Доступність посилання

ТОП новини

Чи виживе партія Саакашвілі за нових умов?


Київ – Партія Міхеїла Саакашвілі «Об’єднаний національний рух» заявляє про свої плани стати головною опозиційною силою країни. На її нещодавньому конгресі виступали молоді, поки що маловідомі широкому загалу політики із західною освітою, декларуючи бажання працювати в опозиції. Експерти визнають партію Саакашвілі найбільш структурованою та добре організованою силою на політичній арені країни. Водночас невідомо, як вплинуть на партію судові процеси над її членами, ініційовані правлячою коаліцією «Грузинська мрія».

39-річний юрист Заза Бібілашвілі може стати одним із тих політиків, від яких залежатиме майбутнє партії Міхеїла Саакашвілі «Об’єднаний національний рух». Заза Бібілашвілі спеціалізується на міжнародному комерційному праві, до цього він працював у місії Грузії в ООН. Політик висловив свою підтримку програмі «Об’єднаного національного руху» на партійному конгресі, що відбувся в Тбілісі 5 жовтня.

Ви люди, які перетворили Грузію з відсталої, периферійної країни без особливих перспектив на країну, що є прикладом для наслідування в своєму регіоні
Заза Бібілашвілі
«Ви люди, які перетворили Грузію з відсталої, периферійної країни без особливих перспектив на країну, що є прикладом для наслідування в своєму регіоні. А я один з тих громадян цієї країни, які ніколи не платили хабарів і не мають жодного стосунку до організованої злочинності», – так Бібілашвілі звернувся до учасників конгресу.

Сьогодні партія Міхеїла Саакашвілі, який готується залишити своє президентське крісло, потребує таких діячів-ентузіастів, як Заза Бібілашвілі, наголошують експерти. Крім того, упродовж десяти років управління Саакашвілі доклав чимало зусиль, щоб залучити до своєї партії та до державного апарату молодих грузинів, які отримали освіту на Заході. Сам Бібілашвілі здобув ступінь бакалавра міжнародних відносин в Коледжі Канісіус у США.

Саакашвілі вірить у свою партію, перехожі на вулицях – у те, що потрібна опозиція

З іншого боку, ті дії Саакашвілі та його оточення, за які їх найбільше критикують, кидають тінь і на його партію. Експерти визнають, що свій президентський кабінет Саакашвілі залишає з іміджем лідера, чиї вчинки були значно авторитарнішими за його демократичну риторику. Так, опоненти поклали на Саакашвілі та його однопартійців відповідальність за катування у грузинських в’язницях.

Грузинська редакція Радіо Свобода запитала в перехожих на вулицях Тбілісі, що вони думають про майбутнє партії, чий президент керував країною два терміни поспіль. Ось що вони почули від однієї зі співрозмовниць.

«Видається, що вони мають слабкі шанси втриматися на плаву, але ж вони існують далі. Звісно, країні потрібна опозиція. Але я не знаю, чи це буде «Об’єднаний національний рух» чи хтось інший», – сказала жінка.

Саакашвілі також сподівається, що його партія допоможе йому відновити імідж будівничого грузинської демократії. На згаданому конгресі своєї партії він заявив, що «те, що «Об’єднаний національний рух вижив», – це безсумнівний знак руху Грузії до нової, справді європейської стадії розвитку».

Зрозуміло, що зарано говорити, наскільки обґрунтованим є оптимізм керманича Грузії останнього десятиліття. Але, приміром, з ним погоджується голова Дослідницького центру з питань міжнародної безпеки в Тбілісі Ніка Чітатдзе.

До «Об’єднаного національного руху» входять дуже досвідчені політики. Сьогодні вони та їхні молодші колеги мають нагоду показати, перебуваючи в опозиції, чого варті
Ніка Чітатдзе
«До «Об’єднаного національного руху» входять дуже досвідчені політики, які мають досвід як перебування в опозиції, так і управління країною. Сьогодні вони та їхні молодші колеги мають нагоду показати, перебуваючи в опозиції, чого варті. Ця партія позиціонує себе як головну опозиційну силу. І представники правлячої коаліції переконалися вже, що вона не збирається зникнути з політичного життя Грузії», – наголошує експерт.

Досі Грузія страждає від політичної культури, в якій різні партії бачать одна в одній ворогів, а не конкурентів, зауважують експерти.

Єдина добре організована партія з осередками по всій країні – експерт

Політичний аналітик з Тбілісі Хатуна Лаґазідзе відзначає ту стійкість, яку партія Саакашвілі виявила під час арештів і судових процесів над її членами, які мали місця впродовж останнього року.

«Я погоджуюся з тими, хто каже, що «Об’єднаний національний рух» має майбутнє. Про це важко було говорити після парламентських виборів 1 жовтня 2012 року. Однак впродовж останнього року ця партія спромоглася повернутися до життя. Це було можливим завдяки багатьом факторам. Насамперед, я не побоюся сказати прямо: «Об’єднаний національний рух» – це єдина добре організована та структурована партія на грузинській політичній арені. Це партія, що розвинула впорядковану мережу по всій країні», – зауважує експерт.

Водночас у Грузії відбуваються події, які змушують оглядачів та експертів сумніватися в тому, наскільки ця країна готова відмовитися від політичної культури, переслідування опонентів та сприйняття їх як ворогів. Генеральний секретар партії Саакашвілі, екс-прем’єр-міністр Вано Мерабішвілі наразі перебуває в попередньому ув’язненні. Його обвинувачують у численних зловживаннях владою.

Матеріал підготували Eka Kevanishvili, Robert Coalson, Salome Asatiani та Жанна Безп’ятчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG