Доступність посилання

ТОП новини

Янукович надалі концентрує владу в руках «Сім’ї»?


Київ – Віктор Янукович усі владні повноваження віддав у руки друзів свого сина Олександра. Так в опозиції сприймають указ президента про доручення Сергію Арбузову виконувати повноваження прем'єр-міністра. Натомість, у Партії регіонів переконують, що тимчасовий очільник уряду отримав лише додаткові можливості щодо порятунку української економіки.

Президент Віктор Янукович розширив повноваження першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова з виконання повноважень прем'єр-міністра. Раніше перший віце-прем'єр у випадку відсутності прем'єра мав обмежені повноваження, які зводилися лише до керівництва урядом і представництвом країни у переговорах з іншими державами. Тепер перший віце-прем'єр отримує можливість повністю виконувати повноваження прем'єра.

В опозиції це сприйняли як зосередження владних повноважень у руках найближчого оточення Віктора Януковича та створення умов для затягування процесу визначення нового складу Кабінету міністрів. Про це Радіо Свобода заявив депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський.

Янукович, не соромлячись, відкрито фактично поставив на чолі уряду людину з так званої «Сім’ї», щоб далі вже відкрито дерибанити
Андрій Павловський
«Янукович, не соромлячись, відкрито фактично поставив на чолі уряду людину з так званої «Сім’ї», щоб далі вже відкрито дерибанити. Усі владні повноваження відійшли до друзів його сина – Олександра. За Конституцією уряд може виконувати обв’язки протягом 60 днів. Далі він може перепризначити. Ще на 60 днів будуть затягувати. Можуть так гратися і до 2015 року», – припускає Павловський.

Президент не буде затягувати з призначенням прем’єр-міністра – Олійник

Зокрема Сергій Арбузов отримав можливість права підпису актів Кабміну, внесення подань Президентові про призначення членів Кабміну, керівників центральних органів виконавчої влади і їх заступників, подань про призначення голів місцевих державних адміністрацій. Також тепер перший віце-прем’єр може формувати порядок денний засідань уряду й скликати засідання Кабміну.

Раніше також передбачалося, що у разі відсутності прем'єра рішення про визначення концептуальних основ реалізації державної політики й з інших питань, які мають важливе суспільне значення, Кабміном не приймаються. Своїми змінами Янукович виключив такий пункт із регламенту Кабінету міністрів.

Таке розширення повноважень першого віце-прем’єра допоможе йому стабілізувати економічну ситуацію, переконує депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Підсилити повноваження виконувача обов’язків – це правильний крок. Він носить тимчасовий характер
Володимир Олійник
«Ситуація така, що потребує більш рішучих кроків. Непроста економічна ситуація, політика впливає. З’явилися ті ж заклики не сплачувати податки. Це напевно може грати дестабілізуючу роль. Тому підсилити повноваження виконувача обов’язків – це правильний крок. Він носить тимчасовий характер, не буде затягувати президент із прийняттям остаточного рішення щодо прем’єра», – каже Олійник.

Спочатку Янукович порадиться з Путіним – Фесенко

Рішення про розширення повноважень першого віце-прем’єра справді може бути пов’язане із тим, що визначати кандидатуру нового прем’єр-міністра Віктор Янукович не поспішає, утім, нічого не говорить про шанси Сергія Арбузова очолити Кабмін, зазначає у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

Янукович порадиться з Володимиром Путіним у Сочі. Це потрібно для того, щоб зняти гальмування наступного траншу російського кредиту
Володимир Фесенко
«Схоже на те, що спочатку Віктор Янукович порадиться з Володимиром Путіним у Сочі. Це потрібно для того, щоб зняти гальмування наступного траншу російського кредиту. Але поки що Януковича може влаштовувати і Арбузов. Якщо виникне напруга навколо питання про новий склад уряду, про те, хто має бути його керівником, тоді Янукович буде подавати кандидатуру прем’єр-міністра», – зауважує Фесенко.

28 січня цього року Віктор Янукович звільнив Миколу Азарова з посади прем'єр-міністра, прийнявши його відставку, одночасно прийнявши відставку уряду. При цьому президент доручив уряду продовжувати виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабміну.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG