Доступність посилання

ТОП новини

Чи «звільняють» харківські тітушки Суми?


Суми – Сумські активісти заявляють, що після розгону акції опозиції вночі 27 січня за ними почали стежити невідомі в машинах з харківськими номерами. Опозиціонери пов’язують це з обіцянкою мера Харкова Геннадія Кернеса «звільнити регіони» від «екстремістів». Майданівці звертаються до міліції із заявами, підозрюючи співпрацю чиновників і керівництва правоохоронних органів Сум та області з харківськими «визволителями». Натомість сумська міліція запевняє, що ситуація в регіоні стабільна.

4 лютого головний редактор сумської газети «Панорама» звернувся до керівництва правоохоронних органів Сум та області з заявою про можливу зустріч посадовців області й невідомих харків’ян, де вони планували дії «із нейтралізації громадських активістів, незалежних журналістів і представників опозиції». Євген Положій просить міліцію перевірити, чи перебувало керівництво сумської Партії регіонів, голова Сумської обладміністрації Ігор Яговдик, начальник сумської міліції Володимир Рапута, а також один із заступників УСБУ в Сумській області в приміщенні офісу Партії регіонів ввечері 3 лютого.

«До мене надійшла інформація від посадової особи. Те, що написано в заяві, що збиралися посадові особи і були там люди з Харкова від Кернеса і Добкіна. Планували вони протиправні дії проти народу України, проти сумчан. Як будь-який громадянин, я мав звернутися до правоохоронних органів, можливо, дійсно ці люди хочуть зробити щось погане. Хай вони перевірять, в тому числі, за допомогою мобільного зв’язку, чи перебували вони там», розповів Євген Положій.

Євген Положій припускає можливі масові заворушення, підпали та заподіяння фізичної шкоди активістам мирних протестів та пересічним громадянам. Такі припущення редактор «Панорами» пов’язує з багатоденним стеженням невідомих в автівках з харківськими номерами за ним та іншими активістами біля їх будинків та офісів, а також з нещодавньою заявою харківського міського голови Геннадія Кернеса на з’їзді у Харкові зі створення «Українського фронту».

«Ми готові тисячами, я підкреслюю, тисячами! Піти звільнити Полтаву і Суми. Піти звільнити інші регіони», заявляв тоді Кернес.

На ці слова відреагував і сумський міський голова. На своїй сторінці в Фейсбук
Геннадій Мінаєв назвав емоціями обіцянку свого харківського колеги та написав, що якщо до Сум приїдуть харківські «визволителі», то їх будуть «гнати втришия».

Начальник міліції Сумщини Віктор Козицький заявив, що жодних харківських тітушок у Сумах немає.

«Офіційно заявляю. Жодної машини, яка приїхала для дестабілізації становища на сьогодні немає. Ані з західних, ані з східних регіонів нікого в Сумській області немає» заявив Козицький.

У Сумах близько сотні мітингувальників пройшли ходою до місцевого відділку міліції, щоб привітати головного сумського міліціонера з підвищенням. Володимир Рапута отримав звання полковника відразу після «зачистки» приміщення сумської облради вночі 27 січня. Люди «привітали» Рапуту саркастичними, різкими лозунгами, в акції взяли також участь хлопці з «Правого сектору». По закінченні акції майданівці закликали людей прийти на сумський Майдан на традиційне Народне віче наступної неділі.

Водночас на сумській центральній площі на підтримку влади та «за порядок» відбулася акція «Стоп Майдан». Зібралось близько півтисячі мітингувальників. Вони критикували протестувальників у Києві та Сумах за безлад, за те, що ті, мовляв, працюють на іноземні спецслужби. Після виступів учасники акції розібрали частину мішків зі снігом, які залишилися біля одного з входів в обладміністрацію після опозиційного мітингу 26 січня. Проте будівля і досі залишається заблокованою зсередини.

Акція тривала годину, після чого частина учасників поїхала на припаркованих біля площі 3 великих автобусах та 4 мікроавтобусах. За словами одного з мітингувальників, вони приїхали з ближніх районів області за запрошенням Партії регіонів, безкоштовно, щоб висловити свою позицію. Прихильники Майдану та журналісти, які були присутні на акції, говорять, що бачили в автобусах людей зі списками, дехто стверджує, що антимайданівцям зі звичайного пакету роздавали по 500 гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG