Доступність посилання

ТОП новини

Кіровоград-Київ: дорога перешкод


Небезпечна дорога до столиці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Небезпечна дорога до столиці

Кіровоград – Кіровоградці до Києва вимушені добиратися не завжди безпечними та не обов’язково комфортабельними й невиправдано дорогими автобусами. Кожного року із транспортними засобами фактично місцевого монополіста трапляється пригода, під час якої життя пасажирів під ударом.

Пасажирський автобус, що їхав з Києва до Кіровограда, врізався в КАМАЗ. У ДТП постраждало четверо осіб. Пасажири цього рейсу припускають, що аварія сталася вночі через перевтому водія, який не мав напарника. Загиблих в аварії немає. Проте рани і забої отримали водій автобуса та троє пасажирів. Всіх їх доправили в обласну лікарню. За попередніми даними інспекторів, винен у зіткненні водій автобуса.

«Водій автобуса ЗАЗ не вибрав безпечної швидкості, не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення з автомобілем КАМАЗ, котрий рухався попереду у попутному напрямку», – повідомляє інспектор з профілактичної роботи управління Державтоінспекції УМВС України в області Ольга Волок.

Минулого року під Києвом загорівся автобус

Це не перший випадок за участі автотранспорту компанії, який викликає запитання щодо безпеки пасажирів. Влітку минулого року під Києвом загорівся автобус «Вольво» тієї ж «Імперії-Авто». Тоді пасажири ледь встигли забрати власні речі з задимленого салону. За фактом останньої ДТП обласне управління Укртрансінспекції провело перевірку. Але усе, кажуть, згідно вимог та правил. Більше того, представник інспекції запевнив, що і раніше порушень у роботі цієї компанії не виявляли.

«Було встановлено початок виїзду транспортного засобу на лінію. Перед виїздом на лінію два водії проходили перед рейсовий медичний огляд. Це зафіксовано в журналах виїзду, де у диспетчера отримали дорожній лист. Транспортний засіб проходив перед рейсовий технічний огляд», – говорить заступник начальника управління Укртрансінспекції у Кіровоградській області Вадим Опря.

В «Імперії-Авто» ситуацію не коментують

Чому пасажири не помітили ще одного водія, з’ясувати не вдалося. Численні спроби зв’язатися з керівництвом компанії-перевізника були марними. В «Імперії-Авто» ситуацію ні по гарячих слідах, ні через два тижні категорично не коментують. Правоохоронці за фактом ДТП відкрили кримінальне провадження. Проте результатів розслідування ще не мають.

«Ви можете зателефонувати завтра, але ніхто коментарів офіційних не дає», – відповідає телефоном працівник компанії.

Двоє водіїв, які підміняють один одного в дорозі, як правило, працюють виключно у великогабаритних автобусах компанії. А на рейсах, які виконують «міні буси», економлять. Одна з постійних пасажирок запевняє, у «Мерседес-спринтер» «Імперії-Авто» зазвичай тільки один водій. Але ж саме від уважності того, хто за кермом, напряму залежить безпека пасажирів. Тай й за нормами на маршруті у 500 кілометрів обов’язково мають бути двоє водіїв. Дорога з Кіровограда до Києва і назад – це 650 кілометрів.

Пасажири нарікають на те, що вартість послуг компанії зависока

«В Київ доїхати коштує 105 гривень. З Києва 125, коли купуєш квиток на Видубичах. Чи 120 чи 125. Я була свідком того, як жінка запитувала чому така різниця. То диспетчер сказала, телефонуйте за номером… А він не зображений у цьому автобусі, і втекла», – розповідає кіровоградка Олена Янішевська.

Та пасажири, що кілька років постійно користаються саме послугами «Імперії-Авто», підкреслюють: останнім часом їздити автобусами цієї компанії стало безпечніше і комфортніше. А от кілька років тому частина маршруток у холодну пору року взагалі не обігрівалися, а ще й досить часто ламалися в дорозі.

«Багато послуг, які заявляє «Імперія-Авто», в них немає.Wi-Fi – це дуже добре, модерново. Але якщо спробувати користуватися Wi-Fi, то ми розуміємо, що це просто наліпка і ніякого Wi-Fi немає. Такі є моменті, коли ти купуєш квиток і розумієш, що на твоє місце вже продали ще квиток. Таке бувало», – ділиться досвідом Андрій Богданович.

Кіровоградці не скаржаться офіційно

Проте скаржитися на перевізника кіровоградці не поспішають. Ані в управлінні Укртрансінспекції, ані в профільному департаменті обладміністрації заяв про неякісні чи небезпечні послуги «Імперії-Авто» немає. Цього року лише дві претензії пасажирів зафіксували в інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Одна скарга була стосовно того, що споживач хотів придбати квиток, а йому відмовили. Дали на інший час. Потім з’ясувалося, що квитки такі були. Рейс був. Йому відмовили безпідставно», – розповідає головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів у Кіровоградській області Наталія Туменко.

Компанію можна назвати монополістом

З Кіровограда до Києва можна доїхати ще кількома автобусами інших перевізників. Курсують до столиці і звідти ще 2 причіпні вагони потяга. Але понад 90% пасажирських перевезень за київським напрямком чомусь припадає саме на «Імперія-Авто». Фактично, цю компанію можна назвати монополістом. У Департаменті інфраструктури та промисловості облдержадміністрації закиди щодо лобіювання інтересів однієї компанії відкидають і запевняють: протягом останніх двох років ніхто з перевізників не виявив зацікавленості у київському напрямку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG