Доступність посилання

ТОП новини

Винним у насиллі в Україні треба заборонити в’їзд до ЄС – Ребекка Гармс


Ребекка Гармс
Ребекка Гармс
Брюссель – Найбільші політичні групи Європарламенту напередодні обговорень та голосувань щодо резолюції стосовно України намагаються визначитися зі своїми підходами. Якщо представники найчисельнішої фракції «народників» акцентують увагу саме на демократичних шляхах виходу з кризи, то лідери групи «Зелених» прямо вимагають позбавити права в’їзду до ЄС винних у насиллі й терорі. Тим часом Ганнес Свобода, який очолює фракцію соціалістів та демократів, хоче, щоб новостворений уряд України організував вибори та обмежив владу президента.

Винним у насиллі в Україні треба заборонити в’їзд до ЄС – Ребекка Гармс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ



«Я повторювала і повторюю, що треба накласти візові санкції на винних у насиллі та порушенні громадянських прав в Україні», – наголошує Ребекка Гармс, співголова групи «Зелених» та Європейського вільного альянсу у Європарламенті. Вона, як завжди, категорична у своїх заявах. Водночас Гармс каже, що здивована тим, що, згідно з інформацією її австрійських колег, у родин низки українських можновладців та олігархів можуть бути паспорти Австрії, тож вони можуть вільно їздити до ЄС.

«Це просто неймовірно, що ті, які борються за європейські цінності, тільки за дорогих і складних умов отримують візи, а ті, які країну розграбовують, які несуть відповідальність за ескалацію, мають або шенгенські візи, або, як у випадку з родинами Азарова, Арбузова чи також Клюєва, як тепер припускають (частково це також австрійські колеги з преси проводили розслідування), що вони вже давно мають нібито австрійські паспорти!» – сказала Ребекка Гармс.

Вона закликала керівництво ЄС запровадити санкції проти високопосадовців, відповідальних за насильство проти мирних громадян під час масових акцій протесту в Україні.

«Саме обмеження їхнього в’їзду до ЄС від нас вимагає український народ. Цим особам слід впровадити дуже суворий візовий режим», – заявила євродепутат.

Водночас із забороною на поїздки до ЄС окремим високопосадовцям Ребекка Гармс акцентує увагу на тому, що треба максимально швидко лібералізувати візовий режим для пересічних українців, «які наразі перебувають на вулицях». «Це дуже важливо», – додала вона.

Депутат Ганнес Свобода: потрібні вибори й реформа Конституції України

Натомість голова групи соціалістів та демократів у Європарламенті Ганнес Свобода вважає, що головним завданням наразі є організація дострокових виборів та збалансування влади між президентом, парламентом та урядом.

Треба висловити повну підтримку вимозі української опозиції, а саме: якомога швидшої організації дострокових виборів
Ганнес Свобода
«Врешті-решт, людина, відповідальна за це, – президент Янукович та його партнери. Однак ми повинні наполягати на пошукові рішення за столом переговорів. Треба висловити повну підтримку вимозі української опозиції, а саме: якомога швидшої організації дострокових виборів», – заявив Ганнес Свобода на прес-конференції, присвяченій порядку денному нинішньої сесії Європейського парламенту.

Австрійський євродепутат, зокрема, каже, що відстоює таку ідею: новостворений український уряд повинен підготувати вибори, а серед його основних завдань також є внесення змін до Конституції України для надання більшої влади парламентові й урядові й водночас зменшення повноважень президента. До того ж Ганнес Свобода вважає, що в Україні слід створити будь-якої форми федеральну систему, яка поважала б права й вимоги всіх регіонів всередині держави, як на Заході, так і на Сході.

Олімпійська лижня з українською кров’ю

Тим часом Жозеф Доль, голова найбільшої парламентської політичної групи – Європейської народної партії – доволі розмито висловлює своє занепокоєння погіршенням ситуації в Україні.

Демократичний шлях, вважає Доль, – це єдиний спосіб вирішення кривавого протистояння між владою та Євромайданом.

«Ми не маємо підстав посилати європейську армію в Україну, – каже він. – Якщо з урядом не вдається вирішити проблем, то єдиний шлях – демократичний. Росія теж відповідає за пошук цієї демократичної системи виходу (з кризи). Слід перешкодити тому, щоб лижня у Сочі була заплямована українською кров’ю під час Олімпійських ігор».

Водночас французький євродепутат додає, що ЄС, США та Міжнародний валютний фонд повинні продовжувати пошук тривалої фінансової підтримки ослабленій кризою українській економіці.

Ліберали закликають дипломатів ЄС зачекати із санкціями

Альянс лібералів та демократів за Європу, який теж є однією з головних груп Європарламенту, не роблячи жодних заяв напередодні завтрашніх дебатів щодо української ситуації, дещо раніше заявляв, що наразі не є прихильником санкцій проти винних у конфлікті, що поглинув Україну.

Євродепутат від Нідерландів Ганс Ван Бален вважає, що «цільові санкції проти осіб, наближених до режиму Януковича, можуть знадобитися, якщо там не бажатимуть долучати суттєвих конституційних змін та поваги до демократичних свобод». Однак, каже євродепутат-ліберал, він сподівається, що здоровий глузд таки візьме гору.

Ганс Ван Бален, зокрема, закликав європейських дипломатів, які наступного тижня можуть розглянути можливість санкцій проти української влади, утриматися від цього рішення, «допоки є надія на вирішення проблеми шляхом переговорів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG