Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування в ЄС проти «Газпрому» призведе до штрафів – експерт


Чи порушував російський газовий монополіст «Газпром» правила Європейського союзу? Незабаром, після розслідування, яке тривало майже два роки і охоплювало усі європейські країни, куди продає свій газ російська компанія, відповідь на це питання мають дати компетентні органи Європейського союзу. Як кажуть аналітики, «Газпромові» ці висновки навряд чи сподобаються.

Протягом багатьох років Брюссель допускав, щоб «Газпром» працював у Східній та Центральній Європі, використовуючи своє монопольне становище. Це відбувалося у зв’язку з історичними та ринковими реаліями, які були важко змінити.

Газопостачальна система, збудована ще за радянських часів, належала «Газпрому», і тільки він вирішував, які компанії, за винятком його власних підрозділів у Європі, будуть купувати російський газ. Ця монополія дозволяє «Газпрому» не допускати конкуренції і одноосібно вирішувати, яку ціну будуть платити європейські клієнти. Згідно з оцінками, жителі постсоціалістичної Європи переплачують «Газпрому» в півтора рази більше у порівнянні з західними європейцями, які отримують свій газ не лише від «Газпрому», але з Північної Європи, з Африки, та Близького Сходу.

Європейські закони для всіх однакові?

На думку політолога з варшавського Центру східних досліджень Агати Локоть-Страхоти, ця диверсифікація є одним із чинників того, що ЄС почувається енергетично безпечніше.

«Брюссель хоче втілення законодавства в усіх сферах, включно з газовою. Він не хоче виключних стосунків із будь-яким клієнтом, які б означали, що деякими законами треба було б знехтувати», – говорить політолог.

Міжнародний редактор британського тижневика The Economist Едвард Лукас вважає, що звіт швидше за все з’явиться і для «Газпрому» настане час давати пояснення.

Побачимо багато поганої реклами для «Газпрому», будуть перераховані всі скарги. Далі будуть штрафи
Едвард Лукас
«Я думаю, ми побачимо, перш за все багато поганої реклами для «Газпрому», оскільки будуть перераховані всі скарги на «Газпром». Далі будуть штрафи, які можуть бути дуже істотним, і також компанії, які платили надмірні ціни за газ, зможуть подати свої позови», – вважає оглядач.

Намагаючись уникнути цього, Москва всіляко прагне досягти угоди з Європейською комісією. Російські делегації кілька разів відвідали Брюссель протягом останніх місяців, але деталі переговорів були оповиті таємницею.

Лукас, який стежить за суперечкою, каже, що висновки комісії можуть бути опубліковані в травні. Після цього, додає він, все має рухатися швидко, тому що Комісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінгер і комісар з питань конкуренції Хоакін Альмунія, які ведуть цю справу, хочуть завершити її перш, ніж вони підуть у відставку в листопаді.

Матеріал підготували Марія Щур та Charles Recknagel

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG