплату Києвом за російський газ із «Газпрому», якщо «Нафтогаз України» не поверне негайно газового боргу за серпень у майже мільярд доларів. Газета цитує аналітиків, які вважають, що нині загроза повторення подій газової війни 2009 року менша, бо ситуація з постачанням газу з Росії до Європи сильно змінилася. Видання також вважає, що загострення газового питання викликане, насамперед, невдачею Володимира Путіна в Сочі, де він намагався відговорити президента України Віктора Януковича від підписання угоди з ЄС у листопаді у Вільнюсі.

Російська газета «Комерсант» цитує у середу міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, який заявив, що Київ вирішить проблему з оплатою газового боргу «Газпромові» до середи або четверга цього тижня. Він також повідомив, що глава «Нафтогазу України» Євген Бакулін перебуває тепер в Москві, де й мають домовитись про оплату боргу цього тижня.

Київський кореспондент австрійської Die Presse Юта Зоммербауер пише у середу, що «Путін бере Україну в кліщі». Маючи на увазі чергове наростання газового тиску з боку Москви, чим Кремль намагається зірвати підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною. «Енергопостачання, – пише оглядач із Відня, – це свого роду наживка й інструмент політичних погроз Росії на пострадянському просторі». Зоммербауер вважає, що у випадку з Вірменією це спрацювало, але, на думку автора статті, у ситуації з Україною це лише переконує українську еліту в правильності європейського курсу.

Польська Gazeta Wyborcza повідомляє про нові попередження на адресу України, які оголосив через варшавську пресу міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Польський дипломат попередив у середу, що ситуація критична і закликав Київ не грати на часі, бо у разі невиконання умов ЄС владою Києва, включно зі звільненням Юлії Тимошенко, підписання угоди ЄС із Україною може бути перенесене на рік. Сікорський наголосив: «ситуація з Тимошенко під знаком запитання… Також є альтернатива, що з Україною угоду підписали би, можливо, у наступному році, як із Грузією та Молдовою».

EUObserver повідомляє сьогодні з Брюсселя, що «українська підтримка угоди з ЄС зменшилася». Видання має на увазі нові дані соціологічних опитувань у рамках моніторингу за проектом Deutsche Welle-Trend. Якщо в липні за цими даними угоду з ЄС підтримувало 55 відсотків українців, то вже за даними жовтня лише 50 відсотків. Хоча соціологи вважають, що зміни незначні, якщо враховувати, що на початку 2013 року також було 50 відсотків підтримки українцями угоди з ЄС. Більш тривожним є те, як пише видання, що зросла кількість супротивників підписання цієї угоди. Сьогодні їх є 33 відсотки і це на 7 відсотків більше, аніж у липні. Прихильників Митного союзу під егідою Росії серед українців й у жовтні залишилося близько 48 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG