Доступність посилання

ТОП новини

Ірина Фаріон – це вже політик, до якого є застереження – політолог


Народний депутат України від ВО «Свобода» Ірина Фаріон у четвер підтвердила інформацію щодо свого членства в Компартії Радянського Союзу. Минулого тижня у ЗМІ оприлюднили архівні документи Львівського обласного архіву про те, що у 1987 році Ірина Фаріон вступила до лав КПРС. Натомість до 21 листопада парламентар заперечувала цю інформацію. Якою є реакція довкола цього скандалу у Львові, де живуть виборці політика?

Тема належності минулого Фаріон до КПРС у ЗМІ обговорюється давніше, але народний депутат постійно заперечувала цей факт, звинувачуючи журналістів у наклепі, називаючи їх «лакеями і плебеями». Навіть коли вже були оприлюднені архівні документи, парламентар відмовлялась коментувати своє комуністичне минуле, сказавши, що «орлиці не сповідаються перед гієнами».

І лише у четвер у ранковій розважальній програмі радіо «Львівська хвиля» парламентар таки підтвердила своє членство в КПРС, пояснивши, що «у 1988 році винятково з мотивів наукового кар’єрного зростання вступила у це лайно, а у 1989 році відразу за рік з цього лайна вийшла».

Ситуація з політиком прикро вразила політолога, професора Юрія Шведу, який, каже, що вкотре переконався, що політикам вірити не можна.

«Людину просто впіймали на відвертій брехні, з тієї політичної сили, яка себе позиціонувала мало чи не моральним авторитетом, який крушить усі попередні устої і рішення. А виявилось, що людина була зв’язана з КПРС, яка є основним предметом критики «Свободи». Треба називати речі своїми іменами, просто людина брехала. Політик не має права брехати, сьогодні вона втаємничила одні факти біографії, а завтра вона у такий спосіб поступить щодо інших речей. Це вже є політик, до якого є застереження», – каже Юрій Шведа.

Ірина Фаріон була обрана народним депутатом у мажоритарному 116-му окрузі Львова. Вона набрала майже 70% голосів виборців, тобто більше ніж 77 тисяч людей довірили їй відстоювати їхні права у Верховній Раді. Тоді, за оцінками політологів, Ірина Фаріон впевнено здобула перемогу за свою патріотичну антикомуністичну риторику.

Соціальні мережі про ймовірне членство Фаріон у КПРС

Виборці про депутата

Радіо Свобода поцікавилось у виборців депутата-мажоритарника, як вони сприйняли те, що їхній обранець була членом КПРС і приховала це від них, а також, що назвала журналістів «плебеями, лакеями, істотами та гієнами»?

– Коли такі справи вже, то мені дуже не подобається, що так висловлюються. Всі мають бути цивілізовані. Оксана Забужко дуже добре сказала про цю ситуацію.

– Приховувати якось, не дуже це до виборців порядно. Людина вже збрехала, і це вже до неї ставлення відповідне.

– Коли вона пішла у «Свободу», це був її кар’єрний ріст. Тоді в КПРС вона його прагнула і тепер теж. Тому для мене тут нічого дивного немає у цій ситуації.

– Опозиція дуже слабка, якщо ще й Фаріон у цій ситуації огризається, це свідчення слабкості. Політики так не поводяться у цивілізованому світі.

У соцмережах дискутують

Політолог Юрій Шведа наголошує, що політика і на Заході просякнута численними скандалами. Але у схожих ситуаціях людина мала б піти у відставку. Однак в Україні відсутня політична відповідальність, вважає він.

Фаріон не просто політик, а лідер, яструб боротьби з комуністичним режимом
Юрій Шведа
«Це дуже показово, бо Фаріон не просто політик, а лідер, яструб боротьби з комуністичним режимом, яка своєю програмою і програмою партії заявляє про необхідність проведення люстрації. А тут бачимо – за люстрацію люди, які самі були в Компартії і ще й приховували цей факт», – наголосив політолог.

Тим часом у соціальних мережах триває гаряча дискусія довкола членства в КПРС Ірини Фаріон. Дописувачі обурені не стільки цим фактом, як тим, що народний депутат відверто це заперечувала і ображала журналістів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG