Доступність посилання

ТОП новини

Насилля і тиск на мирні зібрання керівникам України можуть коштувати дорого – британський політолог


Брюссель – Владі України нарешті слід припинити егоїстичне змагання за свої крісла та задуматися, чому люди протестують на вулицях, вважають деякі європейські політичні експерти. Інші політологи звертають увагу європейських лідерів на те, що настав час чітко пояснити організаторам насилля на Євромайдані, що на них чекають санкції. Тим часом дехто із дипломатів закликає офіційний Київ зійти зі «вбогого шляху» в бік Росії та не переступати «червоної лінії» у надмірному застосуванні сили щодо мирних маніфестантів.

Брюссель продовжує наголошувати, що майбутнє України в політичному діалозі та наближенні до Європи, як того вимагають її громадяни, які перебувають на євромайданах. Водночас українське майбутнє не може бути предметом торгів, наголошують у Єврокомісії, коментуючи вимогу українського уряду 20-мільярдної допомоги в рамках підписання угоди про асоціацію.

Голова європейської дипломатії Катрін Аштон, вислухавши чергові запевнення українського керівництва у бажанні підписати угоду про асоціацію, зазначає, що для неї важливо «перевірити, що трапиться після. І ми хочемо бачити, що те, що президент Янукович каже, стає тим, що він робить».

Тим часом зрозуміти політичну стратегію нинішнього українського президента наразі дуже складно, зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода експерт з Європейського політичного центру Аманда Поль. Намагання перешкодити людям на майданах відстоювати свою мету таким способом, який використовує президент Янукович, абсолютно неприйнятно.

Влада «під знаком питання»

«Йому краще було б сісти на хвилю й замислитися, чому ці люди на вулицях, що вони вимагають, та спробувати попрацювати над тим, як досягти деякі з цих цілей, – каже політолог. – Натомість, він намагається стерти їх із лиця землі. Але ці люди не мають наміру поступатися, а навпаки, ще твердіше відстоюють свої вимоги. Позитивно те, що (голова дипломатії ЄС) баронеса Аштон відвідала Україну й веде діалог, який повинен продовжуватися. Вочевидь, прем’єр-міністр Азаров прибуде на зустріч міністрів закордонних справ ЄС наступного тижня. Отже, канали зв’язку все ще відкриті й це – позитивно».

В Україні має відбутися ретельний та поміркований аналіз того, що сталося останніми днями на Євромайдані, але я цього не бачу, - додає брюссельський експерт. Навпаки, спостерігається егоїстичне прагнення нинішніх лідерів будь-якою ціною залишитися при владі, хоча той шлях, який вони обрали, все більше ставить це їхнє прагнення під знак питання, переконана Аманда Поль.

Ендрю Вілсон, британський політолог та старший науковий співробітник Європейської ради міжнародних відносин останні декілька днів перебуває в Брюсселі. Мета - численні зустрічі на українську тематику з європейськими політиками та дипломатами, які часто прислухаються до його думки. В коментарі Радіо Свобода, експерт каже, що не оминав нагоди заявити: настав час в приватних переговорах європейців із президентом Януковичем, нагадати, що застосування сили проти мирних маніфестантів може йому обійтися дорого.

Санкції вже можливі – Вілсон

«Люди в Україні були розчаровані реакцією ЄС, адже людей били за те, що вони були загорнуті в європейські прапори, – зауважує Ендрю Вілсон. –Гіршого для співдружності не придумаєш. Гадаю, тепер Євросоюз став більш активним і сподіваюся, що приватно вони дадуть зрозуміти: щодо кожного організатора насилля будуть вжиті заходи. Сигнал має бути чіткий: санкції вже можливі, навіть якщо ми не накладаємо їх одразу».

Символізм у побитті людей з європейськими прапорами та «зачисток» Євромайдану через декілька годин після зустрічі Януковича з головним дипломатом Євросоюзу – дуже очевидний та сильний, додає британський дослідник.

Президент Янукович повинен прислухатися до того, що від нього вимагає народ, каже Дірк-Ян Коп, спеціальний посланець з питань «Східного партнерства» у Міністерстві закордонних справ Нідерландів.

Він заявляє, що як і в інших країнах ЄС Нідерланди вважають, «що свободу висловлювань треба поважати і не переходити «червоної лінії» у надмірному використанні сили. Але ми не зачиняємо двері. Ми не змагаємося з Москвою. Гадаю, багато українців засвідчили і в Києві, і в інших частинах України вони хочуть належати до Європи, бо вони того заслуговують. Однак, шляхові процвітання зараз протистоїть недалекоглядний і, в дійсності, дуже вбогий шлях, на який стала Україна», – вважає нідерландський дипломат.

Діалог і критична резолюція Європарламенту

Тривають намагання вести активний європейсько-український діалог, про що свідчить те, що у Брюсселі у четвер очікується зустріч єврокомісара із питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле з першим віце-прем’єром України Сергієм Арбузовим.

Цього ж дня, у Європейському парламенті мають ухвалити резолюцію щодо ситуації в Україні та післявільнюської стратегії щодо «Східного партнерства». Передбачається, що у документі, який міститиме багато критики дій влади України, буде висловлена солідарність із європейськими прагненнями її громадян, заклик до недопущення вето з боку Росії щодо суверенних рішень України та звернення до офіційного Києва із вимогою поважати права людей на зібрання та свободу висловлювань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG