Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Молдова: європейські амбіції проти «русского мира»


Київ – Доки прем’єр-міністр Молдови Юрій Лянке узгоджує у Брюсселі технічні параметри угоди про асоціацію між Молдовою і ЄС, у Кишиневі комуністи готують мітинг проти євроінтеграції країни. У Києві політики пробують порозумітися з проблемними питаннями євроінтеграції України. А з Москви лунають загрози на адресу Кишинева і Києва, які, на думку російських очільників, безпідставно сподіваються на зближення з ЄС. Чи вдасться українцям і молдованам досягти успіху у Вільнюсі і як цьому протистоятиме Москва, у Києві з’ясовували незалежні експерти з Молдови й України.

Дискусії щодо перспективи європейського вибору Молдови й України відбулася на тлі заяв російського віце-прем’єр-міністра, спеціального представника президента Росії з придністровської проблеми Дмитра Рогозіна. Останній закликав Євросоюз не дратувати Київ і Кишинів, які навіть за умов підписання угод з ЄС не мають шансів стати повноправними членами євроспільноти.

«Мова має іти не стільки про вступ до Євросоюзу, а про таку червону моркву, яка буде постійно перед очима у наших партнерів фігурувати, з тим щоб підштовхувати, змушувати йти у певному геополітичному напрямі», – намалював Рогозін європейську перспективу Молдови й України.

Ці заяви пролунали на тлі активізації проросійських сил у Молдові. Наразі йдеться не лише про чергове роздмухування напруги у Придністров’ї, а про фінансування Москвою «російської колони» у молдовському суспільстві. Про це на круглому столі розповів директор програм Інституту публічної політики (Кишинів) Оазу Нантой.

Якщо ми подивимось на цьогорічні події у Придністров’ї, то побачимо, що там створені передумови для різноманітних провокацій
Оазу Нантой
«У нас були створені нові організації, доволі дивні. Ліга російської молоді («Лига русской молодежи») стала активною, часто зустрічається з представником Путіна – з Рогозіним. Дмитро Рогозін у свою чергу, коли приїжджає до Кишинева, дозволяє собі радикальні декларації. Якщо ми подивимось на цьогорічні події у Придністров’ї, то побачимо, що там створені передумови для різноманітних провокацій», – каже Нантой.

Нові громадські організації випробовують у Молдові й Україні заради русифікації – Герасимчук

Директор міжнародних програм Групи стратегічних і безпекових студій (Київ) Сергій Герасимчук зазначив, що і в Україні Росія надає підтримку (фінансову та інформаційну) квазі-громадським організаціям. Приклад – «Український вибір» Віктора Медведчука:

Нові інститути громадянського суспільства, які випробовують в Молдові й Україні, ведуть свою діяльність заради русифікації і посилення російського впливу у регіоні
Сергій Герасимчук
«Такі організації інфільтруються до громадянського суспільства і виникає загроза того, що усередині громадянського суспільства відбудуться певні кризові явища. Інститути громадянського суспільства, які я називаю традиційними, були прозахідні і спрямовані на демократизацію й європеїзацію країни. Нові інститути громадянського суспільства, які випробовують у Молдові й Україні, ведуть свою діяльність заради русифікації і посилення російського впливу у регіоні», – зауважує Герасимчук.

На перешкоді європейським амбіціям української і молдовської еліт також економічний тиск Росії. Експерти навіть термін знайшли для означення таких дій Росії – «не танками, а банками» («not by tanks, but by banks»). І у разі успіху Молдови й України на Вільнюському саміті експерти з двох країн прогнозують погіршення стосунків Росії з цими державами.

Щодо Придністров’я, то існування цієї самопроголошеної республіки на теренах Молдови фахівці вважають механізмом, який росіяни можуть використати для недопущення вступу Молдови й України до ЄС, якою б примарною і віддаленою не була ця перспектива.

Як зазначив директор Інституту геополітичних досліджень Олександр Скипальський, Європа зацікавлена у наближенні до неї Молдови й України. Росія не здатна зупинити цей рух. Але у Молдові євроінтеграція підтримувана на найвищому рівні реальними справами, наприклад, створено урядовий євро-портал для інформування усіх мешканців країни.

В Україні ж, зазначає експерт, подібну роботу проводять здебільшого неурядові дослідницькі й аналітичні центри.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG