Доступність посилання

ТОП новини

Глазьєв і Медведчук знову лякали українців


Віктор Медведчук
Віктор Медведчук
Радник російського президента Путіна – Сергій Глазьєв – заявив, що єврокомісари вводять в оману громадян України, коли говорять про покращення статків людей після підписання угоди про асоціацію України з Європейським союзом. Про це Глазьєв сказав у п’ятницю в Харкові під час міжнародної конференції, яку організував громадський рух «Український вибір», очолюваний натхненником приєднання України до Митного союзу Віктором Медвечуком.

У Харкові Медведчук і Глазьєв зібрали конференцію, щоб поговорити про майбутнє промислових підприємств за умови підписання Україною асоціації з Європейським союзом. Щоправда керівників заводів, фабрик чи промислових корпорацій кореспондент Радіо Свобода у конференц-залі так і не зустрів.

Радник російського президента Сергій Глазьєв висловив переконання, що єврокомісар Штефан Фюле навмисно вводить в оману українців, коли розповідає про зростання ВВП на 7 відсотків, якщо країна підпише асоціацію з ЄС. Він наводить думку економістів щодо зниження ВВП на півтора відсотка вже з наступного року.

Радник президента Росії, виголошуючи компліменти харківським науково-дослідним інститутам, заводам, які пов’язані спільними контрактами з Росією, наголосив, що підписання асоціації з ЄС призведе до деіндустріалізації України загалом та Харкова зокрема – як лідера з розвитку високих технологій та промислового виробництва.

Відбудеться деіндустріалізація України, і це передусім стосується харківського регіону
Сергій Глазьєв
«Розрахунки невблаганно свідчать про те, що у подальшому відбудеться деіндустріалізація України, і це передусім стосується харківського регіону. Головний удар буде завданий по високотехнологічній галузі, яка міцно зав’язана на кооперації з Росією. І лише в кооперації з Росією харківська продукція може вироблятися та продаватися як на нашому, так і на світовому ринках», – розмірковує про майбутнє українських заводів Сергій Глазьєв.
Сергій Глазьєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Він каже, що в разі остаточного вибору Україною європейського курсу, для українських промислових виробників будуть вводитися найрізноманітніші мита, погіршаться умови торгівлі тощо. Сергій Глазьєв також додав, що вже сьогодні в Росії відбувається витіснення українських високотехнологічних товарів та послуг, зокрема там стали відмовлятися від залучення українських фахівців.

Раніше заступник голови Харківської обласної адміністрації Андрій Моченков висловлював застереження стосовно того, що місцевим промисловим підприємствам буде складно працювати, якщо Україна підпише європейську асоціацію. Бо великі підприємства Харківщини в основному орієнтовані на ринки країн колишнього Радянського Союзу та країн, що розвиваються. Чиновник мав на увазі заводи «Турбоатом», «Електроважмаш», ФЕТ, ХТЗ тощо.

Говорячи про перспективи кооперації заводів двох країн, Сергій Глазьєв наголошує, що Росія намагатиметься зберегти кооперацію з українськими заводами, проте, вона стане більш обтяжливою, більш вартісною, тому що трансакційні витрати при перетині кордону зростатимуть.

Сергій Глазьєв заявив Радіо Свобода, що деякі українські промислові компанії будуть вимушені вивезти свої технології до Росії.

Думаю, що кооперація перетвориться на вивезення технологій підприємств із України на територію Росії
Сергій Глазьєв
«Україна, підписуючи асоціацію з ЄС, відмовляється від суверенітету в царині торгово-економічного та технічного регулювання і буде виконувати директиви Європейського союзу в цих галузях. А це ускладнить нашу кооперацію, оскільки українські підприємства будуть вимушені переходити на європейські технічні вимоги. Багато з цих підприємств будуть вимушені згорнути своє виробництво бо не знайдуть фінансування на переоснащення. Тому я думаю, що кооперація швидше за все перетвориться на вивезення відповідних технологій підприємств із України на територію Росії», – сказав Сергій Глазьєв.

Українські заводи потребують великих інвестицій, серйозного переоснащення, реструктуризації, промислові гіганти мають виходити на нові технологічні стандарти, тоді можна говорити про конкуренцію на європейських ринках, переконані експерти.

Член-кореспондент академії економічних наук України, головний редактор журналу «Бухгалтер» Олександр Кірш додає, що майбутнє українського бізнесу, промисловості залежить від якості реформ та від того, чи схоче влада забути про тіньову економіку, офшори та корупцію.
Олександр Кірш
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Стратегічне рішення про асоціацію з Європою правильне – запізніле на років із двадцять
Олександр Кірш
«Безумовно, стратегічне рішення про асоціацію з Європою правильне – запізніле на років із двадцять. Як сьогодні діяти бізнесу та промисловості? Не знаю. Як сьогодні з таким законодавством, з такою політикою НБУ і ментальністю бізнесу раптово переходити на податковий кодекс всерйоз? Як виживатиме українська економіка з обмеженням експорту в Росію, з реальною конкуренцією з європейськими товарами та навіть з китайськими, що під європейською маркою, ще й з реальним оподаткуванням? Не знаю як це збираються робити. І у мене таке враження, що цього не знає й уряд», – зазначив Радіо Свобода харківський економіст Олександр Кірш.

Голова громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, завершуючи свою палку промову про похмуре десятиліття майбутнього України, яка товаришуватиме з Європою, закликав усіх учасників конференції зробити все можливе, аби підписання асоціації з Євросоюзом у Вільнюсі не відбулося.
Віктор Медведчук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG