Доступність посилання

ТОП новини

Як у Росії рятують собак від «олімпійського» відстрілу


Київ – Понад тисячу собак знищили в Сочі напередодні Олімпіади, заявляють активісти зі захисту прав тварин. Місцева влада та керівництво фірми, яку найняли для очищення вулиць міста від небажаних тварин, категорично заперечують це й влаштовують притулки для собак. Перевірки останніх активістами, щоправда, свідчать про неприйнятні умови утримання, за яких тварини все одно гинуть. Куди ж зникають чотириногі безхатченки з вулиць російської олімпійської столиці?

Дивлячись на Марусю, милу однорічну собачку зі звислими вухами, важко повірити, що її щойно врятували від імовірної загибелі, забравши з вулиці. Марусю привезли до Москви, знайшовши на Сочинському залізничному вокзалі. Після того її прийняла до себе родина з Фінляндії.

Активісти нині докладають неабияких зусиль, щоб врятувати бездомних собак у цьому південному російському місті, де, за їхніми словами, підрядлена урядом спеціальна фірма тишком-нишком відстрілює псів-безхатченків напередодні відкриття Олімпійських ігор.

Собак відстрілюють отруйними кулями – місцеві жителі

Саме у переддень ігор місцеві мешканці почали складати свідчення про те, як собак на вулицях дико б’ють, відстрілюють або ж, підстрілених отруйними кулями, залишають помирати в агонії.

Олімпіада завжди була символом миру, на її час припинялися війни. А у нас, виходить, Олімпіада проводиться на крові
Ігор Айрапетян
Ігор Айрапетян, який врятував Марусю, розповів Радіо Свобода: «Олімпіада завжди була символом миру, на її час припинялися війни. А у нас, виходить, Олімпіада проводиться на крові».

Айрапетян подолав на машині весь шлях від Москви до Сочі, а це – 1600 кілометрів і 20 годин у дорозі, – аби забрати Марусю і ще 10 вуличних сочинських собак.

Однак ця історія з фізичною ліквідацією тварин не є новою для міста.

Сочі обурило громадськість торік, коли оголосило тендер на послуги з усунення з вулиць 2000 собак напередодні Олімпіади. Але під тиском місцева влада вимушена була відмовитися від цієї ідеї, пообіцявши натомість побудувати притулки для бездомних тварин.

У притулку тварин не годують, тримають на холоді – активістка

Проте перший такий притулок, який відкрили лише 2 лютого, виявився вкрай погано облаштованим, аби належним чином попіклуватися про 100 тварин. Саме стільки там пообіцяли розмістити. Наразі там на обліку 15 собак.

Активістка Марія Сутиріна, яка кілька разів побувала у цьому притулку, розповіла, що собак утримують у брудних маленьких будках, без настилу й утеплення. Їх не годували й не поїли впродовж цілих днів, через що собаки почали вмирати. Крім того, ні вакцинації, ні стерилізації собак, яка вимагається в таких притулках, там не здійснюють.

Отож активісти звинувачують російську владу в тому, що вона, викидаючи мільярди доларів на будівництво олімпійських об’єктів, опіку над тваринами покладає повністю на волонтерів.

За оцінками активістів, у Сочі знищили понад 1000 вуличних собак, починаючи з жовтня 2013 року.

Місцеві активісти говорять про те, що багато тварин опинилися на вулиці після того, як були зруйновані приватні будинки на шляху будівництва олімпійських об’єктів. Багатьом родинам довелося перебратися до маленьких помешкань у багатоповерхівках, де вони не могли дозволити собі утримувати собак.

Попри те, що місцева влада все це відкидає, з’являються свідчення нових відстрілів тварин, що лише посилюються. Це привернуло увагу вже й іноземних організацій із захисту прав тварин.

Президент піклується про лабрадора, а не бездомних псів

Третього лютого Humane Society International зі США закликала президента Росії Володимира Путіна, який створював собі імідж любителя тварин і неодноразово публічно з’являвся зі своїм чорним лабрадором, зупинити цю жорстоку практику.

Компанія, яку найняла саме для того, щоб очистити місто від бездомних собак, заперечує їхні вбивства й наполягає на тому, що відловлює та розміщує собак у притулках, а усуває з вулиць лише знайдених мертвих тварин.

Директор фірми «Бася» Олексій Сорокін називає це зумисною кампанією зі знеславлення.

«Можу одне тільки сказати: це все інсинуації, нісенітниця, відсебятина. Створили навколо мене якусь ауру злодія», – заявив він.

Міжнародний олімпійський комітет, своєю чергою, наполягає на тому, що ліквідують лише хворих та помираючих собак.

На нещодавньому прес-брифінгу речник комітету Марк Адамс заявив, що буде «абсолютно неправильним твердити, що хоча б один здоровий собака буде знищений».

Потрібно розвивати рух із захисту прав тварин – активіст

Тим часом у Москві Ігор Айрапетян усе ще шукає домівки для собак, яких, як він переконаний, вдалося врятувати від неминучої смерті в Сочі. Він також докладає сьогодні зусиль задля того, щоб розвивати рух із захисту прав тварин у Росії.

«Я поїхав туди не лише для того, щоб лише забрати цих 10 собак, але й для того, щоб привернути увагу до цієї проблеми, щоб організувати людей навколо цієї проблеми. У майбутньому я хочу об’єднати всіх у товариство захисту, аби люди діяли консолідовано, був створений єдиний інформаційний ресурс», – розповідає він.

Активісти нині борються за порятунок собак у Сергієвому Посаді в Московській області.

Відстріл собак уже набирає повних обертів напередодні 700-ї річниці святого Сергія, патрона міста, яку відзначатимуть цього літа.

Матеріал підготували Claire Bigg, Dmitry Volchek, Жанна Безп’ятчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG