Доступність посилання

ТОП новини

Нові правила реєстрації нерухомості: можна поштою, але значно довше?


(фото: ©Shutterstock)
(фото: ©Shutterstock)
Київ – Реєструвати нерухомість відтепер можна навіть поштою. Це одне із нововведень, передбачених постановою Кабміну, яку ухвалили ще у жовтні, але яка набуває чинності саме тепер, 12 лютого. Урядовці переконані, що нові правила реєстрації нерухомості значно спростять життя українцям. Проте із ними не згодні нотаріуси. Кажуть: те, що раніше можна було вирішити за кілька годин, забиратиме тепер до місяця.

Від сьогодні для реєстрації нерухомості не потрібна особиста присутність, документи можна подавати кур’єрською службою або поштою, а реєстрацію проводити навіть у випадку втрати державного акту. Також стає можливим зареєструвати майно, збудоване за часів СРСР, хоча документи про право власності на деякі споруди не збереглися. Про це, анонсуючи нові правила реєстрації нерухомості, заявив під час засідання уряду виконувач обов’язків прем’єр-міністра Сергій Арбузов.

Також, за його словами, скорочено перелік необхідних документів для реєстрації у новобудовах: раніше потрібно було принести повний перелік документів на весь будинок, а тепер це робитиме сам забудовник, а квартировласнику треба буде принести документи тільки на конкретне помешкання.

За словами міністра юстиції Олени Лукаш, нові правила значно спростять процедуру оформлення права власності, оскільки «зайві перепони, які спостерігались раніше у цій сфері, зняті». Повідомлення про це поширила прес-служба Мін’юсту.

Те, що забирало годину, тепер триватиме до місяця – нотаріус

Однак з таким висновком не погоджуються деякі приватні нотаріуси. Нововведення не узгоджуються з чинним законодавством, вважає нотаріус Київського міського нотаріального округу Людмила Джуринська. За її словами, від минулого року діють Державні реєстри речових прав, що об’єднують нотаріальні реєстри з тими, що існували у Бюро технічної інвентаризації, і продавець нерухомості міг звернутися до нотаріуса напряму і зареєструвати перехід права власності до покупця. Від 12 лютого можна не реєструвати виникнення права власності за продавцем, але, за законом, нотаріус повинен отримати з Держреєстру витяг про реєстрацію їхнього права власності, пояснює юрист.

«Продавець змушений сьогодні йти в реєстраційну службу, подавати заяву, її розглядають 14 днів, і тільки тоді реєструють його право, тоді як до сьогоднішнього дня це можна було зробити протягом години», – зауважує вона.

Реально процес може затягнутися до місяця, вважає Джуринська. Зараз, за її словами, нотаріуси зупинили реєстрацію договорів купівлі-продажу через наявну правову колізію, тому вона сподівається, що до постанови вноситимуть зміни найближчим часом.

Підтвердити чи спростувати цю інформацію не готові в Асоціації фахівців із нерухомості України. Її очільник Сергій Злидень зауважив у коментарі Радіо Свобода, що нові правила реєстрації, як він прогнозує, на український ринок нерухомості і на вартість нерухомості для споживачів, зокрема, не вплине ніяк. Більше його турбує у цьому плані курс валют.

«Якщо повториться ситуація, яка була у 2008 році, коли гривня упала в два рази і не сталося індексації квадратного метра на первинному ринку, що спричинило падіння вторинного ринку до 40-48%, то на ринку нерухомості буде зниження», – зазначає Злидень.

Стан ринку у минулому році він, однак, визначає, як стабільний.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG