Доступність посилання

ТОП новини

Вболіваємо за Україну і у футболі, і за її європейський вибір – Піонтковський


Андрій Піонтковський
Андрій Піонтковський
Сьогодні в Парижі на стадіоні «Стад де Франс» відбудеться другий стиковий матч збірних України і Франції за право брати участь у Чемпіонаті світу з футболу 2014 року в Бразилії. Перший матч у Києві минулого тижня завершився перемогою української збірної 2:0. Цікаво, що своїх шанувальників команда з України має і в Росії. Блог російського політолога Андрія Піонтковського, який відкрито про це заявив, став популярним серед українських користувачів соціальних мереж. Перед матчем політолог спілкувався з Радіо Свобода:

– Я теж трошки нервуюся, як і всі вболівальники української збірної. У нас не буде двох найкращих захисників. Але ж українцям достатньо забити один гол, тому що 3:1 – Україна вже виходить. Шанси великі, але потрібно боротися, так само, як у Києві. Будемо сподіватися, що у чудового українського тренера Михайла Фоменка є і надійний резерв.
Футбольний матч Україна-Франція, Київ, 15 листопада 2013 року
Футбольний матч Україна-Франція, Київ, 15 листопада 2013 року

Враховуючи сьогоднішні непрості політичні та економічні відносини України та Росії, чим пояснюється така велика кількість російських уболівальників української збірної?

Європейський вибір України має колосальне значення для Росії теж
– Я знаю багатьох цих людей, я сам належу до цього числа, і ми вболіваємо за Україну не тільки у футболі, ми вболіваємо за європейський вибір України. Тому що цей вибір України має колосальне значення і для Росії теж. У Росії завжди, сторіччями була така ідеологічна боротьба між слов’янофілами і західниками, європейцями і так званими євразійцями, і ось результат цієї боротьби багато в чому вирішить Україна. Розумієте, успішна історія України на європейському шляху, а європейський шлях – це не геополітичний вибір, це вибір внутрішньої моделі розвитку конкурентної економіки та політики на противагу злодійській, олігархічної моделі, яка панує в Росії і багато в чому ще не зжита в самій Україні.
Боротьба за європейський вибір України – це боротьба за нашу і вашу свободу

Ось успішно йдуть за європейською траєкторією балтійські країни, але, скажімо, для пересічного російського обивателя це не аргумент. Балтійці завжди були не зовсім нашими, чужими в Радянському Союзі. А українці – свої ментально. Тобто, коли російська людина побачить, що Україна успішно рухається по європейському шляху, на терезах тієї боротьби, яка йде в Росії, це стане вирішальним аргументом, і путінізм буде приречений. Саме тому Кремль так відчайдушно б’ється проти європейського вибору України – не тому, що ворожі танки опиняться на російському кордоні, а тому що приклад України виявиться занадто заразливим для російського суспільства. Тому боротьба за європейський вибір України – це боротьба за нашу і вашу свободу.

– Сьогодні спорт у Росії більше ніж спорт. Це частково й політика та ідеологія. Чим же так підкупили українські футболісти російських уболівальників?

Українці зробили вибір, вибір незалежної України, України, яка йде європейським шляхом
– Це мене дійсно вразило, як українці боролися на полі. Як на мене – а це головна фраза моєї статті – так можна тільки вмирати на полі за свою країну. Українці зробили вибір, вибір незалежної України, України, яка йде європейським шляхом. Я, як уболівальник «Спартака» з 50-річним стажем, завжди вважав київське «Динамо» нашими основними супротивниками. Я зараз вболіваю за Україну і за тих гравців київського «Динамо», «Дніпра», донецького «Шахтаря», які б’ються сьогодні за українську державу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG