Доступність посилання

ТОП новини

Американські посадовці не виключають «цільових санкцій» проти українських можновладців


Бен Кардін
Бен Кардін
Вашингтон різко засудив спроби адміністрації Віктора Януковича розігнати протестувальників з Євромайдану. Про це мовиться у заяві Білого Дому. Також із різким засудженням дій української влади виступив голова Гельсінської комісії та член Комісії Сенату із закордонних стосунків Бен Кардін. У висловлюваннях американських посадових осіб пролунало слово «санкції».

На другий день після нападу підрозділів «Беркут» на мітингувальників на Майдані Незалежності в Києві реакція з Вашингтона на різних рівнях була вкрай негативною.

Речник Білого Дому Джош Ернест заявив, що США були «приголомшені» новинами з Києва.

«Сполучені Штати були приголомшені вчора ввечері тим, що відбулося в Києві. Відповідь українського уряду на мирні протести протягом останніх двох тижнів було абсолютно неприйнятною, і важко зрозуміти, чому вони вирішили неодноразово виступити силою проти власного народу, а не брати участь у реальному діалозі з опозицією. Право на мирний протест і збори повинне дотримуватися. Насильство такого роду, яке ми бачили на вулицях Києва неприпустимо в демократичній державі», – заявив речник Білого Дому в середу.

Також обурення США викликали повідомлення про рейди в приміщенні опозиційних партій та медіа організацій. Речник Білого Дому також нагадав, що до мирного вирішення ситуації президента Януковича вже закликав віце-президент США Джозеф Байден напередодні нападу на Євромайдан.

«Ми також дуже стурбовані довіри гідними повідомленнями про те, що протягом останніх кількох днів служби безпеки провели рейди в офісах опозиційних партій і засобів масової інформації. Політичні репресії не є способом реагування на законні претензії українського народу. Віце-президент (Джо) Байден закликав президента України (Віктора) Януковича у телефонній розмові понеділок негайно вжити заходів щодо деескалації ситуації, але він явно не зробив цього. Це момент для президента Януковича, щоб задовольнити сподівання українського народу, а не чи розчарувати його», – зауважив Джош Ернест.

Заяві з Білого Дому передувала заява державного департаменту, в якій мовилося про можливість застосування санкцій до українського керівництва, яке відповідає за застосування насильства.

Винним у побитті мирних громадян загрожують «цільові санкції»

Також до засудження дій українського керівництва приєдналися і в Сенаті США. Голова Гельсінської комісії та член Комісії Сенату із закордонних стосунків Бен Кардін сказав, що він «глибоко стривожений» використанням сил внутрішніх військ проти мирних протестувальників.

За його словами, «немає виправдання цим діям, які, поряд з іншими порушеннями прав людини, грубо розходиться з зобов’язаннями України щодо Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) і є серйозною плямою на головуванні України в ОБСЄ».

Сенатор додав, що з огляду на тривале погіршення ситуації з правами людини та демократією в Україні, якщо українська влада не вживе конкретних заходів для покращення ситуації, міжнародна спільнота має «серйозно замислитися» над застосуванням «цільових санкцій проти українських офіційних осіб, відповідальних за порушення прав людини, включно з придушенням мирних протестів».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG