Доступність посилання

ТОП новини

У разі подальшого загострення протистояння ми втратимо тиху неньку Україну – Карасьов


Київ – У четвер можуть відбутися чергові переговори між владою і опозицією стосовно врегулювання політичної кризи в Україні. Про це повідомила міністр юстиції Олена Лукаш, яка взяла напередодні участь у зустрічі президента Віктора Януковича з лідерами опозиційних фракцій. Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок назвали цю тригодинну зустріч безрезультатною. Виступаючи на Майдані, Яценюк надав президентові «24 години на рішення». Тим часом прем'єр України Микола Азаров переконує, що ситуація в Києві «перебуває під абсолютним контролем».

Після появи перших убитих внаслідок протистояння на вулиці Грушевського у Києві перейдено межу і тепер саме від влади залежить, чи вдасться уникнути подальших жертв. Таку думку висловив у коментарі Радіо Свобода політолог Віталій Бала. І головне питання – чи спроможна влада зрозуміти, що ситуація в Україні вже вийшла з-під контролю, вважає він.

«Після загибелі в цих протистояннях людей (вічна їм пам'ять! Це просто трагедія) я думаю, що влада насправді (й це дуже неприємно усвідомлювати) так і не зрозуміла, що в Україні не політичні акції, не мітинги, а рух протесту. Рух протесту, що переріс у рух спротиву», – вважає експерт.

«Вся Україна абсолютно спокійно працює» – Азаров

Натомість прем'єр-міністр України Микола Азаров наполягає, що виходу з-під контролю ситуації в Києві немає. На думку глави уряду, вся країна абсолютно спокійно працює. Події відбуваються лише в невеликій частині центру міста Києва, де зосереджені урядові будівлі та установи. З іншого боку, Микола Азаров попросив європейських політиків звернути особливу увагу на те, що звучать заклики до населення взяти зброю і йти підтримувати екстремістів. І до чого можуть призвести такі заклики? Вони призведуть до кровопролиття, наголосив прем'єр-міністр України.

«Якщо опозиціонери ставлять проблему відставки президента, то це просто нереально» – Кравчук

А Леонід Кравчук у коментарі Радіо Свобода сказав про те, що могла б зробити опозиція під час цієї гострої кризи в Україні. Екс-президент наголосив на відповідальності не лише влади, а й опонентів Віктора Януковича.

Опозиція – це також влада. І також несуть відповідають за Україну не менше, ніж влада. Тільки можливості у них реалізувати всю відповідальність набагато менші
Леонід Кравчук
«Опозиція – це також влада. І також відповідають за Україну не менше, ніж влада. Тільки можливості у них реалізувати всю відповідальність набагато менші. Якщо вони ставлять проблему відставки президента, то це просто нереально. І немає чого обговорювати, тому що немає конституційних підстав дострокових виборів або якоїсь відставки президента. Немає таких підстав», – стверджував Леонід Кравчук.

«Перемогти настрої людей, перемогти частину України (хоча і не більшу, але велику частину) вкрай важко» – Карасьов

А як зазначив Радіо Свобода політичний експерт Вадим Карасьов, в останні дні як з боку влади, так і з боку опозиції беруть гору прибічники жорсткої лінії – «яструби». Радикалізується опозиція – не хоче йти на поступки Віктор Янукович. До речі, як зауважив Вадим Карасьов, якщо влада таки наважиться на зачищення Майдану і доведе розгін до кінця, це буде лише тактичним успіхом.

У разі розгону Майдан перейде в іншу форму. Це буде протест більш екстремальний, партизанський, але він залишиться
Вадим Карасьов
«Перемогти настрої людей, перемогти частину України (хоча і не більшу, але велику частину) вкрай важко. Просто протест (у разі розгону Майдану – ред.) перейде в іншу форму. Це буде протест більш такий екстремальний, партизанський, але він залишиться. Просто тоді ми втратимо тиху таку, квітучу, родючу неньку Україну. Думаю, це буде вже не тиха країна», – зауважує Вадим Карасьов.

Тим часом МВС заявило, що під час подій на вулиці Грушевського у Києві постраждали понад три сотні правоохоронців. Кількість потерпілих демонстрантів – близько півтори тисячі, кажуть в опозиції. Правоохоронці підтвердили загибель двох мітингувальників, в опозиції заявляють про п’ятьох загиблих.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG