Доступність посилання

ТОП новини

Британія серйозно береться за розвідку покладів сланцевого газу


©Shutterstock
©Shutterstock
Лондон – Британський уряд намагається підштовхнути розвиток видобутку сланцевого газу в своїй країні. Проте видобуток нетрадиційного газу має багатьох опонентів у Європі, які вказують на можливі екологічні наслідки. Уряд у Великій Британії насамперед зацікавлений у тому, щоб збільшити пропозицію газу на ринку і домогтися зниження цін на енергію, які останніми роками швидко зростають.

Британський міністр енергетики Майкл Феллон сподівається, що упродовж двох наступних років в Англії буде близько 40 нових газових свердловин.

«Ми активізуємо пошуки сланцевого газу і даємо можливість працювати тим компаніям, які це роблять. Ми зменшуємо перелік дозволів і ліцензій, які потрібні для цього, щоб компанії робили свердловини і проводили розвідувальні роботи, щоб можна було побачити, чи є у нас такий самий потенціал для успіху, якого досягли у Сполучених Штатах», – каже міністр, вказуючи на приклад Північної Америки, де завдяки видобутку сланцевого газу вдалося досягти насичення ринку і зниження цін на енергію.

Останнім досягненням британського уряду стало залучення французької нафтогазової компанії Total, яка цього тижня оголосила, що інвестуватиме у розробку сланцевого газу близько 40 мільйонів доларів.

На перший погляд усі британці мали би бути зацікавлені у тому, щоб і в їхній країні енергія була дешевша.

Опонентів турбує гідророзрив

Зростання цін останніми роками призвело до того, що зараз чимало британців живуть в умовах так званої «енергетичної бідності», бо змушені витрачати на енергію надмірно велику частину своїх доходів.

Уряд виділяє спеціальну фінансову допомогу пенсіонерам, яким не вистачає грошей на обігрівання житла.

Але сланцевий газ має надто багато опонентів, які стурбовані методом гідророзриву, який використовують видобувники.

Критики кажуть, що свердління і застосування таких технологій загрожує забрудненням запасів води під землею і навіть змелетрусами.

Але представники галузі стверджують, що небезпеки від гідророзриву не більші, ніж від інших способів видобутку корисних копалин.

Фахівець з питань енергетики колишній директор компанії British Petroleum лорд Браун також наводить приклад Америки.

«5-7 років тому в Америці вважали, що родовища газу там вичерпаються. Американці готувалися до імпорту величезної кількості зрідженого газу. Але цього не сталося завдяки застосуванню гідророзриву. Сланцевий газ зараз становить 30% від видобутку усього газу в США і ця частка, напевне, зростатиме», – сказав і інтерв’ю британськму телебаченню лорд Браун, який також наголошує на тому, що газ в Америці став дешевший, а спалювання його спричиняє менше забруднення ніж, наприклад, спалювання вугілля.

Але навіть колишній директор British Petroleum визнає, що людству треба шукати способу переходу на відновлювані джерела енергії.

Допоки цього не сталося, головним джерелом енергії більшості країн світу залишатимуться викопні енергоносії і, можливо, що сланцевий газ складатиме у цьому щораз більшу частку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG