Доступність посилання

ТОП новини

Комендант Майдану відкинув можливість демонтування барикад


Андрій Парубій, архівне фото
Андрій Парубій, архівне фото
Комендант київського Майдану, народний депутат із фракції «Батьківщина» Андрій Парубій заявив сьогодні, що встановлені протестувальниками барикади на вулиці Грушевського в Києві не буде демонтовано, а влада має звільнити активістів із в’язниць без жодних умов.

«Там дуже добрі барикади. Надто багато зусиль ми доклали до цих барикад, і там, на барикадах, стоять іконки загиблих хлопців», – сказав Парубій на брифінгу у штабі національного спротиву, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

За його словами, Майдан не дотримуватиметься вимог закону про амністію, який учора ухвалила більшість у Верховній Раді.

«Наша позиція незмінна. Ми не можемо міняти людей на приміщення. Влада має людей, які сидять у в’язницях, відпустити в односторонньому порядку», – сказав Парубій.

«Майдан як стояв – Майдан так і стоятиме», – наголосив він.

Учора більшість у Верховній Раді без обговорення й без розгляду ухвалила так званий «закон про амністію» учасників протистояння в перебігу масових протестів авторства регіонала Юрія Мірошниченка, тексту якого навіть не роздали депутатам на час голосування.

Як заявляв перший заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов, закон передбачає звільнити від кримінальної відповідальності осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів під час масових акцій протесту, закриття абсолютно всіх кримінальних проваджень на будь-якій їхній стадії – на судовій чи досудовій, і звільнення від відповідальності осіб, щодо яких суди ухвалили рішення про адміністративний арешт. При цьому, за його словами, щоб закон почав діяти, люди, які протестують на вулицях, мають звільнити всі зайняті в Києві й інших населених пунктах під час акцій протесту будівлі чи приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, допустити до своїх робочих місць осіб, які там працюють, і зняти інші перешкоди для належного функціонування цих об’єктів, а також розблокувати транспортні комунікації на вулиці Грушевського в Києві, розблокувати інші вулиці, площі, провулки, бульвари у столиці й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту. На виконання закону сторони мають 15 днів, потім він втрачає чинність, сказав Портнов.

Опозиція заявила, що цей закон «ухвалили за допомогою примусу, тиску і фальсифікацій».
XS
SM
MD
LG