Доступність посилання

ТОП новини

Молдовани зможуть незабаром їздити до Шенгену без віз?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Прага – Після саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі Європейська комісія запропонує скасувати візовий режим для громадян Молдови. Відповідний документ обіцяють представити відразу після саміту наприкінці листопада. Потім нову норму повинні затвердити члени Європейського парламенту і Європейської ради.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомив на прес-конференції в Брюсселі: «Я дуже радий оголосити сьогодні, що після значних зусиль молдовської влади за останні роки, комісія з лібералізації візового режиму дійшла висновку у своїй доповіді, яку ми опублікували сьогодні вранці, що Молдова відповідає всім базовим показникам. Після саміту «Східного партнерства» Європейська комісія представить законодавчу пропозицію про скасування візового режиму для молдовських громадян, які мають біометричні паспорти».

Мова йде про перебування на території країн Євросоюзу без візи протягом 90 днів. Виступаючи після переговорів з прем’єр-міністрами Молдови і Румунії Юріе Лянке і Віктором Понтою, Баррозу повідомив, що Європейська комісія продовжить фінансово підтримувати вже заплановані проекти.

«Підтримка торкнеться всіх областей. Є багато пріоритетних проектів, необхідно вирішити, як їх реалізувати. Газові проекти, які дозволять Молдові отримувати газ із Румунії». Це, за словами Баррозу, – перший прямий зв’язок із європейським газовим ринком. «Це допоможе урізноманітнити джерела і забезпечить енергетичну безпеку», – повідомив голова Єврокомісії.

Всі країни повинні мати право вибору – Баррозу

Відповідаючи на запитання про те, як Євросоюз буде підтримувати країни «Східного партнерства», на які може чинити тиск Росія, європейський очільник заявив, що «всі країни повинні мати право вибору, виходячи з власного суверенітету».

Це вигідно і для сусідів наших сусідів
Жозе Мануель Баррозу
«Цей процес не несе в собі ніякої конфронтації. Більше того, ми вважаємо, що це вигідно і для сусідів наших сусідів, оскільки з’явиться більше можливостей для розвитку співробітництва, для торгівлі, для підвищення рівня життя. У цьому полягає наша філософія», – наголосив голова Єврокомісії.

Прем’єр-міністр Молдови Юріє Лянке повідомив у Брюсселі, що «їде додому з великим почуттям радості»: «Європейський курс Молдови є шляхом модернізації країни. Ми хочемо асоційованого членства, але знаємо, що потрібно виконати ще багато умов». Лянке висловив сподівання, що у Вільнюсі буде «надзвичайно продуктивний для майбутнього Молдови саміт».

«Результат доповіді Єврокомісії чітко демонструє, що Молдова відповідає всім тестам із плану дій щодо спрощення візового режиму. І те, що Європейська комісія запропонує Європейському парламенту і Європейській раді вивчити можливість скасування візи для короткотермінових поїздок для громадян Республіки Молдова, є надзвичайно важливою подією, і це дуже хороші новини для молдовського суспільства і молдовських громадян», – вважає прем’єр-міністр.

Молдову поки що не вдалося перевершити

Молдова ініціювала діалог про лібералізацію візового режиму в червні 2010-го й отримала план дій у січні 2011 року. До нього входять заходи у боротьбі з незаконною міграцією, безпека кордонів, дотримання громадського порядку, боротьба з корупцією та організованою злочинністю. Перший звіт про успіхи Молдови у виконанні цього плану був представлений 16 вересня того ж року. Згодом були ще чотири доповіді, включно з тим звітом, який був представлений сьогодні, 15 листопада.

У Брюсселі стверджують, що жодна країна не змогла настільки швидко виконати умови для лібералізації візового режиму. Якщо на саміті у Вільнюсі буде заявлено про початок технічних процедур щодо лібералізації візового режиму для громадян Молдови, відповідна угода може бути підписана в 2014 році і набуде чинності з 1 січня 2015 року.

Україні ще треба довиконати умови

Що ж стосується України, то Єврокомісія вважає, що за останні два роки країна досягла значного прогресу у виконанні плану дій. Особливо це стосується реформування системи захисту даних, зміцнення співпраці у сфері кримінального правосуддя та у боротьбі проти торгівлі людьми, а також співпраці між правоохоронними органами. Також була закладена нормативно-правова база для біометричних паспортів та були суттєво видозмінені антикорупційні положення.

Однак задля завершення виконання критеріїв першої фази плану, потрібно докласти додаткових зусиль для впровадження цих вимог. Також потрібно вирішити деякі питання у сфері надання притулку. Окрім того, Україні необхідно зміцнити нормативно-правову базу, що регулює питання, пов’язані із боротьбою проти дискримінації.

План дій із візової лібералізації між ЄС та Україною був започаткований 29 жовтня 2008 року; українській владі його представили 22 листопада 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG