Доступність посилання

ТОП новини

Путін призначив Кисельова на посаду особистого «Геббельса»


Дмитро Кисельов
Дмитро Кисельов
Ким є людина, яку російський президент Володимир Путін призначив на посаду глави найбільшого інформаційного агентства Росії – «Росія сьогодні»? Дмитро Кисельов досить багатоликий – самовпевнений, суперечливий, шалено прокремлівський. При цьому, як кажуть його критики, не журналіст. В Україні знають, що він пішов з Києва, бо не знайшов тут собі застосування у ролі брутального антиукраїнського пропагандиста на телеканалі ІСТV на початку 2000-х. Зате в Москві, як виглядає, саме тепер, у час шаленої атаки Кремля на Україну, Кисельов переживає злет своєї кар’єри пропагандиста геббельсівського штибу.

Досить довгий шлях Дмитра Кисельова в пострадянських ЗМІ показав, як журналіст може еволюціонувати в умовах посилення режиму Володимира Путіна. У 1999 році, коли Путін лише починав сходження на вершину влади, Дмитро Кисельов був багатообіцяючим тележурналістом із досить різкою думкою про різницю між журналістикою та пропагандою. «Журналіста не можна відокремити від етики, – казав він. – Але людей, котрих ви бачите на екранах, не можна часто називати журналістами. Бо часто це просто агітатори».

Через 14 років Путін міцно осів у Кремлі. І Кисельов, тепер нова головна постать ЗМІ Росії, нині мало подібний на журналіста, а більше нагадує шаленого пропагандиста: «Геям необхідно заборонити бути донорами крові, сперми. А їхні серця, у випадках смерті в автомобільній катастрофі, загрібати в землю чи спалювати, як непридатні для продовження чийогось життя».

59-річний Дмитро Кисельов став 9 грудня генеральним директором нового агентства – «Росія сьогодні», яке створене на базі ліквідованого Володимиром Путіним інформаційного агентства – «РИА Новости». «Росія сьогодні» виступає тепер як своєрідне міністерство пропаганди, котре має висвітлювати державну політику Кремля за рубежем та інформувати світ про громадське життя в Росії.

Призначення Кисельова є свідчення паніки чи переляку в Кремлі від Євромайдану – експерти

До цього Дмитро Кисельов «прославився», як пропутінський лояліст у щотижневій програмі російського державного ВГТРК «Вести недели», де відкрито підігравав найбільш суперечливим явищам російської політики та творив наклепи проти Заходу.

Оголошення про нове призначення Дмитра Кисельова президентом Путіним відбулося через день після його чергового гострого, суб’єктивного, саркастичного випаду проти протестів сотень тисяч українців на Євромайданах: «А що це – Майдан? Дуже маленька на тлі України цятка. Якщо обпалити її паяльником, то стане боляче. Боляче і за великим рахунком не смертельно. Але якщо зробити все політтехнологічно грамотно – створити цятку перегріву і потім показати її через лупу – телебачення, інтернет – ідеальна оптика. І створити враження, що нібито вся країна тепер така ж, то це може виявитися і смертельним. Насправді Україна складніша, аніж Майдан».

Спостерігачі вважають, що драматизм призначення Кисельова у вакуумі, після розпуску «РИА Новости» та відставки головного редактора Світлани Миронюк, полягає у намаганнях Кремля з усіх сил керувати потоками повідомлень з непокірної України і максималізувати свій контроль над інформаційним простором під час зимової Олімпіади в Сочі у лютому.

Ігор Яковенко, колишній глава російської спілки журналістів, сказав Радіо Свобода, що це призначення Путіним свідчить «якщо не про паніку, то певний сигнал тривоги верхів у Кремлі».

«Це рішення вкрай неефективне. Я б навіть назвав його дурним. Тому що насправді той стиль пропаганди, який характерний для Дмитра Кисельова, це просто відкрита брехня. Все, що він рече про Майдан, все, що він казав раніше про російську опозицію, це пряма брехня, інколи просто ножиці, фальшування. І це можливе лише в умовах цензури, в умовах, коли є монополія на інформацію», – зазначає Ігор Яковенко.

Він попереджає, що нове агентство буде драматично переформоване під інформаційний «тип Геббельса», Кисельова, котрий нагадує собою сумнозвісного головного нацистського пропагандиста.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Daisy Sindelar

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG