Доступність посилання

ТОП новини

Люди з Євромайдану здійснили прощу до Межигір’я


Резиденція «Межигір'я» (фото «Українська правда»)
Резиденція «Межигір'я» (фото «Українська правда»)
Київ – Активісти Євромайдану провели автопробіг до резиденції президента Віктора Януковича – Межигір’я. Як запевнили організатори – це була проща до цілющого джерела поблизу від резиденції. Через перешкоди з боку міліції, кінець шляху прочани пройшли пішки. Між тим, на той момент Янукович до резиденції ще не повернувся. Політологи вважають, що подібні масові акції біля помешкань представників влади чи правоохоронців – можуть бути ефективним способом підсилити Євромайдан.

Близько 20 автомобілів та приблизно сто осіб, які зібралися у п’ятницю біля пам’ятника засновникам Києва у столиці, надвечір виїхали до резиденції президента Віктора Януковича – Межигір’я. Вони озброїлися жовто-синіми стрічками та прапорами з написом «Україна – це Європа».

Як пояснила одна з організаторів акції, активістка Тетяна Чорновол, масові протести довкола резиденції президента – заборонили місцеві суди. Тому, щоб акції менше перешкоджали – вона пройде як проща до Дзвонкової криниці – цілющого джерела на місці Межигірського монастиря, який нині стоїть у селі Нові Петрівці, поблизу від зовнішньої огорожі Межигір’я. Іншого організатора цього автопробігу, представника «Дорожного контролю» Андрія Дзиндзю затримали у четвер, за підозрою в організації штурму адміністрації президента 1 грудня. Сьогодні суд призначив йому запобіжний захід – два місяці тримання під вартою.

1 грудня група активістів уже намагалася проїхати до Межигір’я, але шлях їм перекрила міліція. Так сталося і цього разу. На вулиці, яка веде до головних воріт резиденції – впоперек дороги стоять автомобілі ДАЇ. Державтоінспектори відмовлялися пояснити свої дії, кажучи лише, що забезпечують безпеку дорожнього руху.

Так само перекрита вулиця села, яка веде до Дзвонкової криниці. Учасники автопробігу переписали прізвища державтоінспекторів, які не пускали їхні автівки, й останній кілометр до джерела пройшли пішки. Недалеко від нього їх зустріло близько двох десятків бійців «Беркуту». Вони ніяк не перешкоджали прочанам – мовчки спостерігали за ними, вишикувавшись уздовж стежки.

Організатори прощі до території Межигір’я вважають, що подібними акціями вони можуть підтримати Євромайдан і «тримати в напрузі Януковича», показуючи йому що народ не підтримує його та дій його уряду.

Політтехнолог Тарас Березовець побачив у таких протестів й іншу користь: він висловив Радіо Свобода думку, що акції під резиденціями президента змусять посилювати їхню охорону, тож зменшать кількість спецназу та правоохоронців у Києві, а разом з тим – і ризик силового розгону Євромайдану.

Зі свого боку, експерт корпорації стратегічної консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко критично оцінює ефективність п’ятничної акції під Межигір’ям. Водночас, за його словами, перенесення протестів до помешкань представників влади та правоохоронців – може бути ефективним тиском на них.

«Хода під Межигір’я – не була ефективною. Людей там мешкає мало, до того ж, Віктор Янукович перебуває в Сочі, тож протесту він не побачить. Не думаю, що це відтягне силовиків із центру Києва. Можу припустити, що їхні підрозділи є мобільнішими за учасників протестів. Але загалом, пікети за місцем проживання винних у побитті людей та інших злочинах – це розумний крок», – зазначає
Костянтин Матвієнко.

Він припускає, що Віктор Янукович може навіть не помітити, що його резиденцію «Межигір’я» пікетували, оскільки їх у нього декілька, і Межигір’я є просто символом його влади, вважає експерт.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG