Доступність посилання

ТОП новини

Азаров і Медведєв обговорили співпрацю та асоціацію з ЄС


Український та російський прем’єри Микола Азаров (праворуч) і Дмитро Медведєв
Український та російський прем’єри Микола Азаров (праворуч) і Дмитро Медведєв
Київ – Україна може рухатися до ЄС, не втрачаючи торговельних зв’язків з Росією, заяви такого змісту робили у середу на спільній зустрічі в російському Петербурзі український та російський прем’єри Микола Азаров і Дмитро Медведєв, які брали участь у засіданні Ради голів урядів країн-учасниць СНД. В українській владі від цієї зустрічі очікують економічного зростання та вирішення низки проблем, як-от можливість України використовувати російські трубопроводи. Проте експерти не вважають, що будь-які доленосні рішення в українсько-російській співпраці можливі до завершення Вільнюського саміту.

Україна не змінила своїх намірів щодо європейської інтеграції та послідовно рухається до ухвалення угоди про асоціацію з Євросоюзом, заявив український прем’єр Микола Азаров, перебуваючи з візитом у Росії. Водночас він заявив про необхідність посилення торговельно-економічної співпраці й з Росією, така заява прозвучала під час зустрічі з російським прем’єром Дмитром Медведєвим у рамках саміту глав урядів держав-учасниць СНД. Азаров поскаржився на те, що за 10 місяців економіка України продемонструвала падіння, і що уряд намагається до кінця року досягти бодай невеличкого зростання. Причинами цього є торговельні проблеми між Україною та Росією, зауважив Микола Азаров, спілкуючись із Медведєвим у Петербурзі.

«Збої в торгівлі, особливо з Російською Федерацією, призвели до значних втрат з точки зору і ВВП, і доходів бюджету... Не випадково формування держбюджету, основних цифр розвитку економіки на 2014 рік, будуть залежати від того, наскільки ми знайдемо спільну мову з Російською Федерацією зараз», – підсумував Азаров.

Його російський колега Дмитро Медведєв, зі свого боку, заявив, що наразі в Кремлі немає певності про те, чи буде Росія застосовувати торговельні обмеження щодо України, якщо вона цього року підпише угоду про асоціацію з ЄС.

За його словами, наразі невідомо, як після угоди складатимуться товарні потоки, а тому не можна сказати, чи взагалі потрібні будуть якісь санкції. Медведєв пообіцяв, що перед застосуванням якихось санкцій російська влада обов’язково порадиться з Києвом.

Український урядовий портал повідомляє, що прем’єри України та Росії обговорили співпрацю в кількох секторах економіки, зокрема – про можливість вільної торгівлі послугами між державами та про доступ України до трубопровідного транспорту в межах СНД. На підписання угод про це українські посадовці сподіваються вже наступного року.

Зустріч двох прем’єрів продемонструвала, що Україна рухається до Європи, не розриваючи економічних зв’язків із Росією, зауважив Радіо Свобода депутат-регіонал, колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах.

Впевнений, що Азаров чітко вказав на незворотність євроінтеграційного курсу України
Анатолій Кінах
«Питома вага товарообігу з Росією в зовнішній торгівлі України – близько третини, а у сфері машинобудування – понад 50%. Тому я впевнений, що має іти на рівноправних умовах спільна робота обох держав у торговельному, економічному та інвестиційному напрямках. З іншого боку, я впевнений, що Микола Азаров чітко вказав на незворотність євроінтеграційного курсу України, і про те, що це не суперечить подальшій співпраці з Російською Федерацією», ­– нагоголосив депутат.


Напередодні зустрічі прем’єрів мали місце численні випадки, коли українців не пропускали до Росії, нібито через більш жорсткі правила прикордонного контролю. Однак офіційних заяв Миколи Азарова та Дмитра Медведєва щодо цього не було. Зі свого боку, Анатолій Кінах припускає, що на зустрічі йшлося і про розв’язання цієї проблеми.

Депутат висловив сподівання, що така зустріч глав урядів у подальшому допоможе Україні та Росії вирішувати спірні питання в межах міжнародного права, без тиску та торговельних воєн.

До Вільнюсу жодних доленосних українсько-російських рішень не буде – експерт

Зовсім іншу оцінку зустрічі у Петербурзі дала Радіо Свобода директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно.

СНД давно вже лише імітує інтеграційні процеси на пострадянському просторі
Олеся Яхно
«Ніяких серйозних наслідків від зустрічі глав урядів СНД немає сенсу очікувати. Зустріч Азарова та Медведєва не стане доленосною, оскільки до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі ніяких серйозних рішень не буде. СНД давно вже не є платформою для ухвалення таких рішень, бо лише імітує інтеграційні процеси на пострадянському просторі. Головний позитив від цієї структури – отримання урядовцями в кулуарах тієї чи іншої важливої міжнародної інформації», – вважає Яхно.

Між тим, частина експертів дотримується думки, що під час останньої зустрічі президентів України та Російської Федерації обговорювалася можливість не підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС цього року, і на сьогоднішній зустрічі прем’єри деталізували цю домовленість. Однак жодних офіційних підтверджень ця версія наразі не отримала.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG