Доступність посилання

ТОП новини

Діячі «Солідарності» знову разом, щоб допомагати Україні


Варшава – До Громадянського комітету солідарності з Україною увійшли легендарні діячі польської «Солідарності». Вони кажуть, що понад три десятки колишніх учасників антикомуністичного руху об’єдналися через тривогу за долю українців та бажання допомогти їм у скрутний час. Членами комітету стали відомі у Польщі громадські діячі та представники місцевого самоврядування. До об’єднання також ввійшли представники української меншини в Польщі та громадяни України, які мешкають у Варшаві.

Як пояснює Анджей Урбанік, один із організаторів Комітету солідарності з Україною, новостворена громадська структура надаватиме українському демократичному суспільству моральну підтримку, а також правову й фінансову допомогу. Діяльність комітету підтримала низка польських громадських організацій, зокрема Гельсінський фонд прав людини, Фонд «Відкритий діалог» та Фонд «Освіта для демократії», який розпочав збір коштів для надання допомоги Україні.

Серед лідерів комітету – Генрик Вуєц, у минулому дисидент, а сьогодні радник польського президента з суспільних питань. Він каже, що Комітет солідарності з Україною створений на кшталт тих громадянських комітетів, що діяли в Польщі у 1980-ті роки. У той час, розповідає Вуєц, польське громадянське суспільство отримувало дієву допомогу з вільного західного світу.

Допомагатимуть незалежно від розвитку подій

Сьогодні, вважає Генрик Вуєц, поляки повинні підтримати українців, які відстоюють демократію. Вуєц розповідає про завдання новоствореноого комітету.

Будемо допомагати українцям, зокрема фінансово. Організовано збирання грошей, можна робити перекази, ми будемо надавати різноманітну допомогу
Генрик Вуєц
«Будемо допомагати українцям, зокрема фінансово. Організовано збирання грошей, можна робити перекази, ми будемо надавати різноманітну допомогу, наприклад, правову. Будемо також популяризувати позитивні моменти у польсько-українських відносинах. У нашій історії є складні питання, та ми будемо їх вирішувати й точно вирішимо, тоді коли матимемо демократичних партнерів. Польща зуміла вирішити складні польсько-німецькі проблеми, тож і польсько-українські вирішимо, та в умовах свободи й демократії», – зауважив Генрик Вуєц.

Чи має комітет план дій на випадок ускладення ситуації в Україні, наприклад, запровадження надзвичайного стану? На це запитання Вуєц відповідає.

«У нас є такий досвід, тож природньо, що такі сценарії ми так би мовити маємо на увазі. Свого часу ми укладали план діяльності польської опозиції на час воєнного стану в нашій країні. Мабуть, у схожий спосіб, потрібно було б діяти, якби, не приведи Боже, надзвичайний стан запровадили в Україні. Сподіваюся, до цього в Україні не дійде, бо це було б катастрофою. Та якщо б це сталося, то допомога демократичним силам в Україні мала б стати більш інтенсивною. Ми надавали б допомогу так як її свого часу надавали нам», – переконує Генрик Вуєц.

Моніторинг протестів – це гарантія безпеки активістів

Збіґнєв Буяк, діяч «Солідарності» та колишній депутат сейму, брав участь у Форумі Євромайданів, який у січні відбувся в Харкові. За його спостереженнями, сьогоднішню ситуацію в Україні не можна однозначо порівнювати з тим, що діялося в Польщі у 80-ті роки.

Він каже, що напруження між українською опозицією та владою більше ніж те, що було між «Солідарністю» та комуністичними генералами. Буяк не виключає ймовірності введення в Україні надзвичайного стану.

Український істеблішмент бореться не тільки за свої посади, але й за свої мільярди. Тому надзвичайний стан в Україні може бути драматичний
Збіґнєв Буяк
«Чому? – розмірковує він. – Тому що нашими противниками були генерал Ярузельсткий та генерал Кіщак. Та вони не були скорумповані. Український істеблішмент бореться не тільки за свої посади, але й за свої мільярди. Тому надзвичайний стан в Україні може бути драматичний».

Буяк нагадує, що для переслідуваних комуністами діячів «Солідарності» дуже важливим був той факт, що Захід уважно моніторував їхні долі й оприлюднював інформацію про репресованих. Така інформація, каже Буяк, для діячів «Солідарності» була гарантією їхньої безпеки і навіть життя.

Саме тому члени Комітету солідарності з Україною зобов’язалися поширювати інформацію про український протестний рух польською та іншими мовами. Комітет вже створив інтернет-сайт на якому розміщує інформацію про події в Україні, а також про те як поляки можуть допомогти українським Євромайданам.

Ролик діячів «Солідарності» із словами підтримки для українців

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG