Доступність посилання

ТОП новини

Фюле і Арбузов провели зустріч, а Європарламент став синьо-жовтим


Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов на зустрічі у Брюсселі із єврокомісаром із питань сусідства й розширення Штефаном Фюле
Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов на зустрічі у Брюсселі із єврокомісаром із питань сусідства й розширення Штефаном Фюле
Брюссель – У Єврокомісії в Брюсселі завершилися переговори щодо подальших перспектив зближення із ЄС, які провів віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Сторони обговорили плани і ситуацію, яка наразі панує в українській економіці. ЄС наголосив на незворотності зі своєї позиції: угода про асоціацію до підписання готова і Брюссель докладатиме всіх зусиль для наближення цього моменту. Тим часом, європейські депутати у четвер своєю резолюцією щодо України закликали терміново надіслати до Києва посередницьку місію, що мала б допомогти в пошуку розв’язання нинішньої кризи.

Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов після зустрічі у Брюсселі із єврокомісаром із питань сусідства й розширення Штефаном Фюле заявив, що протягом перемовин йшлося про усунення проблемних питань, скажімо, в торговельній сфері чи в питаннях створення робочої групи із координації дій в наближенні до підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

«Європа ще раз підтвердила, що двері ЄС залишаються для України відчиненими. А уряд у черговий раз підтвердив незмінність національного курсу на євроінтеграцію», – заявив віце-прем’єр Сергій Арбузов.

Запевняю український народ: переговори продовжуються
Сергій Арбузов
«Запевняю український народ: переговори продовжуються. Незабаром Україна підійде до історичного моменту: підписання угоди по асоціацію із ЄС з врахуванням стратегічних національних інтересів», – додав віце-прем’єр.

Коли підпишемо? Тоді, коли відпрацюємо всі питання
Сергій Арбузов
Тим часом, слухаючи слова Сергія Арбузова, виникало логічне питання: чи є у представників українського уряду справді політична воля підписати угоду із ЄС та коли власне, це може статися. Намагаючись розвіяти подібні сумніви, перший віце-прем’єр зауважив: «Дійсно, політична воля є, бо ми прибули сюди потужною командою, щоб обговорити всі питання які сьогодні є. І ми це зробили. Коли підпишемо? Тоді, коли відпрацюємо всі ці питання. Сподіваюся, найближчим часом».

Сергій Арбузов висловив переконання, що тільки працюючи та пояснюючи громадськості, що робиться, український уряд вийде на підписання угоди про асоціацію.

Сигналу, кращого за підписання угоди, для українців не буде – Фюле

На думку єврокомісара Штефана Фюле, всі нинішні дії Євросоюзу наразі справді націлені на наближення моменту підписання угоди із Україною. Адже це, каже він – план дій для модернізації та процвітання України в майбутньому. І кращого сигналу за підписання асоціації для українців, що наразі стурбовані ситуацією із припиненням курсу на євроінтеграцію, – не буде.

Тим часом, вважає Фюле, слід якнайшвидше залагодити політичну кризу, що вирує в державі. Тому, сторони у Брюсселі прийшли до таких висновків, оприлюднених представником Єврокомісії.

Перше – приготувати дорожню карту для втілення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі
Штефана Фюле
«Перше – приготувати дорожню карту для втілення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, –повідомив Штефан Фюле. – По-друге, полегшити та продовжувати підтримку України в її зусиллях для створення умов, що призведуть до укладання домовленостей із МВФ. І по-третє, використати існуючі механізми двосторонніх консультацій, що швидко та поглиблено обстежать всі аспекти, пов’язані із імплементацією угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі».

Європейський комісар додає, що про жодні цифри, так званих «компенсацій втрат» економіки України через підписання угоди із ЄС, на переговорах у четвер не йшлося. Нині головне – сфокусуватися на відкритті кредитування України з установ, на кшталт МВФ, а не якихось інших сумнівних джерел, зауважив Фюле. Надалі, Євросоюз все більше і більше розширюватиме свою «донорську місію» щодо України.

Резолюція Європарламенту із жовто-синіми прапорами

Дещо раніше цього ж дня у Європарламенті була ухвалена резолюція щодо результатів Вільнюського саміту та України. Депутати закликали створити нову посередницьку місію Євросоюзу для допомоги у виході з кризи в Україні. Документ, зокрема, містить вимогу негайно звільнити мирних маніфестантів, затриманих за останні декілька днів.

Водночас, євродепутати, висловлюючи суцільну підтримку прагненню українців до європейського майбутнього, закликали українську владу до поваги громадянських прав та засадничої свободи волевиявлення.

«Європарламент суворо засуджує брутальне застосування сили проти мирних демонстрацій та наголошує на необхідності швидкого, дієвого і незалежного розслідування й притягнення до відповідальності всіх винних», – зазначено в резолюції.

Після голосування, частина євродепутатів розгорнула українські прапори та стяги ЄС, на знак підтримки європейських прагнень громадян України.



Втім, на думку брюссельського політичного аналітика Аманди Поль, вплив парламентської резолюції на українську владу доволі слабкий.

Янукович продовжує закривати очі та вуха на все, що відбувається. Це небезпечно
Аманда Поль
«На жаль, резолюції Європарламенту не мають великого впливу. Адже, ми б хотіли бачити інший підхід, насамперед, з боку Януковича, який продовжує закривати очі та вуха на все, що відбувається. Поглиблення авторитаризму в Україні можливе, але як на це реагуватиме суспільство, ми ще не знаємо. Це справді небезпечно», – застерігає брюссельський експерт.

Контрзаходи для Росії

Грем Уотсон, британський депутат-ліберал, із приводу положення резолюції щодо контрзаходів на тиск Росії зауважив, що ЄС повинен негайно розробити спільну стратегію щодо неприйнятної її політики щодо східних сусідів Європи.

Натомість, «всі наявні інструменти повинні бути задіяні для зближення із «Східним партнерством», – зазначив Уотсон, додаючи, що натомість для країн-партнерів треба відкрити шлях до макроекономічної допомоги, полегшення торгівлі, проектів у енергетиці та візової лібералізації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG