Доступність посилання

ТОП новини

Кличко після зустрічі з Януковичем наголосив, що часу обмаль


Віталій Кличко з трибуни Верховної Ради, 4 лютого 2014 року
Віталій Кличко з трибуни Верховної Ради, 4 лютого 2014 року
Київ – Верховна Рада у вівторок не ухвалила рішення про відновлення дії Конституції 2004 року. Таку ініціативу для розв’язання політичної кризи, яку запропонували опозиційні фракції, не підтримали регіонали та комуністи. Відтак спікер знову покликав лідерів фракцій радитися.

Кличко після зустрічі з Януковичем наголосив, що часу обмаль
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Опозиція запропонувала ухвалити Акт про відновлення конституційного ладу, згідно з яким має набути чинності Конституція в редакції 2004 року, дія якої була скасована рішенням Конституційного суду. Відтак після ухвалення Конституційного акту мав би відбутися перехід частини повноважень від президента до парламенту.

Після ранкового засідання лідер фракції партії УДАР Віталій Кличко сподівався, що вдасться домовитися бодай із частиною фракції Партії регіонів.

Опозиція пропонує повернутися до Конституції 2004 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00


Однак у цей самий час депутати регіонали та комуністи зазначали, що не голосуватимуть за Конституційний акт.

Комуністка Оксана Калетник зазначила, що Конституцію треба змінювати в легітимний спосіб, «а не на коліні переписати». А регіонал Владислав Лук’янов наголосив, що ухвалене в нелегітимний спосіб рішення може бути так само легко скасоване.

Комуністи і регіонали кажуть, що не голосуватимуть за конституційний Акт опозиції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Кличко наголошує, що часу – обмаль

Тривалі переговори голів фракцій не дали результату – компромісного рішення в парламенті не знайшли. Віталій Кличко розповів, що зустрічався із президентом та обговорював конституційне питання. Однак порозумітися із главою держави не вдалося.

«Позиція президента така, що процес реформування Конституції може зайняти від місяця до півроку. Хочу нагадати, що в країні політична криза, і півроку у нас немає часу чекати», – зазначив лідер УДАРу.

Відтак Конституційний акт навіть не стали виносити на розгляд. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк порадив спікеру Володимиру Рибаку взяти приклад із Миколи Азарова й подати у відставку. Однак Володимир Рибак у відповідь порадив Арсенію Яценюку «написати заяву про відставку з посади керівника фракції «Батьківщина», бо ви сьогодні дуже багато і дуже погано ви працюєте».

Відтак спікер запросив до себе лідерів фракцій – продовжувати нараду – і закрив засідання.

Домовитися заважає втручання ззовні – експерт

На думку директора Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, парламент може змінити Конституцію, ухваливши політико-правове рішення.

«Конституція не дає відповіді на питання – що робити, коли Конституційний суд порушив Конституцію? Не передбачений ні перегляд рішень Конституційного суду, ні оскарження, ні скасування. Вийти з цієї ситуації коректно дуже складно», – каже він.

Неспроможність парламенту розв’язати політичну кризу експерт пояснює тим, що депутати часто не ухвалюють рішення самостійно. За словами Ігоря Коліушка, «коли треба ухвалювати рішення, то втручаються чи з вулиці Банкової, чи з Качанівської колонії, чи з Кремля, чи з Брюсселя – і все ламається».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG