Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські активісти називають турецького письменника «фашистом»


Дженгіз Дагджи, турецький письменник
Дженгіз Дагджи, турецький письменник
Сімферополь – Пояснень щодо можливої «пропаганди фашизму» і «роботи з реабілітації колаборантів часів Великої вітчизняної війни» вимагає від керівництва Кримського індустріально-педагогічного університету Міністерство освіти автономії. В самому виші кажуть, що за цим стоять спроби проросійських націоналістів дискредитувати вищий навчальний заклад, який серед іншого пропагує тюркські мови і міжкультурний діалог. Перевірки одного з найбільших кримських університетів тривають.

Предметом конфлікту стала навчальна аудиторія кафедри турецької літератури Кримського індустріально-педагогічного університету, в якій за сприяння турецьких партнерів вишу, розмістили фотографії і книги видатного турецького письменника, класика тюркської літератури Дженгіза Дагджи. Низка проросійських активістів закидала прокуратуру автономії, керівництво місцевого парламенту та уряду заявами про те, що в університеті відкрили музей «нацистського злочинця» і там ведуть «фашистську пропаганду» та реабілітують «зрадників-колаборантів».

Етнічний кримський татарин, уродженець Криму, Дженгіз Дагджи під час 2-ї Світової війни потрапив у полон, а потім залишився в еміграції. Жив і працював у Лондоні, де написав турецькою мовою 26 романів, більшість з яких – про Крим. По смерті, в 2011 році, за його заповітом і на прохання турецького уряду письменника поховали в його рідному селі Кизил-Таш (Краснокам'янка) під Ялтою.

Треба покаятися, а не лише звинувачувати режим – депутат Цеков

Голова постійної комісії Верховної Ради автономії, лідер «Російської общини Криму» Сергій Цеков погоджується зі звинуваченнями на адресу керівництва університету в «героїзації нацистських злочинців» і називає перепоховання Дагджи в Криму «неприпустимими діями» і «викликом» російському населенню півострова.

Вони там вже намагаються його музей створити. Не треба провокувати нас на дії у відповідь
Сергій Цеков
«Більше того, вони там вже намагаються його музей створити. Не треба провокувати нас на дії у відповідь. Якщо ви подібні речі робите, ми не можемо промовчати – ми будемо вимушені на це реагувати», – заявив Сергій Цеков.

За словами політика, виселення кримських татар в 1944 році «має два суб'єкти – зрадників і режим». Цеков вважає, що сьогодні кримськотатарські лідери «звинувачують лише режим», але не хочуть «покаятися за зрадників».

Попри те, що було відомо про перебування Дженгіза Дагджи в «Туркестанському легіоні», сформованому у складі Вермахту, в його похованні брали участь міністри закордонних справ і культури Туреччини, віце-прем'єр кримського уряду, міністр культури автономії, виконувач обов'язків постійного представника президента України в Криму.

Трагічна постать, що проповідувала гуманізм – учені

Доцент Кримського індустріально-педагогічного університету Рефік Курсеїтов, який вивчає долі кримськотатарських ветеранів-орденоносців, вважає Дженгіза Дагджи жертвою трагічних подій 1941-42 років, як і ще 5 мільйонів радянських військових, які потрапили у полон.

За даними вченого, Дагджи після концтабору не брав участі у бойових діях і не звинувачувався у воєнних злочинах, а навпаки, допомагав зв'язковій польського антинацистського підпілля.

Він абсолютно нікому шкоди не завдав
Рефік Куртсеїтов
«Він працював деякий незначний час у військовій газеті. Намагався німецьку форму не носити, залишав її за першої можливості. Зрештою, він допомагав Рухові опору разом зі своєю дружиною, полькою за національністю. Жодних злочинів, пов'язаних з цим періодом, жодних судових рішень з цього приводу немає. Він абсолютно нікому шкоди не завдав», – вважає Рефік Куртсеїтов.

Вчений переконаний, що слід також говорити про відповідальність тих керівників і воєнначальників, які допустили трагедію мільйонів людей, змушених або гинути в неволі, або виживати такою ціною.

У прозі Дженгіза Дагджи немає жодної пропаганди фашизму, а лише біль за втраченою батьківщиною та ідеї гуманізму, інтернаціоналізму і міжкультурного діалогу, вважає перекладач творів письменника російською мовою, доктор філології Аділє Емірова.

Творчість Дженгіза Дагджі – це чисте дзеркало, в якому відобразилося життя Криму та Європи 20 століття з усіма його глобальними трагедіями
Аділє Емірова
«Творчість Дженгіза Дагджі – це чисте дзеркало, в якому відобразилося життя Криму та Європи 20 століття з усіма його глобальними трагедіями. Творчість письменника маємо оцінити як феномен не лише кримської, загальноукраїнської, але й світової культури», – зазначила професор Емірова.

За її словами, Дагджи своєю творчістю відкрив світу Криму і трагедію кримських татар, а також сприяв взаємовплив художніх культур Сходу і Заходу.

Університет відстоюватиме свою репутацію – ректор

Відкинув звинувачення пророрсійських активістів у «пропаганді фашизму» і ректор університету, герой України Февзі Якубов. Він каже, що більшість працівників вишу – нащадки ветеранів Великої вітчизняної війни, а творчість Дженгіза Дагджі, похованого в Криму за згоди та участі представників нинішньої влади, тут вивчають як видатного тюркського письменника. За словами ректора, університет боротиметься за свою репутацію і судитиметься з тими, хто її паплюжить.

Прес-служба Прокуратури Криму тим часом повідомила, що повернула скаргу заявникам без реагування – як неправильно оформлену. Сергій Цеков теж сумнівається, що і Верховна Рада автономії реагуватиме на ці звернення. Книги і світлини Дженгіза Дагджі поки залишаються в аудиторії його імені в Кримському індустріально-педагогічному університеті.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG