Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Польщі знають, як підтримати молодь України


Акція на підтримку Євромайдану у Варшаві, 8 грудня 2013 року (фото: Віталій Тукало)
Акція на підтримку Євромайдану у Варшаві, 8 грудня 2013 року (фото: Віталій Тукало)
Варшава – Варшава повинна інвестувати в різноманітні навчальні програми, які допоможуть українській молоді вивчати польський досвід суспільної трансформації. Такого висновку дійшли польські політики та представники провідних варшавських університетів під час дискусії у Сеймі, нижній палаті польського парламенту. Зустріч депутатів та освітян організували місцеві члени польсько-української парламентської групи. До участі в дискусії запросили українських студентів, які навчаються у Польщі. Тим часом у Сенаті, верхній палаті парламенту, на підтримку української молоді вирішили скерувати 3 мільйони злотих.

Співголова польсько-української парламентської групи Марія Зуба розповідає, що ідея запросити до Сейму представників варшавських університетів виникла під час обговорення в парламенті питання візових проблем студентів із України. Вона каже, що в Польщі чимало урядових та неурядових програм, які допомагають молоді з України здобувати польську вищу освіту.

На сьогодні у польських вишах навчається кільканадцять тисяч українських студентів. Марія Зуба вважає, що потрібно створити продуману стратегію щодо навчання українців у Польщі, а також сприяти тим молодим полякам, які хотіли б навчатися в Україні. Марія Зуба переконана, що зацікавлення польських політиків українськими проблемами не зменшуватиметься.

«Зверніть увагу, що наша зустріч відбулася відразу ж після святкової перерви в роботі Сейму, – каже вона. – Наша співпраця з найближчим сусідом для нас дуже важлива, сьогодні нема мови про те, що ми втратимо зацікавлення цією співпрацею. Ми хочемо, щоб українська молодь переймала досвід польської системної трансформації й пізнавала систему, яка у нас функціонує з 1989 року. Ми хотіли б, щоб молоді українці вивчили цю систему».

Інвестиції в освіту – це внесок у європейське майбутнє України

Про те, чому Варшава повинна розбудовувати свої навчальні та стипендійні програми, спрямовані на українську молодь, говорили представники варшавських вишів.

Ян Маліцький із Варшавського університету наголосив на тому, що інвестиція в освіту – це найбільш ефективне капіталовкладення, яке Польща може зробити в розвиток українського громадянського суспільства. За його словами, потрібні програми, які допомагають випускникам українських вишів поглиблювати свої знання у Польщі, а молодим науковцям працювати в бібліотеках та стажуватися в науково-дослідних установах. Представники Варшавської політехніки та Вищої торгової школи розповіли про те, що вже тепер студенти з України є найчисленнішою групою іноземців, які навчаються у цих вишах. Вони також говорили про очікування, пов’язані з євросоюзною програмою «Еразмус», яка допоможе українській молоді виїжджати за програмами обмінів до Польщі та інших країн ЄС.

Ми повинні бути зацікавлені у тому, щоб Україна обрала прозахідний напрямок
Малгожата Ґосєвська
У свою чергу депутат Сейму Малгожата Ґосєвська наголосила: «Я вважаю, що бракує якоїсь великої польсько-української програми. Є різноманітні європейські програми, та Україна це наш найближчий сусід, і це ми повинні бути зацікавлені у тому, щоб Україна обрала прозахідний напрямок».

Буде більше уваги до Східної та Південної України?

Політики й професори послухали думку українських студентів, які навчаються у Польщі. Серед запрошених до Сейму була Наталія Панченко, одна з організаторок варшавського Євромайдану. Вона наголосила на тому, що, здебільшого, у Польщі навчається молодь із Західної України. Натомість, говорила що на сході й півдні української держави майже не знають про можливості навчання у польських вишах. Тим часом, зазначає Панченко, така освіта допомагає молодим людям зі сходу й півдня України розширити свій кругозір, змінити погляди на питання євроінтеграції України.

Потрібно, щоб людина зі сходу України могла бодай на тиждень приїхати до Польщі, порівняла її з Росією, і зробила висново
Наталія Панченко
«Дуже ефективні програми короткотермінових обмінів. Потрібно, щоб людина зі сходу України могла бодай на тиждень приїхати до Польщі, побачити, як виглядає Польща і чи те, що показує їй провладне телебачення і в чому переконує Партія регіонів, чи це відповідає дійсності. Потрібно, щоб людина сама, на власні очі, побачила Польщу, порівняла її з Росією, і зробила висновок про те, що таке Європейський союз», – наголошує Наталія Панченко.

Підсумовуючи зустріч політиків, професорів та студентів з України, депутат Марія Зуба запевнила, що Сейм працюватиме над законами, які допоможуть українській молоді приїжджати до Польщі – на короткотермінові та більш тривалі навчальні програми. Вона також обіцяла, що депутати Сейму обов’язково прислухаються до аргументів, які висловили студенти з України.

Сенат знайшов гроші на зближення польської та української молоді

Питанням інвестицій в українську молодь зайнялися й у верхній палаті польського парламенту – Сенаті. Сенатори ухвали поправку до польського держбюджету на 2014 рік. Політики вирішили призначити 3 мільйони злотих (приблизно мільйон доларів) на створення фонду співпраці польської та української молоді. На думку сенаторів, це має бути фонд на кшталт того, який колись сприяв зближенню польської та німецької молоді.

Гроші на створення фонду політики візьмуть із бюджету Міністерства юстиції. Це будуть кошти, заощаджені на проведенні тендерів для польських судів, якими управляв апеляційний суд у Кракові. Ідею створення такого фонду підтримали депутати з правлячої партії та з опозиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG