Доступність посилання

ТОП новини

У регіонах тиснуть на бізнес, щоб ослабити Майдан?


Київ – У Запоріжжі тиснуть на підприємців, які підтримують місцевий та київський Майдани – зізнаються самі ж представники бізнесу. Щоправда, багато з них бояться подальших переслідувань і просять не називати їхніх імен. Останні факти – невідомі розклеюють листівки, в яких видають прихильних до Майдану підприємців за «тітушок». Місцева влада та контролюючі органи свою причетність такого тиску відкидають. Тим часом в опозиції вважають переслідування бізнесу в регіонах стратегією влади для ослаблення Майдану.

Запорізький бізнесмен Армен Тарханян допомагав активістам місцевого Майдану, зокрема – забезпечував чаєм та гарячою водою. Водночас він заявляє, що в протистоянні влади та опозиції в Україні дотримується нейтралітету. Попри це фото підприємця незрозумілим чином з’явилося на листівках з переліком «тітушок» (а саме, молодиків, які розганяли запорізький Майдан).

Я дотримуюся нейтралітету в політиці. Якщо маю свою думку – лишаю її при собі. Хочу щось зробити – роблю мовчки. Нас звинуватили, що мовляв ми – «тітушки»
Армен Тарханян
«Я дотримуюся нейтралітету в політиці. Якщо маю свою думку – лишаю її при собі. Хочу щось зробити – роблю мовчки. Нас звинуватили, що мовляв ми – «тітушки». Але я не підтримую силові дії влади. І до того ж – я успішний бізнесмен, і 100 доларів за биття протестувальників мене не цікавлять», – зауважує бізнесмен.

Він упевнений, що його фото на листівках з переліком «тітушок» – це помилка активістів.

Натомість місцевий журналіст Тарас Білка, який висвітлює події навколо Євромайдану в Запоріжжі, вважає, що прихильний до протестувальників бізнес записали до «тітушок» навмисне.

«Це свідома провокація. Армен Тарханян – не єдиний випадок. Підприємець, який допомагав Майдану дровами, їжею, грошима, а нині переховується від влади – теж з’явився на плакатах у переліку «тітушок». Я бачив у соцмережах, як формувалися списки тих, кого вважали учасниками останнього розгону Майдану в Запоріжжі. І написав: хлопці, не беріть цей список у листівки, в ньому купа помилок! – розповів Тарас. – Активісти Майдану не стали його друкувати і розклеювати. Але невдовзі його розклеїли інші люди, яких на місцевому Майдані не бачили».

Про тиск з боку влади Радіо Свобода повідомило декілька запорізьких бізнесменів. Найчастіше – до них звертаються представники контролюючих органів, які говорять про виявлені порушення і натякають, що це через підтримку Майдану. Один із керівників невеликого підприємства, який попросив його не називати його імені, розповів, що його викликали в податкову Орджогікідзевського району Запоріжжя, нібито за несплату ПДВ. Аргумент про те, що підприємство є платником єдиного податку, не подіяв. Більше того, інспектор податкової прямим текстом заявив, що підприємство перебуває на особливому рахунку через Майдан.

Радіо Свобода звернулося до районної податкової адміністрації. У її відділі громадських зв’язків пообіцяли розібратися.

«Я не даватиму коментарів. На нашу думку, така ситуація просто неможлива. Проте ми перевіримо ці факти», – запевнила співробітниця податкової та кинула слухавку.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко повідомив, що не має коментарів про тиск місцевої влади на підприємців. Як пояснив його прес-секретар Леван Шишанашвілі – через те, що підприємці офіційно не повідомили про такі факти місцевій владі.

Про Тарханяна ми чули, бачили його листівки. Але його начебто самі активісти записали «тітушкою».
Олександр Пеклушенко
«Ідеться про повідомлення у Facebook та про усні повідомлення? Про Тарханяна ми чули, бачили його листівки. Але його начебто самі активісти записали «тітушкою». Олександр Пеклушенко наголосив, що в нього наразі немає коментарів щодо цього, бо коментувати нічого».

Тиснуть на весь бізнес, навіть на афілійований з регіоналами – Продан

Між тим, тиск на підприємців більшою або меншою мірою триває в усіх регіонах, і головна мета його – позбавити Майдан підтримки, вважає депутат від УДАРу Оксана Продан.

Влада намагається залякати людей та ослабити протестні акції. Органи контролю зараз збирають інформацію про всіх бізнесменів, які підтримують протестувальників
Оксана Продан
«В усіх регіонах посилюється тиск на, прихильних до Майдану, підприємців. Таким чином влада намагається залякати людей та ослабити протестні акції. Органи контролю зараз збирають інформацію про всіх бізнесменів, які підтримують протестувальників. Є тиск і на великий бізнес, навіть на афілійований з депутатами від влади. Задля того, щоб вони не мали власної незалежної позиції у парламенті», – підсумовує Оксана Продан. За її словами, парламентська опозиція в цих умовах організує систему юридичної допомоги представникам бізнесу та координує захист підприємців у регіонах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG