Доступність посилання

ТОП новини

РПЦ оскандалилась зі сталіністами і «лобістами»


Москва – Патріарший видавничо-поліграфічний центр Свято-Троїцької Сергієвої Лаври надрукував календар на 2014 рік, присвячений Йосипу Сталіну. Календар видали ще влітку минулого року, але з’явився він у продажу нещодавно. Втім, це не єдиний скандал в Росії, пов’язаний з Російською православною церквою.

Патріарший видавничо-поліграфічний центр Свято-Троїцької Сергієвої Лаври видав біографічний календар «Сталін» на 2014 рік. В одному з невеликих московських магазинів його помітив історик Михайло Бабкін і написав про це у своєму блозі.

Чорно-білий календар складається з фотографій Сталіна в різні роки життя. Календар коштує 200 рублів, це близько 6 доларів США, і вийшов невеликим накладом.

Як розповів в інтерв’ю Радіо Свобода головний редактор релігійного порталу Кредо.ру Олександр Солдатов, офіційно церковне керівництво звільнило директора видавництва, яке випустило скандальний календар, проте навіть у верхах РПЦ сьогодні немає єдності у ставленні до фігури Сталіна.

Існує велике коло людей, зокрема священиків, навіть архиєреїв, які шанують Сталіна, вважають, що він був засновником сучасної російської церкви
Олександр Солдатов
«Існує велике коло людей, зокрема священиків, навіть архиєреїв, які шанують Сталіна, вважають, що він був засновником сучасної російської церкви, що він врятував нашу країну від ворогів під час Другої світової війни. Патріарх Кирило, наприклад, говорить, що Сталін був державним діячем, який багато зробив для церкви під час війни під впливом випробувань. Але, наприклад, митрополит Іларіон – друга людина в керівництві РПЦ – безумовно засуджує Сталіна», – зазначає Олександр Солдатов.

Викладач академії позбувся кафедри, бо забагато писав про скандал в семінарії

Якщо календар, присвячений Сталіну, зачіпає історичний аспект відносин церкви і держави, то ще один церковний скандал стосується долі конкретних людей. Протодиякона Андрія Кураєва відрахували з професорів Московської духовної академії. Вчена рада академії констатувала, що протодиякон «регулярно виступає в засобах масової інформації та в блогосфері з епатажними публікаціями».

Сам же Кураєв пов’язує своє звільнення з виступами в тих же блогах – розказаної ним скандальної історії, пов'язаної з педофільським скандалом у Казанській духовній семінарії і викриттями «голубого лобі» в РПЦ.

У нас немає критеріїв оцінки успішності священика, тому панує смаківщина
Андрій Кураєв
«Це вельми впливова група людей, деякі з них займають серйозні посади, у тому числі в Синоді. Найсумніше, що вони можуть впливати на кадрову політику церкви, і вони заповнюють кадрові вакансії собі подібними. Сумно те, що людина такого складу виявляється в закритій системі, де немає ясних критеріїв кар’єрних оцінок. У нас немає критеріїв оцінки успішності священика, тому панує смаківщина», – зазначає протодиякон.

Сам Андрій Кураєв не виключає, що публічна позиція і висловлювання проти «голубого лобі» РПЦ може коштувати йому й духовного сану. Такий варіант розвитку подій вважають цілком реальним і деякі експерти.

Між тим, патріарх Московський і всієї Русі Кирило у великому інтерв’ю перед Різдвом на телеканалі «Росія 1» порівняв соціальні інтернет-мережі із кривими дзеркалами та засудив надмірне захоплення ними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG