Доступність посилання

ТОП новини

Криворізькі євромайданівці заявляють про тиск та переслідування


Дніпропетровськ – Активісти Євромайдану з Кривого Рогу заявляють про тиск та переслідування. Керівники місцевого осередку ВО «Свобода» стверджують, що їх необґрунтовано викликають до міліції й допитують як свідків «масових заворушень». А керівник місцевої громадської організації підозрює, що його невдовзі можуть звинуватити «в тероризмі»: в оточенні чоловіка невідомі люди збирають про нього інформацію. Криворізькі євромайданівці вважають, що розпочалася кампанія залякування та дискредитації опозиції в місті. Водночас правоохоронці звинувачення в утисках активістів відкидають.

Представники криворізького осередку ВО «Свобода» розповідають: їх викликають до міліції й допитують як свідків «масових заворушень». В.о. голови партійної організації Дмитро Бондаренко переконаний: запрошення до правоохоронних органів необґрунтовані, адже за ввесь час існування Євромайдану в місті ніяких заворушень й конфліктів не було.

Свободівці підозрюють: влада могла замовила міліції «зшити» проти них справу. Вони бояться повторити долю однопартійців із Дніпропетровська, яких два тижні тому заарештували за звинуваченнями в «підготовці теракту на атомній станції», зазначає Дмитро Бондаренко.

«Виходить на нашому місцевому телебаченні сюжет, що нібито 600 молодиків в масках під прапорами «Свободи» та УДАРу намагались взяти штурмом будівлю міськради. На відео – жодного нашого прапора. Але такий сюжет виходить з паплюженням нашої організації. Ми, звісно, готуємо позов. Але після того почались виклики в УВС міста, відкрите провадження за статтею «підготовка масових заворушень». Почали викликати всіх активістів нашого Майдану. Викликають мене, моїх заступників, помічника народного депутата, навіть тих людей, яких не було в місті, вони були в Києві. Ми вважаємо, що таким чином вони на нас тиснуть. Завдання, таке, як і в Дніпрі, – відсторонити активістів від Майдану. Залякати, відтіснити», – повідомив Радіо Свобода Дмитро Бондаренко.

Керівник криворізької «Свободи» розказує про кілька дивних випадків з його однопартійцями за останні дні: голову районної організації намагались затримати прямо посеред вулиці люди в цивільному, чоловікові вдалось втекти, а молодим активістам телефонують невідомі з погрозами й вимогами залишити членство в партії.

«Скажи, де Юрко ховає зброю, де вибухівку»

Про тиск і переслідування заявляє й колишній голова Криворізької міської організації ВО «Свобода», а нині керівник громадської організації «Тернівське козацтво» Юрій Настусенко. Активіст столичного Євромайдану розказує: тільки-но повертається до рідного міста зі столиці, розпочинаються проблеми: то йому намагаються вручити повістку з викликом до міліції, то негласно опитують знайомих, цікавлячись його побутом, «екстремістськими настроями» тощо.

«Приїхали додому, забрали мого приятеля і цілий день допитували. Сенс був такий: скажи, де Юрко ховає зброю, де вибухівку, допоможи нам його посадити. Натякали на те, щоб він дав хоч якісь свідчення, щоб були підстави мені підкинути зброю чи вибухівку, як було в Дніпропетровську. Але він сказав, що нічого такого за мною не помічав. На другий день почали дзвонити мені, хотіли вручити якусь там повістку. Я сказав: ні, я не приїду, я ж не знаю, хто ви такі, може, це якісь тітушки, може, мене викрадуть. Це не що інше, як переслідування за мою громадянську позицію. … Я вважаю, що йде просто звичайне залякування», – розповів Радіо Свобода Юрій Настусенко.

У міському управлінні міліції Радіо Свобода поки вдалось отримати інформацію тільки щодо Юрія Настусенка. Там повідомили: ніяких кримінальних проваджень щодо нього не існує, ніяких слідчих дій не провадиться. Що ж до інших активістів, яких викликали на розмову, від коментарів утримуються, посилаючись на таємницю слідства, звинувачення в тиску категорично відкидають.

«Наклепництвом займаються люди, кажуть, що на них чинять утиски. Подавайте запити, будь ласка, через прес-центр», – сказав один із правоохоронців.

Чекати «народного суду»?

Між тим народний депутат від ВО «Свобода» Андрій Міщенко під час свого приїзду до Дніпропетровська закликав активістів документувати всі факти переслідувань.

«Зараз опозиція буде створювати тимчасову слідчу комісію. Я закликаю до громадської приймальні моєї подавати дані, як влада переслідує журналістів, футбольних уболівальників, громадських активістів. Все це з часом ляже на стіл справедливого народного суду і цей суд обов’язково відбудеться», – сказав депутат.

Тим часом криворізькі євромайданівці, які заявляють про тиск, не сподіваються на швидкий «народний суд», вони почали записуватись до загонів самооборони.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG