Доступність посилання

ТОП новини

Секс-скандал за участі головного муфтія Киргизстану не став винятком


Рахматулла Егембердієв, екс-муфтій Киргизстану
Рахматулла Егембердієв, екс-муфтій Киргизстану
У Киргизстані не вщухає скандал через відверте відео за участі головного муфтія країни. Після оприлюднення даних про його інтимне життя, лідер місцевих мусульман цього тижня подав у відставку. Якщо він сам вважає, що став жертвою провокації, то місцеві оглядачі говорять про кризу традиційного ісламу в цій середньоазійській країні.

Прояв брудних технологій, виведення «ловеласа» на чисту воду, криза традиційних цінностей – усе це обговорюють у Киргизстані після появи у соціальних мережах у новорічну ніч відео ролика на якому головний муфтій займається любощами з молодицею.

Через тиждень після появи ролика і після публічних протестів Рахматулла Егембердієв подав у відставку. Він сказав Радіо Свобода, що відео зняли люди з оточення керівництва урядової Комісії з релігійних питань, а там це спростовують:

Моя гідність була принижена через оприлюднення приватного життя. Я знаю, що це було навмисно
Рахматулла Егембердієв
«Моя гідність була принижена через оприлюднення приватного життя. Я знаю, що це було навмисно. Моя дружина зараз у реанімації. Спроби налякати нас тривають», – сказав уже колишній муфтій Киргизстану.

Критики кажуть, що відео за його участю це – «секс бомба», але сам Рахматулла Егембердієв запевнює, що чистий перед Аллахом, а жінка поруч – його «дружина» протягом останніх чотирьох років. Інша справа, що офіційного шлюбу він з нею не брав, бо вдома чекає інша, та домовився спільно жити, як припускають, під час релігійної церемонії.

У Киргизстані змінилися п’ять муфтіїв за чотири роки

Відео з подробицями інтимного життя – не новина для Киргизстану. Раніше там фігурували політики, серед яких голова місцевої партії «Батьківщина» (Ата-Мекен) Омурбек Текебаєв.

Але скандал за участю духовного лідера сколихнув країну, де змінилися п’ять муфтіїв за останні чотири роки. Інших підозрювали у корупції, уникненні від сплати податків, ще один помер невдовзі після викрадення і брутального побиття.

Егембердієва також обрали муфтієм рік тому попри те, що досі триває розслідування, чи він сплатив податки за гроші, зароблені під час хаджу, щорічного паломництва до Мекки. Сам він рішуче відкидає підозри, але представник президента у парламенті Киргизстану Орозбек Молдалієв каже Радіо Свобода, що муфтії часто використовують свої посади, щоб підзаробити.

Всі хочуть бути муфтіями. За цією метою стоїть хадж, на якому можна приховано заробити від 4-6мільйонів доларів
Орозбек Молдалієв
«Виростає ціле покоління мулл і всі хочуть бути муфтіями. За цією метою стоїть хадж, на якому можна приховано заробити від 4-6мільйонів доларів», – говорить політик.

Останній скандал є проявом глибшої проблеми, погоджується депутат Канибек Осноналієв, колишній директор Державного комітету з релігійних справ Киргизстану.

Вони лише муфтії за назвою. За 20 років нам не вдалося отримати жодного справжнього духовного лідера
Канибек Осноналієв
«Вони лише муфтії за назвою. За 20 років нам не вдалося отримати жодного справжнього духовного лідера. 83 відсотки нашого населення – мусульмани. Але те, що ми говоримо про сумнівні угоди говорить про те, що у думках нашої громади домінує радянський атеїзм», – відзначив Осноналієв.

Релігійні експерти теж говорять про духовний вакуум у країні і про загрозу поширення радикальних течій ісламу серед молоді.

Мусульмани Киргизстану обиратимуть свого нового лідера на з’їзді 8 лютого.

Матеріал на основі повідомлень Киргизської редакції Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG