Доступність посилання

ТОП новини

Штучні кінцівки й одужання народженого з ВІЛ – підсумки року у сфері медицини


©Shutterstock
©Shutterstock
Від боротьби з ВІЛ/СНІДом та поліомієлітом, поширення нових смертельних вірусів та розвитку технології штучних кінцівок до більш широкого доступу до знеболювальних в Україні. Таким був 2013-й у сфері здоров’я та медицини.

Цього року людство досягло прогресу в боротьбі з ВІЛ та СНІДом. У січні вчені з австралійського Інституту медичних досліджень Квінсленда оголосили, що вони виявили, як змінити білок у ВІЛ та отримати тривалий і потужний захист від поширених інфекцій. Доцент інституту Дейвід Гарріч заявив: якщо клінічні випробування виявляться успішними, то засноване на цьому відкритті лікування може бути ефективним.

«Потенційно це ліки від СНІДу. Хоч це не ліки від ВІЛ-інфекції, але це може знищити хворобу. Зміна білка, що присутній в імунних клітинах, допоможе зберегти імунну систему здоровою так, що пацієнти зможуть вправлятися зі звичайними інфекціями», – каже Гарріч.

Про інший потенційний прорив учені оголосили в березні. Повідомлялося, що дитину, котра народилася з ВІЛ, вилікували – внаслідок дуже раннього (починаючи із тридцятої години життя), однак стандартного лікування.

Щоб визначити, чи лікування може мати такий же вплив на інших дітей, вчені проводитимуть більше випробувань і досліджень. Однак дитина з американського штату Міссісіпі не приймає ліків уже понад рік, і жодних ознак реплікації вірусу в неї не виявили.

На фронті боротьби з поліомієлітом

Водночас спалахи поліомієліту в Пакистані та Сирії поставили під загрозу зусилля з викорінення цього інфекційного захворювання в регіоні. У Пакистані, одній із трьох країн, де поліомієліт залишається ендемічним (тобто постійним на цій території), спротив ісламських бойовиків нівелює всі зусилля з імунізації дітей. Є випадки, коли лікарів, що займаються щепленнями, викрадають і навіть убивають.

В результаті цього року в Пакистані зареєстровано понад 70 випадків поліомієліту, на 12 більше, ніж у 2012-му. Водночас у Нігерії зафіксовано 50 випадків (проти 110 минулого року), в Афганістані тільки дев’ять (31 в 2012 році).

У листопаді Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) пов'язала спалах поліомієліту в Сирії (внаслідок якого 13 дітей було паралізовано) зі штамом вірусу, що прийшов із Пакистану. Сирії вдалося викорінити поліомієліт 14 років тому, але програми вакцинації постраждали внаслідок майже трирічної громадянської війни.

Нові хвороби?

Світові експерти в області охорони здоров’я висловили занепокоєння з приводу смертельного вірусу, вперше виявленого в 2012 році. Цей коронавірус може призвести до симптомів важкої пневмонії, а також до ураження нирок та інших органів. Він має зв’язок із вірусним інфекційним захворюванням ТГРС – тяжкий гострий респіраторний синдром (відомим як атипова пневмонія), в результаті якого в 2003 році загинули близько 800 людей.

На Близькому Сході і в Європі зафіксовано порівняно небагато – 160 випадків цього захворювання, але смертність серед хворих є високою (68 смертельних випадків зі 160 інфікованих). Вірус передається від людини до людини, каже експерт ВООЗ з епідемічних захворювань Ґреґорі Гартл.

«Вірус із того ж сімейства, що й вірус застуди і вірус атипової пневмонії. Хоча він дещо відрізняється від них. Здається, на даний момент він передається менш легко, ніж атипова пневмонія чи вірус застуди, але очевидно, що він більш смертельний, ніж вони», – вважає Гартл.

Інформація про коронавірус з’явилася на тлі свіжих повідомлень про інший смертельний вірус – в Китаї. З-поміж близько 140 випадків захворювання людей на H7N9 (різновид пташиний грип), що зареєстровані з лютого, – 45 смертельних. Однак немає жодних доказів того, що цей вірус може передаватися від людини до людини.

Штучні кінцівки

Хорошою новиною в світі науки стали штучні суглоби, рухи яких можна контролювати. Наукове агентство з перспективних досліджень при американському Міністерстві оборони, DARPA, цього літа розмістила відео, що показує старшого сержанта у відставці Ґлена Лемана, який втратив праву руку під час служби в Іраку. На відео він використовує штучну руку, щоб піднести чашку кави до рота, піднімає тенісний м’яч та робить інші рухи.

У цій розробці протезу кінцівок використовується метод, що його назвали «Цільова реіннервація м’язів». У ньому рухи руки стають можливими за рахунок використання нервів, що колись проводили сигнали від мозку до руки, і зв’язку цих нервів з розташованими поблизу великими м’язами, такими, як біцепси.

2013-й також став роком, коли в Україні невиліковно хворим пацієнтам надали доступ до сильних знеболювальних препаратів, зокрема таблетованого морфіну.

Пацієнти в Україні вже давно мають контрольований доступ до певних сильних опіоїдів, таких, як рідкий ін’єкційний морфін. Але побоювання щодо зловживання наркотиками затримує процес отримання ліків унаслідок бюрократії і довгого очікування. Аж чотири лікарі повинні затвердити один рецепт, за яким потім морфін у домашніх умовах вводить медична сестра. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує, щоб пацієнти з сильним болем отримували в цілому шість ін’єкцій морфіну упродовж 24-годинного періоду. Проте в нинішній медичній системі України це неможливо, бо більшість медсестер можуть відвідати пацієнтів удома не більше від двох разів на день. Нове законодавство, ухвалене в Україні у лютому, спрощує процедури, а рецепт дозволяє пацієнтам тримати 15-денний запас таблетованих знеболювальних удома.

Дідерік Ломан, старший науковий співробітник медичного відділу Human Rights Watch, каже що це є перемогою для невиліковно хворих пацієнтів, які раніше мали терпіти повільну, болісну смерть в домашніх умовах.

«Наставав момент, коли лікарі казали: «Ну все, більше для вас ми нічого зробити не можемо. Бо це третя стадія раку, або антиретровірусні препарати не працюють, або у вас невиліковний туберкульоз», – і тих пацієнтів часто просто відправляли додому: «медична система вже нічого не може зробити для вас, так що йдіть додому і помирайте», – каже Ломан.

Але українські правозахисники кажуть, що недавні досягнення не матимуть сенсу, поки лікарі не навчаться краще призначати лікування, чого пацієнти, у свою чергу, мають наполегливо вимагати.

Матеріал підготували Антуан Блуа, Марічка Набока

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG