Доступність посилання

ТОП новини

Янукович пообіцяв Кравчуку не застосовувати силу і рухатися до ЄС


Президент Віктор Янукович (другий ліворуч) та екс-президенти Леонід Кучма (праворуч), Леонід Кравчук (другий праворуч), Віктор Ющенко (ліворуч), Київ, 10 грудня 2013 року
Президент Віктор Янукович (другий ліворуч) та екс-президенти Леонід Кучма (праворуч), Леонід Кравчук (другий праворуч), Віктор Ющенко (ліворуч), Київ, 10 грудня 2013 року
Київ – Віктор Янукович піде на поступки щодо поновлення політики євроінтеграції та припинення тиску на Євромайдан, запевнив перший український президент Леонід Кравчук після круглого столу колишніх українських президентів та нинішнього. Віктор Янукович, зокрема, погодився з основними тезами Кравчука. Інший колишній президент, Леонід Кучма – запропонував почати розв’язання цих проблем зі звільнення прем’єра Миколи Азарова. У вівторок після круглого столу Віктор Янукович зустрівся і з представником ЄС у закордонних справах та політики безпеки Катрін Аштон, а до того – мав телефонну розмову з віце-президентом США Джозефом Байденом. Проте експерти не очікують, що всі ці перемовини матимуть вирішальний вплив на політику українського глави держави.

Україна прискорить роботу з вироблення умов, на яких вона готова підписати угоду про асоціацію з ЄС, і розраховує її завершити до наступного саміту з Євросоюзом у березні 2014 року. Про це заявив президент України Віктор Янукович під час круглого столу з колишніми президентами. Зустріч транслював «Перший національний» телеканал.
Зустріч президентів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

«Якщо ми знайдемо взаєморозуміння і буде досягнуто компроміс – підпис буде стояти. Ми поставили завдання уряду прискорити цю роботу – залучити стільки фахівців, скільки необхідно. Умовно кажучи, коли наступний саміт? Буде він у березні місяці, ми до березня маємо цю роботу виконати. Але це буде залежати не тільки від нас, але і від Європейської комісії. Мету таку ми ставимо», – сказав Янукович.

За його словами, угода про асоціацію має як плюси, так і мінуси. Янукович наголосив, що необхідно мінімізувати ризики.

Він зауважив, що Україна хоче переглянути умови підписання угоди про асоціацію з ЄС, оскільки побоюється негативної реакції для своєї економіки, зокрема, для агросектору і машинобудування.
Янукович про добрі відносини і з Європою, і з Росією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Інший учасник зустрічі, перший президент України Леонід Кравчук запропонував Віктору Януковичу не застосовувати силу проти Євромайдану, звільнити з-під арешту його активістів та створити робочу групу для підготовки асоціації з ЄС. Для розв’язання цих та інших проблем – скликати круглий стіл. Леонід Кравчук проанонсував, що він відбудеться 11 грудня близько другої години.
Кравчук: Янукович пообіцяв продовжити євроінтеграцію і звільнити побитих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

«Віктор Янукович погодився з нами, що в першу чергу треба зняти суспільну напругу. Тобто – звільнити активістів Євромайдану, не втручаючись у роботу судів. Слідство триватиме, але люди будуть вільними. Друге – поновити переговори про асоціацію з ЄС. Якщо почати зараз, то можемо підписати угоду у березні», – прозвітував Леонід Кравчук журналістам після зустрічі з Януковичем.

Інший учасник зустрічі, колишній президент Леонід Кучма натякнув Януковичу, що для виходу з політичної кризи можна звільнити прем’єр-міністра.

Після круглого столу зі своїми попередниками Віктор Янукович зустрівся з верховним представником Євросоюзу у закордонних справах та політики безпеки Катрін Аштон, передає прес-служба глави держави. У зустрічі також взяв участь голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, йдеться у повідомленні. Інших подробиць зустрічі прес-служба не наводить.

Януковичу важко «відіграти назад» домовленості з Путіним – політолог

Переговори українського президента з його попередниками та з європейськими політиками 10 грудня, безумовно, вплинуть на позицію Віктора Януковича, однак цей вплив не варто переоцінювати, таку думку висловив Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов.

«Є домовленості Віктора Януковича з російським президентом Володимиром Путіним, і відіграти назад їх дуже важко. Із ЄС стосунки зіпсовані, європейські політики наголошують, що угода про асоціацію може бути підписана з українським народом, а не з Януковичем. Для українського президента зараз зіпсувати взаємини з Путіним – великий ризик, він поки що балансує на тонкому льоду, але чи довго втримається?» – зауважує експерт.

Необхідною умовою збереження цього балансу Вадим Карасьов та інші аналітики вважають незастосування сили до Євромайдану. Про це говорять і європейські, й американські політики, як і попередні українські президенти. Якщо ця вимога буде порушена – експерти прогнозують зовнішню та внутрішню політичну ізоляцію Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG