Доступність посилання

ТОП новини

До чого можуть призвести санкції проти режиму Януковича?


Київ – У відповідь на силові дії влади проти Майдану, посольство США скасувало візи декількох громадян України, пов’язаних із застосуванням сили. Про можливість введення санкцій проти окремих урядовців, причетних до силових дій проти учасників Євромайдану в Києві, США попереджали буквально 20 січня. Євросоюз, у свою чергу, заявив, що не планує вводити санкції проти українських владоможців. Хоча події останніх двох діб у Києві змусили урядовців Литви і Польщі заговорити про необхідність санкцій. Так, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск планує обговорити з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу спільні дії Польщі та ЄС, включно зі застосуванням санкцій, у зв’язку з ситуацією в Україні.

Дональд Туск висловився за спільні дії Євросоюзу і Польщі, за «розумне і відповідальне використання коштів, які має ЄС і Польща. Туск також закликав українську владу й опозиції до діалогу і порозуміння», про що повідомили польські ЗМІ.

У Києві експерти зазначають, що механізм санкцій не завжди допомагає подолати авторитаризм, чи то диктатуру в окремо взятій державі. В Європі режим санкцій діє проти очільників Білорусі. Санкції використано проти керівників Ірану і Зімбабве – але ці санкції лише посилили режими, зміцнили позиції диктаторів, вважає експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий. Санкції заходу спонукали керівників цих країн посилити репресивну машину і ще більше тиснути на суспільство.

«Треба розуміти, що за таких обставин Україна однозначно і назавжди втрачає будь-які контакти, будь-який діалог із демократичним світом. Вплив Росії тоді стане тотальним, це треба розуміти. Коли ми хочемо покарати владу, політиків при владі чи бізнесменів, які з ними пов’язані, ми ці ризики маємо чітко усвідомлювати і розуміти. Але певні санкції у творчому розумінні ми вже бачимо. Наприклад, західні політики, західні лідери уникають зустрічей чи контактів із українською верхівкою. А ще можуть бути санкції такого плану, про які ми ніколи не довідаємось, такі як візові обмеження. Приміром, у США є практика не допускати певних осіб на свою територію, але публічно про це не повідомляти», – сказав Солодкий у розмові з Радіо Свобода.

Прикладом цього Солодкий назвав нинішнє повідомлення посольства США про скасування віз українським чиновникам, а також історію про скасування американської візи Ринату Кузьміну, тодішньому заступникові генерального прокурора України.

Директор проектів Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут налаштований доволі скептично щодо впливу іноземних санкцій на чинну українську владу. На його думку, застосування санкцій може призвести до перетворення України на авторитарну державу. А це небезпечно для демократичного світу, зауважив експерт Радіо Свобода.

«Такі санкції не до кінця ефективні, бо, властиво, тільки дають приводи для того, щоб ні в чому себе не стримувати, – каже він. – Це стосується представників силових структур, представників влади. Вони вже не обмежені ніякими лімітами з боку таких санкцій. Хоча, я думаю, ті, хто командує загонами силових структур мають якісь економічні активи чи фінансові активи за кордоном», – вважає Когут.

На його думку, нинішню кризу в Україні спровокували дії влади, відтак влада повинна активізувати переговори з опозицією і громадськістю, щоб розв’язати кризу і зупинити кровопролиття, адже облаштування України – це справа українців.

Введення санкцій проти влади України цілком логічне – експерт

Експерт Центру протидії корупції Дарина Каленюк вважає введення санкцій проти представників чинної влади України цілком логічним кроком, адже подібний механізм опосередкованого впливу передбачає законодавство США.

Найефективнішою реакцією з боку ЄС і США стало б термінове блокування усіх трансакцій для бізнесів, які підконтрольні Віктору й Олександру Януковичам та усім, хто при владі або підтримує злочинний режим
Дарина Каленюк
«Ми говоримо навіть не про санкції, ми говоримо про зобов’язання країн ЄС і США виконувати свої закони – закони проти відмивання грошей. І ці закони говорять, що фінансові установи Сполучених Штатів та країн ЄС не повинні співпрацювати з підозрілими грошима і з капіталами, які мають кримінальне, злочинне походження. На нашу думку, найефективнішою реакцією з боку ЄС і США на те, що відбувається в Україні, стало б термінове блокування усіх трансакцій, які проходять через кореспондентські рахунки фінансових установ ЄС і США для бізнесів, які підконтрольні Віктору й Олександру Януковичам та усім, хто при владі або підтримує злочинний режим», ­– зазначила Каленюк Радіо Свобода.

В Євросоюзі тривають дискусії щодо того, чи вводити санкції проти урядовців, які причетні до силових розгонів акцій протесту у Києві і депутатів, які голосували за зміни до законодавства 16 січня.

А у соціальних мережах з’явилось звернення до західних політиків: «Дорогі Європейський союз і Сполучені Штати Америки, нам не потрібна ваша моральна підтримка. Дійте чи відчепіться. З євролюбов’ю – ваша ЄвроУкраїна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG