Доступність посилання

ТОП новини

Хто зупинить падіння гривні?


Чи винен Євромайдан у подорожчанні долара до гривні? У Кабінеті міністрів кажуть, що так. Торги на українському міжбанку в середу завершилися на рівні близько 9 гривень за долар. Опитані Радіо Свобода експерти погоджуються, що політична криза вплинула на падіння гривні. Однак, кажуть деякі з них, ще до Євромайдану гривню упродовж тривалого часу втримували штучно – з політичних причин. І нинішня ситуація, на їхню думку, лише демонструє те, про що фахівці говорили давно, а саме – про нагальну потребу реформувати фінансовий сектор.

У середу зранку на засіданні уряду говорили про те, як «небажання йти на компроміси» економічно ослаблює Україну. Приблизно у цей самий час торги на українському міжбанку відкрилися з показниками 9-9,4 гривні за долар – такого Україна не пам’ятає від кризового 2009 року.

Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов бачить у цьому суто політичні причини. «Політична нестабільність тисне на ринок готівкової валюти. Є напруженість, попри відсутність економічних підстав до цього. Учора (у вівторок – ред.) Національний банк оприлюднив платіжний баланс за минулий рік. Його сальдо позитивне і становить 2 мільярди доларів. Нагадаю, у 2012 році сальдо було мінус 4 мільярди доларів, у минулому – 2 мільярди доларів», – заявив він на відкритті засідання Кабміну.

В Асоціації українських банків заяві Арбузова про «відсутність економічних підстав» дивуються. «18 місяців падіння промислового виробництва. Близько 3 мільярдів заборгованості, не виплаченої «Газпрому». Тобто, є попит на валюту сьогодні на нашому ринку, щоб розрахуватися за борги. Необхідно заплатити в цьому місяці МВФ більше ніж 1 мільярд. За даними Національного банку, 19,6 мільярда негативне сальдо щодо товарів», – нагадав у коментарі Радіо Свобода президент асоціації Олександр Сугоняко.

Банки намагаються заощадити валюту

У середу американське видання Wall Street Journal у своїй статті про падіння української гривні запитує: що спричинило ажіотаж на міжбанку і чому долар почали масово скуповувати, а гривню – продавати? Як варіант видання наводить дві хрестоматійні причини: або іноземці виводять із України свої гроші, або громадяни обмінюють гривні на долари.

Видання також нагадує, що станом на 1 січня міжнародні резерви Нацбанку склали 20,4 мільярда доларів. «Відносно невелика сума» обмежує можливості Нацбанку, який і так вже витратив із цього резерву на «захист» гривні майже мільярд доларів.


Колишній міністр економіки Володимир Лановий вважає, що політичні події останніх 2 місяців лише вивели на поверхню складну економічну ситуацію в Україні. «Владі вдавалося закрити ці дисбаланси за рахунок нових кредитів: щороку запозичувалося майже 15 мільярдів доларів за кордоном і частково всередині країни», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

«Але тепер економіка в такому стані, що ніхто не хоче давати кредити, навіть внутрішні банки і фінансові установи, які мають валюту, не хочуть – за будь-які відсотки – кредитувати дефіцит бюджету. І тому зараз немає такого ресурсу, як раніше, і курс «поплив»», – додає експерт.

На думку Володимира Ланового, зростання курсу долара до гривні спричинила і поведінка в цих економічних умовах банківських установ. «Економіка звужується, доходи бюджету падають, дефіцит бюджету прийнятий неймовірний… Банки це бачать, що скорочуються ліквідність, споживання і далі скорочуватиметься виробництво. Зараз банки не продають майже валюту, стараються її заощадити, супити і тримати на своїх внутрішніх рахунках», – пояснює колишній міністр.

Рецепт під час кризи – яйця у різних кошиках

Володимир Лановий погоджується, що зупинити падіння гривні зможе призначення в Україні нового уряду, оскільки це стало б для ринку позитивним сигналом. Допомогти може і чергове «вливання» в економіку позичених грошей. Але ця фіксація курсу, найімовірніше, виявиться тимчасовою, бо, за словами фахівця, економіка України, зокрема і фінансовий сектор, потребують реформування, без якого реально стабілізувати ситуацію не вдасться. Сам Володимир Лановий радить українцям у цих умовах бути ощадливішими.

Важливо бути спокійним зараз, не обмінювати всі свої гроші на тіньовому ринку
Наталія Шаповал
Експерт Київської школи економіки Наталія Шаповал рекомендує громадянам спокійно підходити до ситуації, що склалася, і пам’ятати основний принцип заощаджування. «Зазвичай потрібно диверсифікувати свій «портфель» і мати одні заощадження у гривні, інші – в доларах, у ще якійсь валюті. Але важливо бути спокійним зараз, не обмінювати всі свої гроші на тіньовому ринку, тому що це ще більше нагнітатиме ситуацію», – наголошує вона.

Залежна гривня?

У середу агентство УНІАН із посиланням на джерело в одному з банків повідомило, нібито ситуація на міжбанку – це «планомірна девальвація гривні» слідом за російським рублем, який знецінився на 10%. Інформатор також висловив припущення, що максимально гривні «дозволять» впасти до 9,3 за долар, а потім ревальвують до 8,5-8,7.

Олександр Сугоняко вважає повідомлення про прив’язку курсу гривні до рубля перебільшенням і зазначає, що девальвацію нині переживають різні валюти. «Девальвація триває в Туреччині, Бразилії, Аргентині, Індії, загалом у країнах, що розвиваються. Проблема в тому, що на світових фондових ринках нарощується дефіцит долара», – каже президент Асоціації українських банків.

Жоден із опитаних Радіо Свобода експертів не взявся прогнозувати, на якому рівні зупиниться гривня. Офіційний курс на сайті Національного банку залишається на рівні 7,99 гривні за долар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG