Доступність посилання

ТОП новини

Нова влада повинна остерігатися популізму (огляд преси)


Київ – У країні відбулася революція. Поки що вона йде успішно для революціонерів, але це ще не кінець, констатує експерт газети «День». Метою було не лише змінити владу, а й змінити життя. Новопризначений уряд повинен відвернути дефолт, який насувається на Україну, і вберегти її від економічної катастрофи. Адже бюджет порожній. Однак, як зауважує експерт, у перших кроках нових очільників уже спостерігаються нотки популізму, до якого зараз не потрібно вдаватися. Наприклад, ініціатива щодо скасування пенсійної реформи. Багатші країни збільшують пенсійний вік не тому, що це їм подобається, це – необхідність. Популізм лише погіршить ситуацію. Потрібно чесно говорити з людьми про існуючі проблеми й наголошувати на тому, що простих рішень немає. Загалом, експерту газети не хотілося б, щоб успіх революції тлумачився як перемога однієї частини України над іншою. А така небезпека є. Скажімо, скасування закону про мови навряд чи було першочерговим завданням, тим паче, аргументуючи це тим, що російська – мова окупантів. Не можна діяти таким чином, зауважує автор. Насамперед потрібно вирішувати завдання, які об’єднують Україну, а таких дуже багато. Про це наголошується у матеріалі «Про «ефект сотника Володі», або Шанси і ризики нової політичної ситуації».

Країна відчуває потребу зміни якості політики, перехід від хаосу до чіткого програмування, від голосування серцем до голосування розумом, від диктатури вождя партії до партійної демократії. Крім того, країна у передкатастрофічній ситуації. Поруч із популярними заходами (позбавлення пільг посадовців, виселення з державних дач, повернення численних резиденцій тощо), вимагатимуться й дуже непопулярні заходи (підвищення тарифів, адресний характер пільг, позбавлення державних дотацій безнадійно застарілих підприємств тощо). До цього зовсім не готова, скажімо, Юлія Тимошенко, яка, на думку соціолога Ірини Бекешкіної, – популіст, лідер вождистського типу, керівник ситуативних рішень, а не стратегічних розрахунків. Зараз на керівних посадах потрібні не харизматичні герої, а ефективні менеджери, що вміють реалізувати програми та добиватися цілей. Докладніше з думкою Ірини Бекешкіни читачів знайомить газета «Україна молода».

Росія не поспішає надавати Україні знижку на газ, констатує «Комерсант Україна». Відтак, уряду необхідно вирішити, де знайти кошти на зарплати шахтарям. Це тільки деякі проблеми, з якими необхідно сьогодні розбиратися Міністерству енергетики та вугільної промисловості. Про те, з чим ще доведеться зіткнутися новому керівництву міністерства в інтерв’ю виданню розповідає його нинішній глава Едуард Ставицький. Він, зокрема, вважає, що потрібно створювати теплоенергетичний ринок, коли тепло буде продаватися за ринковими цінами, на тих умовах, як це відбувається в країнах Євросоюзу. Треба йти від старої радянської системи енергетичного балансу і переходити у новий вимір.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG