Доступність посилання

ТОП новини

Новий прем’єр Грузії – молодий, освічений, демократичний?


Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі
23 листопада виповнюється 10 років з часу Революції троянд у Грузії, в результаті якої до влади прийшов президент Міхеїл Саакашвілі. Напередодні цієї дати парламент країни затвердив новий уряд, який сформували політичні опоненти колишнього президента Саакашвілі, чия партія тепер в опозиції, багато з його колишніх соратників заарештовані, а сам він перебуває за кордоном. Яку політичну спадщину залишає Революція троянд Грузії?

Новий прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі є одним з наймолодших прем’єр-міністрів у світі. Йому 31 рік, за його словами, він говорить трьома іноземними мовами, і навчався у французькій Сорбоні. Попередньою його посадою була посада міністра внутрішніх справ в уряді Бідзіни Іванішвілі.

Грузинські оглядачі зазначають, що саме близькість до грузинського мільярдера, який днями пішов із політики, допомогла Гарібашвілі отримати найбільшу виконавчу владу в країні, адже за новою Конституцією, повноваження прем’єра тепер більші, ніж президента. А на плечі молодого прем’єра будуть покладені такі складні завдання, як парафування угоди про асоціацію з Європейським союзом, просування країни до НАТО та поліпшення стосунків із Росією, які обіцяв його політичний патрон, Бідзіна Іванішвілі.

«Політичний досвід пана Гарібашвілі відповідає зрілості його партії, «Грузинської мрії». Тобто приблизно два роки тому громадськість дізналася, що у пана Іванішвілі є близький фінансист та менеджер, його права рука в благодійному фонді «Карту», який керував бізнес-імперією Іванішвілі та був у списку «Грузинської мрії», керував адміністративними питаннями «Грузинської мрії» до виборів, а після перемоги на виборах голова коаліції запропонував йому посаду міністра внутрішніх справ», – розповідає оглядач Грузинської редакції Радіо Свобода Коба Ліклікадзе.

Він звертає увагу на те, що посада міністра внутрішніх справ була насправді дуже важливою для нового уряду, адже саме це міністерство вважалося найбільшим оплотом Саакашвілі. Бо з одного боку, адміністрація Саакашвілі провела в цьому міністерстві докорінні реформи, позбавивши структуру грузинської поліції від корупції та зробивши її роботу максимально прозорою. А з іншого, в надрах саме цієї організації відбувалися і найбільші зловживання, в яких звинувачують режим Саакашвілі, серед котрих – стеження за опонентами та збирання компромату.

Назвав попередників «неофашистами»

Очоливши міністерство, Гарібашвілі публічно знищив близько 100 дисків, на які було записано компромат проти опонентів Саакашвілі, та відкрив шлях для арешту кількох колишніх членів уряду і близьких співробітників Саакашвілі з його партії «Об’єднаний національний рух».

Нині партія Саакашвілі перебуває в опозиції, а застосування молодим прем’єром жорсткої риторики щодо переможених опонентів у парламенті, викликає занепокоєння в оглядачів. Днями, виступаючи в парламенті і отримавши неприємні запитання, він у відповідь назвав представників «Об’єднаного національного руху» «неофашистами».

«Він сказав, що він не буде приймати критику від тієї влади, яка саджала людей, ґвалтували їх у тюрмах, і такі люди не повинні читати йому лекції. Багатьом, в тому числі і мені здалося, що таке ставлення до опозиції буде викликати невдоволення європейських колег і партнерів», – вважає грузинський оглядач.


Революції троянд у Грузії у фотографіях

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG