Доступність посилання

ТОП новини

Явка на виборах у проблемних округах буде вищою, ніж очікувалося – КВУ


Київ – Підстав для перенесення виборів у п’яти округах через політичну кризу в Україні немає. Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко. За його словами, на тлі останніх подій спостерігається сплеск політичної активності, відтак явка виборців буде вищою, ніж очікувалося. Що ж до порушень у ході передвиборної кампанії, то найчастіше спостерігалося застосування адмінресурсу та підкуп виборців.

– Чи є підстави говорити про необхідність перенесення цих виборів, зважаючи на політичну кризу в Україні?

– На сьогодні немає ніяких підстав, щоб скасовувати чи переносити вибори. Підготовка до виборів йде у нормальному режимі, комісії працюють, бюлетені надруковані, кошти виділені, виборча кампанія триває.

На сьогодні немає ніяких підстав, щоб скасовувати чи переносити вибори
– А як останні події в Україні вплинули на передвиборну кампанію?

– На процес підготовки не вплинули жодним чином. Усі необхідні процедури для проведення виборів були виконані вчасно. Якщо ж говорити про політичну складову, то якщо це і вплинуло, то на вибори у київському 223-му окрузі. Оскільки Майдан фактично розташований на околиці цього округу. Хтось, можливо отримає більше можливостей для агітації. Але знову ж таки, порушення закону ми тут не бачимо. Більше того, багато експертів прогнозувало досить невисоку явку на цих виборах, тому що вони мало кому цікаві. Але сьогодні ми спостерігаємо сплеск політичної активності в українському суспільстві. Це, думаю, може навіть позитивно позначитися, оскільки на вибори прийде більше людей, ніж очікувалося.
Олександр Черненко
Олександр Черненко

На вибори прийде більше людей, ніж очікувалося

– Чим ознаменувалася ця передвиборна кампанія?

– Якщо говорити про серйозні речі, які могли вплинути на перебіг виборів, то, безперечно, у деяких округах ми спостерігали використання адмінресурсу. У першу чергу йдеться про агітацію місцевих чиновників за окремих кандидатів. Таке спостерігалося у 94 окрузі Київщини, 32 – Миколаївщини та 194 окрузі, що на Черкащині. Серйозною проблемою, на нашу думку, є поширена практика грошового підкупу виборців. Таке спостерігається у 194 та 223 округах, де за голосування людям пропонують гроші. Якщо говорити про 94 округ, то ми тут бачили ситуацію із зняттям з реєстрації кандидата Романюка через рішення Вищого адміністративного суду. Це застосування вибіркового правосуддя, тому що, на нашу думку, підстави ці не були достатніми для його зняття.

Поширеною є практика грошового підкупу виборців
– Чи варто очікувати порушень під час голосування чи підрахунку голосів?

– У зв’язку з розвитком ситуації можливі якісь і кризові сценарії. Це може бути і підкуп виборців на дільницях, і спроби фальсифікації у дільничних комісіях. Треба бути готовими до окремих проблем і у разі їх появи реагувати відповідним чином.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG