Доступність посилання

ТОП новини

«Беркут» бив журналістів, реагуючи на посвідчення «Преса» лайкою


Київ – «Преса! Преса!», – вигукував польський журналіст Павел Пєньонжек, коли беркутівець почав бити його по голові кийком під час розгону провокації під Адміністрації президента 1 грудня. Він показав своє посвідчення. У відповідь почув грубу лайку й отримав нові удари по всьому тілу. Його випадок виявився далеко непоодиноким. Експерти задокументували вже 50 фактів побиття журналістів та понівечення їхньої техніки під час акцій протесту в Україні починаючи з 29 листопада.

Польський журналіст Павел Пєньонжек приїхав висвітлювати події Євромайдану для видання «Критика політична». Він розмовляє вільно українською мовою, навчався свого часу в Українському католицькому університеті й пише про Україну для польських медіа. Цього разу звідси він поїде із забинтованою головою, рукою та синцями по всьому тілу. Десять ударів беркутівськими кийками ще довго даватимуться взнаки.

«Я потрапив на розгін демонстрації, попав під кийки «Беркуту». Я думав, що пустили сльозогінний газ. Я відразу сів на землю й побачив, що мене почав бити «Беркут». За мною був кіоск, я зрозумів, що мені не було, як тікати, тому вирішив, що найкраще – показувати посвідчення преси. Я почав кричати «Преса!» У відповідь почув від беркутівця: «І що це, б…дь?», – пригадує журналіст.

Я почав кричати «Преса!» У відповідь почув від беркутівця: «І що це, б…дь?»
Павел Пєньонжек
Журналісти падали на землю і їх там добивали – очевидець

За час протестів у Києві постраждали 50 журналістів, за даними Інституту масової інформації, зібраними станом на 2 грудня. Більшість із них побив «Беркут» під час сутичок біля Адміністрації президента 1 грудня.

Зламані руки, гематоми, синці, розбиті голови й розтрощена техніка – ось якими були наслідки виконання своїх професійних обов’язків українськими й закордонними журналістами. Медіатренер Зоя Казанжі та низка журналістських організацій, як-от: Інститут масової інформації, «Телекритика» – почали документувати свідчення журналістів.

За словами журналістів, спецпризначенці не зважали на бейдж із написом «Преса» і яскраво-помаранчевий жилет, який вирізняє співробітників медіа.

Так, на журналіста «Української правди» Дмитра Ларіна співробітник «Беркута» напав під час зйомок штурму, незважаючи на той жилет, зірвав із нього бейдж преси та завдав ударів. Фотожурналіста «ЛІГАБізнесІнформ» Олександра Перевозника, попри те, що він заявляв, що є працівником ЗМІ, спецпризначенці били по голові і понівечили камеру. Павел Пєньонжек розповідає:

«Перше били кийками в голову. Пізніше вже не пам’ятаю. Маю синці на спині й на руці, одна рука розбита, на нозі є синці. Ще декілька разів дістав удари, але не так сильно».
Перше били кийками в голову. Пізніше вже не пам’ятаю. Маю синці на спині й на руці, одна рука розбита, на нозі є синці
Павел Пєньонжек
Він пригадує також, що в лікарні в черзі і попереду нього, і після були інші побиті під Адміністрацією президента співробітники медіа.

«Я пам’ятаю щонайменше чотирьох журналістів. Три ходили весь час зі мною, ми зустрічалися біля кабінетів. У них були дуже серйозні поранення. Один дістав каменем у скроню, йому важко було дуже допомогти. В іншого ціла голова була в бинтах, один із них говорив, що він упав на землю і його далі били», – пригадує журналіст.

На запитання про те, як приборкують провокації і немирні протести в Польщі, Павел відповідає:

«Є дуже велика різниця. У Польщі, як тільки починається дуже агресивна поведінка учасників, поліція каже, що всі люди сторонні – журналісти, депутати – повинні розійтися, тому що буде дуже небезпечно й це буде вже на їхній відповідальності. Тут такого немає. Ти просто повертаєшся і вже бачиш, що на тебе нападає «Беркут», – розповідає Павел Пєньонжек.

Злочини «Беркуту» проти журналістів потрібно розслідувати – експерт

Нині Інститут медіа права вирішує, яким чином потрібно ініціювати кримінальне розслідування побиття журналістів, але те, що це потрібно – сумнівів немає, переконаний його директор Тарас Шевченко.

«На цей момент ще не вирішено, чи подавати справу як одну, чи подавати багато типових справ від кожного побитого журналіста. Зараз головне завдання зібрати й задокументувати всю цю інформацію і переконати журналістів, що це важливо. Далі ми зможемо говорити, що було достатньо багато журналістів, які отримали тілесні пошкодження, чиї камери були розбиті», – наголошує експерт.

Тим часом журналістам, які висвітлюватимуть події Єврореволюції в Україні, експерти радять придбати каски та захисні окуляри. Посвідчення «Преса» від побиття силовиками може не захистити, попереджають вони.

Міліція приносить вибачення – речник МВС

Тим часом міліція проводить розслідування випадків побиття журналістів, про які було заявлено офіційно і приносить свої вибачення. Начальник управління зв'язків з громадськістю МВС України Сергій Бурлаков повідомив, що його відомство отримало 21 повідомлення про побиття журналістів, матеріали зараз передані до прокуратур для того, щоб було ухвалене законне рішення.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG