Доступність посилання

ТОП новини

У США і Британії вшанували 25 років від теракту над Локербі


Після катастрофи над Локербі, фото 22 грудня 1988 року
Після катастрофи над Локербі, фото 22 грудня 1988 року
Родини частини з 270 людей, які загинули внаслідок теракту в авіалайнері зі США над містечком Локербі в Шотландії 25 років тому, вшанували в суботу ці роковини меморіальними службами Божими у Сполучених Штатах і Великій Британії.

У спільній заяві з приводу роковин, яку оприлюднили в суботу в Лондоні, США, Британія, а також Лівія пообіцяли надати повну підтримку тому, щоб притягти до відповідальності всіх винних у трагедії 1988 року.

Відповідальність за цей напад уже у 2003 році визнав тодішній режим диктатора Муаммара аль-Каддафі в Лівії і виплатив родинам загиблих 2 мільярди 700 мільйонів доларів відшкодування – після того, як того ж року суд визнав винним і засудив до довічного позбавлення волі лівійського громадянина; 2009-го його звільнили з в’язниці через невиліковну стадію раку, а помер він у Лівії минулого року.

Лівія під тиском міжнародних санкцій була 1999 року змушена видати до суду двох своїх громадян, яких США визначили як відповідальних за теракт; їх судили за правом місця злочину, Шотландії, на території нейтральної країни, Нідерландів, і одного з них суд виправдав.

21 грудня 1988 року стався вибух у літаку рейсу 103 американської компанії Pan American над шотландським містечком Локербі, внаслідок якого в літаку й на землі загинули загалом 270 людей, головно американців.
XS
SM
MD
LG