Доступність посилання

ТОП новини

Маланка проситься до хати


Львів – 13 січня українці святкують Маланку, Щедрий вечір. Це одне з найвеселіших і найулюбленіших свят дітей і молоді – влаштовують навіть український карнавал, колядують і розігрують один одного. А 14 січня старий-новий рік, другий празник різдвяного циклу – Святого Василя.

На Щедрий вечір найдотепніші і найвеселіші хлопці перевдягаються у Маланку, а дівчата – у Василів і влаштовують веселі забави – водять Маланку, віншуючи щастя і здоров’я на увесь новий рік. Традиційно господарі впускають веселий гурт до хати, частують колядників пампухами. «Козу» роблять зі звичайної дерев’яної палиці, один із кінців котрої розколюють, немов роги, які прикрашають, а саму «козу» вбирають у старий кожух.

Святкування християнського свята Меланії об’єдналось із дохристиянським щедрим вечором. Адже згідно з церковним календарем, 13 січня – день преподобної Меланії, яка справді жила у IV-V столітті, у 14-літньому віці дівчину видали заміж за хлопця із заможної родини. Втім, молода пара своє майно роздала бідним. Згодом Меланія оселилася на горі Єлеонській, де й заснували монастир.

Важливо пам’ятати про християнську суть свята

Постулятор центру беатифікації та канонізації Української греко-католицької церкви, отець Полікарп Марцелюк наголосив Радіо Свобода, що Церква підтримує збереження народних звичаїв, бо це засвідчує багатство української культури. Втім, каже, слід зважати на християнське значення свята.

«Якщо народний звичай має позитивне, раціональне зерно, яке ще увиразнює святковий момент, радість, людина ділиться з іншою людиною тією радістю, віншує, якщо переспівано у фольклорний спосіб, то церква це підтримує. Важливо, щоб людина не мала у своєму серці зла. Якщо ми це розуміємо, як народний фольклор, що передає у людський спосіб радість свята старого-нового року, що все старе залишиться у цьому році, а з новим серце відкрито і щиро йдемо у новий рік, то є сенс такого святкування. Бо важливо побажати своєму ближньому доброго, щасливого, щедрого нового року», – каже священик.

Однак нині навіть у галицьких селах, не кажучи вже про великі міста, правдива традиція святкування Маланки відійшла у минуле. Лише де-не-де ще на вулиці зустрінеш 13 січня ввечері Маланку, Василя, «козу», «кота», «ведмедя» та інших героїв, які весело бавляться і віншують. Зазвичай цю традицію відновлюють і підтримують мистецькі колективи.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG