Доступність посилання

ТОП новини

Парламент стане жертвою протестів?


Київ – Сьогодні в парламенті має бути розглянуте питання відставки уряду Миколи Азарова. На цьому наполягає опозиція. А у фракції Партії регіонів зазначають, що не підтримають зараз відставки кабміну. Водночас деякі регіонали зазначають, що готові провести відповідні консультації із фракціями опозиції.

На погоджувальній раді парламенту лідери трьох опозиційних фракцій висунули спікеру Володимирові Рибаку ультиматум.

«Пане голово, який представляє Партію регіонів і Віктора Януковича! Це вимоги не лише трьох опозиційних фракцій, а мільйонів людей, які вийшли на вулиці: перше – відставка кабінету міністрів Азарова-Януковича. Друге – зупинка політичних репресій в Україні, звільнення Юлії Тимошенко і тих активістів, яких ваші позаарештовували і позакривали в тюрму», – заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Профільний парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді прийняв за основу і в цілому проект постанови про недовіру кабінету міністрів.

«Повинно бути повне перезавантаження влади. Тому що зараз «призначать» винних. Скажуть: оцей і оцей винні, а ми такі чисті й усе нормально», – каже член цього комітету та лідер фракції партії «УДАР» Віталій Кличко.

Також опозиція закликала своїх прихильників пікетувати засідання парламенту, на якому розглядатиметься питання про відставку уряду.

Навіщо город городити? – регіонал Олійник

Натомість голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляє, що відставка уряду можлива лише внаслідок домовленостей між основними політичними силами. Депутат-регіонал Володимир Олійник схильний думати, що постанова про недовіру урядові навряд чи набере необхідну кількість голосів.

«Схильний думати, що не буде відставки. Якщо це відставка уряду з метою подальшої відставки президента і дострокових виборів парламенту – то навіщо город городити?», – каже Володимир Олійник.

Між тим, рішення про відставку уряду можуть підтримати деякі депутати фракції Партії регіонів, а насамперед ті народні обранці, хто заявляє про намір вийти зі складу цієї фракції. За різними оцінками, залежно від подальшого розвитку ситуації, фракцію Партії регіонів можуть залишити від десяти до сорока депутатів.

Литвин не виключає, що парламент стане жертвою протестів

Політолог Вадим Карасьов також сумнівається в тому, що відставка уряду набере необхідну кількість голосів. За його словами, «багато тих, хто в Партії регіонів коливається, сьогодні не готові йти проти чинної влади».

На думку Вадима Карасьова, якщо відставка уряду не набере необхідної кількості голосів, то це може призвести до того, що в частини учасників акції протесту невдовзі настане втома, а інші натомість радикалізуються.

Якщо влада не відреагує на висунуті вимоги, то опозиція може перенести акції протесту на територію парламенту. Схожої думки дотримуються деякі позафракційні депутати, зокрема, Володимир Литвин. За його словами, «якщо це питання не буде проголосоване, то Верховна Рада впаде під натиском мітингуючих».

"Якщо це питання не буде проголосоване, то Верховна Рада впаде під натиском мітингуючих"
Володимир Литвин
Микола Азаров також заявляє про підготовку до захоплення будівлі парламенту та про загрозу того, що протести можуть вийти з-під контролю.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG