Доступність посилання

ТОП новини

Побиття Чорновол – наслідок протистояння в оточенні Януковича?


Київ – Правоохоронці заявляють, що встановили трьох осіб, підозрюваних у нападі на громадську активістку, журналістку та члена Ради Всеукраїнського об’єднання «Майдан» Тетяну Чорновол. Двох підозрюваних вже затримали, ще одного шукають. За фактом побиття міліція відкрила кримінальне провадження за статтею хуліганство, вчинене групою осіб. Натомість опозиція класифікувала напад на Тетяну Чорновол як замах на її життя і вкотре зажадала відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. До цих вимог приєдналася і журналістська спільнота.

Зараз Тетяна Чорновол перебуває у столичній клініці «Борис». За словами медиків, вона у середньому стані важкості. Керівник клініки «Борис» Михайло Радуцький не став розповідати про травми, які отримала Тетяна Чорновол, пославшись на лікарську таємницю, але зазначив, що вона перебуває не в реанімації, а в палаті інтенсивної терапії. За його словами, «це палата, де люди перебувають під підвищеним наглядом лікарів. А в реанімації перебувають на межі життя і смерті».

У ніч із 24-го на 25 грудня невідомі на джипі заблокували авто Тетяни Чорновол на трасі Київ-Бориспіль. Вона намагалася втекти, але її наздогнали і жорстоко побили.

«Джип бив мене в бік, розбили мені вікно. Я вискочила – намагалася втікати. Мене наздогнали і почали бити», – розповіла Тетяна Чорновол.

Побиттю передувала публікація про маєток глави МВС

Тетяна Чорновол відома викривальними розслідуваннями про зловживання можновладців. У день перед нападом вона побувала поблизу маєтків генпрокурора Віктора Пшонки та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Матеріал про маєток головного міліціонера був опублікований за кілька годин до того, як сталося жорстоке побиття.

Міліція розглядає три версії нападу: професійна діяльність потерпілої, ДТП та провокація. У МВС кваліфікували справу як хуліганство, вчинене групою осіб. Натомість опозиція наполягає на тому, що це був замах на вбивство. У свою чергу депутати-регіонали наголошують, що побиття громадської активістки вигідне опозиції.

Депутат-регіонал Олена Бондаренко звинуватила у побитті Тетяни Чорновол опозицію, яка, мовляв, простимулювала акції протесту, через що насильство вихлюпнулося на вулиці.

Натомість опозиціонери звертають увагу на те, що останнім часом сталося декілька нападів на активістів Євромайдану, а міліція не може встановити винних. Відтак опозиція продовжує наполягати на відставці міністра внутрішніх справ.
Для нас побиття Тетяни не стало несподіванкою – брат Тетяни Чорновол
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Схоже, що в оточенні президента йде війна – політтехнолог

Деякі експерти висловлюють припущення, що побиття Тетяни Чорновол може бути провокацією, спрямованою на дискредитацію влади і зокрема міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

«Кожного разу, коли протести на Євромайдані затухали, влада невідомо чому робила нелогічні кроки, які призводили до того, що протести знову набували сили. Те, що один раз могло здаватися випадковістю, на сьогодні виглядає як ланцюжок цілеспрямованих кроків: частина оточення президента воює з іншою частиною», – вважає політтехнолог Тарас Березовець.

Між тим, колишній заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони колишній заступник голови СБУ Олександр Скибінецький сумнівається в тому, що подібні провокації організовані якоюсь третьою стороною, зацікавленою у дестабілізації ситуації. За його словами, «це дуже маловірогідно».

Оскільки президент не відправив у відставку очільника МВС ані після розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада, ані після побиття Чорновол, то весь негатив лягає також і на нього.

«Янукович виходить з принципу, що якщо він сьогодні звільнить чи віддасть під незалежний суд когось із працівників МВС або самого міністра внутрішніх справ, то це зруйнує підвалини його влади і знищить лояльність силових структур», – припускає Тарас Березовець.

Між тим, Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка обурені жорстоким побиттям журналістки та громадської діячки, а також наголошують, що міліція у нинішньому вигляді становить суспільну загрозу. Вони закликали міністра внутрішніх справ подати у відставку. Занепокоєння з приводу побиття Тетяни Чорновол висловили ЄС, США, а також ОБСЄ.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG