Доступність посилання

ТОП новини

Покарання за «п’яні ДТП» буде суворішим – депутат Олійник


Київ – Прем’єр-міністр України Микола Азаров пропонує значно посилити відповідальність за керування авто напідпитку. Він уточнив, що особливо це стосується держслужбовців, можновладців. Депутати провладної більшості кажуть, що справді нетверезих водіїв тепер каратимуть жорсткіше і у парламенті вже зареєстрували відповідний законопроект. Натомість експерти радять замість ухвалення суворіших законів домагатися виконання чинних і робити це без хабарів.

Дорожньо-транспортні пригоди з вини нетверезих чиновників або правоохоронців є наслідком відчуття безкарності, тому «досить виводити плями на мундирах, потрібно рішуче очищатися від негідних представників влади». Про це заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він вимагає, щоб у кожному випадку «п’яних ДТП» за участю чиновників або правоохоронців було справедливе покарання й негайне проведення експертизи.

«Я вимагаю, по-перше, щоб в кожному випадку в «п’яних ДТП» за участю працівників органів влади було справедливе, а це означає найсуворіше покарання. По-друге, щоб жоден злочин не було навіть можливості приховати, не було зволікань з експертизою тощо. І по-третє, найголовніше – я вимагаю розгорнути масштабну постійно профілактичну роботу з державними службовцями, працівниками правоохоронних і силових органів з метою попередження правопорушень», – сказав Микола Азаров.

П’яний за кермом – завжди злочинець, сказав прем’єр, а коли він має владні повноваження – це взагалі «за межею добра і зла». Крім того, Азаров визнав, що люди не вірять у справедливе покарання нетверезих водіїв.

«Досить посилювати покарання,треба домагатися неминучості покарання»

Натомість телеведучий, автогонщик Олексій Мочанов вважає, що непотрібно посилювати відповідальність за водіння в нетверезому стані. За його словами, в Україні проблема не в тому, що покарання не дуже суворі, а в тому, що ніхто не вірить у невідворотність покарання.

Чим футболіст, який потрапив у ДТП гірше чи краще чиновника? Дорога не ділить людей на жінок і чоловіків, блондинок і брюнеток, українців та іноземців. Є загальні для всіх правила дорожнього руху, закони фізики. Якщо людина їх порушила, вона повинна нести покарання
Олексій Мочанов
«Покарання у нас за ДТП достатньо серйозне. Люди отримують від 3 до майже 12 років позбавлення волі, залежить від кількості постраждалих і тяжкості. Мені здається, що достатньо буде не більш жорстко ставитися. Достатньо буде усі подібні ДТП (і резонансні, і не дуже) розглядати з точки зору здорового глузду, законодавства, без допомоги з боку, без хабарів, без врахування наскільки людина відома чи людина з влади. Чим футболіст, який потрапив у ДТП гірше чи краще чиновника? Дорога не ділить людей на жінок і чоловіків, блондинок і брюнеток, українців та іноземців. Є загальні для всіх правила дорожнього руху, закони фізики. Якщо людина їх порушила, вона повинна нести покарання. Мені здається, що в нашій країні досить посилювати покарання,треба домагатися неминучості покарання для кожної людини, яка має вину», – сказав Олексій Мочанов.

«Підвищення термінів позбавлення прав, штрафи, виправні роботи»

Нетверезих за кермом будуть карати жорсткіше, переконаний народний депутат-регіонал Володимир Олійник. Він вніс до парламенту відповідний законопроект. Його обговорюють уже впродовж двох років, каже депутат, але досі він не чув жодного аргументу, щоб відповідальність для п’яних водіїв не посилювати.

Ми повинні вийти на цифру, яка з одного боку повинна бути достатньо посильною для того, щоб сплатити, а з іншого боку не смішною, коли сплачує і продовжує порушувати
Володимир Олійник
«Питання стоїть про підвищення термінів позбавлення прав, штрафи, виправні роботи. З іншого боку, якщо людина позбавлена прав і продовжує керувати, то напевно, потрібно вилучати транспорт і проводити оплатну конфіскацію (тобто продали транспорт, повернули гроші, притягнули до відповідальності). Різні називалися суми. Ми говорили про 7-8 тисяч, дехто говорив: 10-12 тисяч. Я думаю, що в ході обговорення ми повинні вийти на цифру, яка з одного боку повинна бути достатньо посильною для того, щоб сплатити, а з іншого боку не смішною, коли сплачує і продовжує порушувати. Але і не можна розглядати спокійно ситуацію, коли він платить і продовжує порушувати, а ми не підвищуємо рівень відповідальності. Значить, ми повинні переходити до інших чинників – виправні роботи, оплатна конфіскація, щоб «бити гривнею» по тим особам, які управляють в нетверезому стані. Ідеологія повинна бути така – управління в нетверезому стані дуже дорого обходиться тому, хто цим займається», – зазначив парламентарій.

Володимир Олійник у своєму законопроекті пропонує підвищити штрафи майже до 6 тисяч гривень (від 200 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5950 гривень). Також порушникам може загрожувати позбавлення прав на водіння на термін від 1 до 2 років, або адміністративний арешт на термін від 7 до 10 діб.

За повторне порушення протягом року пропонується позбавляти права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на термін від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Чинне законодавство передбачає покарання за керування авто у стані сп’яніння, передачу керування транспортним засобом особі, яка перебуває у стані сп'яніння, а також ухилення осiб вiд огляду на стан сп'яніння у вигляді штрафу від 2550 до 3400 гривень або громадські роботи на 40-50 годин, або арешт на 7-10 діб.

За повторне порушення водій карається позбавленням прав на 2-3 роки з оплатним вилученням авто, громадськими роботами на 50-60 годин або арештом на 10-15 діб.

За даними Володимира Олійника, в Україні щодоби в ДТП гине в середньому понад 10 людей і більше 100 зазнає ушкоджень.

За даними ж прем’єра, від початку року вже зафіксовано понад тисячу (1 051) ДТП, скоєних п’яними водіями. В результаті майже півтори тисячі осіб були травмовані, а 138 людей загинули. І за цей же період виявлено близько 100 тисяч фактів керування транспортними засобами в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG